Το Τρίτο Πρόγραμμα, το Kosmos και η Φωνή της Ελλάδας γιορτάζουν την...

Το Τρίτο Πρόγραμμα, το Kosmos και η Φωνή της Ελλάδας γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας | Τρίτη 08.03.2022

Το Τρίτο Πρόγραμμα, το Kosmos και η Φωνή της Ελλάδας
γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Με εκπομπές που υπογραμμίζουν τον ιδιαίτερο και καθοριστικό ρόλο της γυναίκας όχι μόνο στις Τέχνες και τη μουσική δημιουργία αλλά και σε κάθε πτυχή της κοινωνίας, το Τρίτο Πρόγραμμα 90.9 & 95.6 και το Kosmos 93.6 τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

 ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90.9 & 95.6

Από τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, 10:00-12:00 και στην εκπομπή «Όλα τα πρωϊνά του Τρίτου – Και τώρα ξεκινάει η περιπέτεια της μελωδίας» ο Γιώργος Κωνσταντίνου παρουσιάζει ένα τριήμερο αφιέρωμα στην Ημέρα της Γυναίκας. Τη Δευτέρα 7 Μαρτίου παρουσιάζονται γυναίκες ερμηνεύτριες, την Τρίτη 8 Μαρτίου, γυναίκες συνθέτιδες και την Τετάρτη 9 Μαρτίου, έργα που αφορούν σε γυναίκες.

-Την Τρίτη 8 Μαρτίου, 08:00-10:00, ο Γιώργος Φλωράκης στα πρώτα «Πρωινά του Τρίτου, ακούμε αποκλειστικά έργα της Clara Schumann, της Amy Beach, της Ethel Smyth και της Amanda Roentgen-Maier, τέσσερις συνθέτιδες που -με τον τρόπο της η καθεμία- καθόρισαν την εποχή και τον τόπο τους.

Στις 13:00, ο Χρίστος Παπαγεωργίου στην εκπομπή «Αναζητώντας την κυρία με τη Στρυχνίνη» παρουσιάζει στο αφιέρωμα «Γυναίκες συνθέτες: Τότε και τώρα», μια σειρά από εκπληκτικές συνθέσεις που ανατρέπουν τη θεωρία της παραδοσιακά ανδροκρατούμενης μουσικής δημιουργίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις: Hildegard von Bingen, Maddalena Casulana, Barbara Strozzi, Marianna Martine, Louise Farrenc, Fanny Mendelssohn Hensel, Margaret Bonds, Libby Larsen, Missy Mazzoli.

Στις 19:00, η Τζουλιέττα Καρόρη στην εκπομπή «Τα Μήλα των Εσπερίδων», στο πλαίσιο του κύκλου ειδικών εκπομπών «Και εκ γυναικός τα κρείττω», παρουσιάζει το αφιέρωμα «Και αυτές λείπουν από τα περισσότερα λεξικά!» με τρεις ενδιαφέρουσες άγνωστες Ιταλίδες που συνέθεσαν μουσική την εποχή του μπαρόκ: την Francesca Campana, λαμπρή τραγουδίστρια, ερμηνεύτρια πληκτροφόρων και συνθέτις. Τη Maria Teresa Agnesi, Ιταλίδα συνθέτις, ερμηνεύτρια του τσέμπαλου και τραγουδίστρια και την Beatrice Mattei, που σχεδόν τίποτα γνωρίζουμε γι’ αυτήν, αλλά ευτυχώς μπορούμε να ακούσουμε τη «Σονάτα» της για βιόλα και τσέμπαλο, έργο του 1740.

Στις 21:10, το «Δωμάτιο 432» με την Αλεξάνδρα Γιαλίνη παρουσιάζει το αφιέρωμα «Women in Music». Φιλοξενούμενοι είναι: η βιολονίστα Andrea EunJeong Kim, η τσελίστα Uta ZenkeVogelmann, η πιανίστα Anne Schätz, η βιολονίστα Hyunjong ReentsKang,  ο τσελίστας Thomas Demenga, η πιανίστα Hiroko Sakagami και το Κουαρτέτο Belinfante, σε έργα των: Clara Schumann, Fanny Mendelssohn, Sally Beamish και Henriëtte Bosmans.

