ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας από την εκπομπή «Opera Omnia» με...

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας από την εκπομπή «Opera Omnia» με τον Γιάννη Φίλια | Σάββατο 16.09.2023

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας από την εκπομπή «Opera Omnia» 

Με τον Γιάννη Φίλια

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023, στις 21:00

Με την τρίπρακτη λυρική τραγωδία του Γκαετάνο Ντονιτσέτι «Poliuto», η εκπομπή «Opera Omnia» που επιμελείται και παρουσιάζει  στο Τρίτο Πρόγραμμα ο Γιάννης Φίλιας, τιμά το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023, στις 21:00, τη μνήμη της Μαρίας Κάλλας με αφορμή τη συμπλήρωση 46 χρόνων από τον θάνατό της.

Το έργο θεωρείται από τα πιο εμπνευσμένα και ώριμα έργα του Γκαετάνο Ντονιτσέτι σε λιμπρέτο του Σαλβαντόρε Καμαράνο, βασισμένο στο πεντάπρακτο δράμα του Πιέρ Κορνέιγ «Πολύευκτος». Στην αυθεντική του εκδοχή, το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε μόλις λίγους μήνες μετά το θάνατο του Ντονιτσέτι, στις 30 Νοεμβρίου 1848, στο Teatro San Carlo στη Νάπολη.

Η Paolina από τον «Poliuto» ήρθε στα 1960 να προστεθεί στις μοιραίες ηρωίδες του ρεπερτορίου της Κάλλας, διχασμένη όπως πάντα ανάμεσα στον έρωτα και το καθήκον, το ψέμα και την αλήθεια, τη ζωή και τον θάνατο. Πρόκειται για την ιστορική ζωντανή ηχογράφηση της 7ης Δεκεμβρίου του 1960, που οι ακροατές του Τρίτου Προγράμματος θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν από την εκπομπή, με την Μαρία Κάλλας στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ηχογράφηση η οποία θεωρείται ως η πρώτη επίσημη αναβίωση του συγκεκριμένου έργου τον 20ο αιώνα. Ο «Poliuto» ήταν εξάλλου το έργο που επέλεξε η ίδια η Κάλλας για την επιστροφή της στη Σκάλα του Μιλάνου, μετά από τρεις συνεχόμενες σεζόν απουσίας. Ένας αληθινός καταγεγραμμένος θρίαμβος – παρά τα φωνητικά προβλήματα που ήδη αντιμετώπιζε. Δίπλα στη μεγάλη ερμηνεύτρια στέκονται επάξια οι Φράνκο Κορέλι, Έττορε Μπαστιανίνι και Νίκος Ζαχαρίου. Όλοι τους υπό την έμπειρη μπαγκέτα του Antonino Votto.

Μείνετε συντονισμένοι στο Τρίτο!