ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Άκου! Η παράσταση αρχίζει! – «Μότσαρτ και Σαλιέρι» του Αλεξάντρ...

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Άκου! Η παράσταση αρχίζει! – «Μότσαρτ και Σαλιέρι» του Αλεξάντρ Πούσκιν | Κυριακή 19.12.2021

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Νέες ραδιοφωνικές θεατρικές παραγωγές στην εκπομπή
 ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ
Άκου! Η παράσταση αρχίζει!
«Μότσαρτ και Σαλιέρι» του Αλεξάντρ Πούσκιν
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 19 Δεκεμβρίου στις 22:00

Η δεύτερη από τις έξι νέες παραστάσεις που δημιούργησε το Εθνικό Θέατρο για τους ακροατές της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 στις 22:00 στο Τρίτο Πρόγραμμα με το δράμα του μεγάλου Ρώσου λογοτέχνη Αλεξάντρ Πούσκιν, «Μότσαρτ και Σαλιέρι».

Η σκηνοθέτις Ιώ Βουλγαράκη, σε σημείωμά της για την παράσταση αναφέρει σχετικά:

Μια σπουδή πάνω στο θέμα του Φθόνου, αυτού του αβάσταχτου πόνου που καίει τα μηνίγγια και δηλητηριάζει τα σπλάχνα. Αλλά και μια εγκάρσια -στοχαστική- τομή στη φύση του καλλιτέχνη, μια οπή που μας αφήνει να κοιτάξουμε για λίγο μέσα στη μοναξιά της φύσης του: αυτό είναι το έργο, το οποίο δεν αποτελεί παρά μια πυκνή δραματική σκηνή, όπως όλες οι Μικρές Τραγωδίες. Ο κύκλος των «Μικρών Τραγωδιών» γράφτηκε από τον Αλεξάντρ Πούσκιν το φθινόπωρο του 1830, ενώ εκείνος βρισκόταν απομονωμένος στη ρωσική επαρχία και στη Μόσχα θέριζε η χολέρα. Γράφτηκαν από μια φοβερή φλόγα ζωής και ο λόγος τους είναι πυκνός, σαν να μας ψιθυρίζει ο ποιητής πως δεν υπάρχει για τον άνθρωπο χρόνος για φλυαρίες.

Το πρόωρο τέλος του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ μόλις στα 35 του χρόνια ακολούθησε η φημολογία ότι δολοφονήθηκε. Οι φήμες εντάθηκαν ιδιαίτερα μετά τον θάνατο του Σαλιέρι (1825), που θεωρούνταν σφοδρός αντίπαλος του Μότσαρτ. Πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του Ιταλού μουσικού, στο έργο του Αλεξάντρ Πούσκιν ο Σαλιέρι, παρακινημένος από ζήλια για το ταλέντο του Μότσαρτ, τον καλεί σε δείπνο και τον δηλητηριάζει…

Μετάφραση: Λεωνίδας Καρατζάς

Μουσική Σύνθεση: Θοδωρής Οικονόμου

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Μπιμπής (Σαλιέρι), Στάθης Κόικας (Μότσαρτ)

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Μάρα Καλούδη