Τέλος, τα μεσάνυχτα της Τρίτης 8 Μαρτίου, η Μαριλένα Μαραγκού στην εκπομπή «παρΑξενος ελκυστΗς» αφηγείται μια ιστορία σιωπής. Την ιστορία των γυναικών που ήταν ανέκαθεν μια ιστορία σιωπής και η μουσική δεν αποτελεί εξαίρεση. Στην εκπομπή ακούμε την ιστορία των γυναικών συνθετών που αγκάλιασαν τις μηχανές και τις απελευθερωτικές τεχνολογίες τους σε έναν μοναδικό αγώνα χειραφέτησης, για να μεταμορφώσουν εντελώς τον τρόπο παραγωγής και ακρόασης της μουσικής σήμερα, με μια εκτενή αναφορά στο ντοκιμαντέρ «Sisters With Transistors».

 KOSMOS 93.6 & 107.0

Στο Kosmos 93.6 συναινούν ότι «Δεν υπάρχει Kosmos χωρίς γυναίκες!» σε ένα ολοήμερο αφιέρωμα στις γυναίκες-μούσες. Από το πρωί και κάθε μία ώρα, ακούμε  αγαπημένα τραγούδια από όλον τον κόσμο που γράφτηκαν με έμπνευση ξεχωριστές γυναίκες και τις ιστορίες τους:

 • Για την ανεξάρτητη γυναίκα που αγάπησαν πολλοί γνωστοί μουσικοί
 • Για την καλλιτέχνιδα που έγινε η έμπνευση αγαπημένων τραγουδιών
 • Για την μποέμ χορεύτρια που τραγούδησε το όνομά της όλος ο πλανήτης
 • Για την τρανς πρωταγωνίστρια
 • Για την πλούσια απόγονο που την αποκλήρωσαν εξαιτίας της αγάπης ενός μεγάλου συνθέτη
 • Για την Ευρωπαία ποπ σταρ που ίσως ήταν η μούσα του σπουδαιότερου τραγουδοποιού της Αμερικής
 • Για την πλούσια κόμισσα που έγινε μαικήνας των μεγαλύτερων μουσικών της τζαζ
 • Για την όμορφη μουλάτα σκλάβα που έγινε φαμ φατάλ αλλά και σύμβολο ελευθερίας
 • Για την ποιήτρια, φεμινίστρια και ανύπαντρη μητέρα που έβαλε τέλος στη ζωή της μ’ ένα ποίημα

Αγαπημένα τραγούδια που τα ενέπνευσαν γυναίκες οι οποίες έζησαν στη σκιά αλλά και στο φως. Γυναίκες-μούσες

H ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

H Φωνή της Ελλάδας, το παγκόσμιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, γιορτάζει την Τρίτη 8 Μαρτίου 2022, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Αφιερώνει το πρόγραμμα της στις γυναίκες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κατά της κρίσης και του Covid 19, τις γυναίκες που αγωνίζονται στον πόλεμο για τη δική τους ζωή, των παιδιών τους, της οικογένειάς τους, της πατρίδας τους.

Συγκεκριμένα:

 • Στην εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση» ο Θωμάς Σίδερης παρουσιάζει ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Σιμόν Βέιλ: Ένα όνομα, τρεις γυναίκες».  Τρεις διαφορετικές πορείες στη ζωή τους και παρότι δεν συναντήθηκαν, από κοντά, οι τρεις γυναίκες με το όνομα «Σιμόν Βέιλ» διακρίθηκαν για τον ανθρωπισμό και τη βαθιά σκέψη τους (08:00 – 09:00 ώρα Ελλάδας).
 • Στην εκπομπή «Αποτύπωμα», η Φούλη Ζαβιτσάνου φιλοξενεί την ακτιβίστρια του φεμινιστικού κινήματος και κοινωνική ανθρωπολόγο Κατερίνα Σεργίδου, η οποία αναφέρεται στα ζητήματα και τις διεκδικήσεις του σύγχρονου φεμινιστικού κινήματος για τον αγώνα της έκφυλης βίας και των διακρίσεων (09.00 – 10.00 ώρα Ελλάδας).
 • Στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές», η Νατάσα Βησσαρίωνος φιλοξενεί την ομογενή συγγραφέα Βαρβάρα Ιωάννου από την Αυστραλία, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών, και μιλάει για το βιβλίο της «Her Voice. Greek women and their friends», όπου περισσότερες από 40 γυναίκες, στην πλειονότητά τους ελληνικής καταγωγής, από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους, περιγράφουν με γενναιότητα τα εμπόδια και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον δρόμο προς την επιτυχία (12:00 – 13:00 ώρα Ελλάδας).
 • Ο Θανάσης Χούπης αφιερώνει την εκπομπή «Έλληνες παντού» στις Γυναίκες της Κύπρου. Προφορικές μαρτυρίες για τον πόνο, τη μνήμη, τη συνείδηση των γυναικών του 1974 (13:00 – 14:00 ώρα Ελλάδας).
 • «Από τις γυναίκες για τις γυναίκες» είναι ο τίτλος του αφιερώματος που επιμελείται και παρουσιάζει η Μαρία Κουτσιμπύρη στην εκπομπή «Ξωτικά της παράδοσης». Σπουδαίες ερμηνεύτριες, γυναίκες της παράδοσης που έχουν ηχογραφήσει στο παρελθόν στο στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, όπως η Δόμνα Σαμίου, η Γεωργία Μηττάκη, η Αμαλία Καρζή, η Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη, η Άννα Καραμπεσίνη κ.ά. ερμηνεύουν τραγούδια με επίκεντρο τη γυναίκα (15:00 – 16:00 ώρα Ελλάδας).
 • Αφιερωμένη στη γυναίκα-σύμβολο στην αντίσταση κατά της Δικτατορίας των συνταγματαρχών, τη Μελίνα Μερκούρη είναι η εκπομπή «Ταξιδεύοντας με φως ελληνικό» με τον Γιάννη Παπουτσάκη. Θα διαβαστούν αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία της και θ’ ακουστούν τραγούδια με τη φωνή της σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλου, Σταύρου Ξαρχάκου κ.ά. (18:00 – 19:00 ώρα Ελλάδας).
 • Στην εκπομπή «Φωνές και μουσικές της ελληνικής καρδιάς», ο Αλέξης Κώστας φιλοξενεί τη σπουδαία κιθαρίστρια Γεωργία Παπαδάτου (19:00 – 20:00 ώρα Ελλάδας).
 • Ο Άγγελος Σταθόπουλος στην εκπομπή «Της ψυχής μου το χώμα» παρουσιάζει γυναικείες μορφές της αρχαίας τραγωδίας που είτε ανέτρεψαν τη μοίρα τους, είτε η μοίρα ανέτρεψε τη ζωή τους. Η Εκάβη, η Κλυταιμνήστρα, η Ηλέκτρα, η Ιφιγένεια, η Αντιγόνη, η Μήδεια, η Φαίδρα, οι ηρωίδες των αρχαίων τραγωδιών, οι «γυναίκες της ανατροπής» που τόσο θαύμασαν οι σύγχρονοι θεατές και μελετητές (21:0022:00 ώρα Ελλάδας).
 • Ένα μουσικό ταξίδι στη μαγεία των σημαντικότερων γυναικείων φωνών της παγκόσμιας μουσικής σκηνής παρουσιάζει ο Γιάννης Σπυρόπουλος Μπαχ στην εκπομπή «Φυσάει ο μπάτης, φυσάει το κύμα» (22.00 – 23.00 ώρα Ελλάδας).

Συντονιστείτε με τη Φωνή της Ελλάδας, με το παγκόσμιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