ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Άκου! Η παράσταση αρχίζει! «Ο Γλάρος» του Άντον Τσέχοφ...

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Άκου! Η παράσταση αρχίζει! «Ο Γλάρος» του Άντον Τσέχοφ | Κυριακή του Πάσχα 24.04.2022

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ
Άκου! Η παράσταση αρχίζει!
«Ο Γλάρος» του Άντον Τσέχοφ
Εθνικό Θέατρο

Πρεμιέρα στο ραδιόφωνο – Κυριακή του Πάσχα 24 Απριλίου 2022, στις 22:00

Ακόμα μία ραδιοφωνική πρεμιέρα θα απολαύσουν οι ακροατές στην εκπομπή «Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο», στο πλαίσιο των νέων θεατρικών ηχογραφήσεων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Την Κυριακή του Πάσχα 24 Απριλίου 2022, στις 22:00, το Τρίτο Πρόγραμμα μεταδίδει το κλασικό έργο του Άντον Τσέχοφ, «Ο Γλάρος».

Ο κύκλος των νέων ηχογραφήσεων που ετοίμασε το Εθνικό Θέατρο για την Ελληνική Ραδιοφωνία, ολοκληρώνεται για το Τρίτο Πρόγραμμα με την ηχογράφηση του έργου «Ο Γλάρος», του κορυφαίου Ρώσου δραματουργού Άντον Τσέχοφ. Η σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη σε σημείωμά της αναφέρει:

«Ο Γλάρος είναι ένα κείμενο τόσο πλούσιο σε θέματα και μικρά “σύμπαντα” που κανένα ανέβασμα, επί σκηνής ή άλλο, δεν δύναται να φωτίσει όλες τις πτυχές του. Από την περίοδο της έρευνας πάνω στο κείμενο και ακόμη από τη σύντομη αλλά γόνιμη συνάντηση με τους ηθοποιούς και τους συντελεστές του ραδιοφωνικού “Γλάρου” για την ΕΡΤ, κεντρικό υπήρξε το ζήτημα της ολοκλήρωσης, του “πετάγματος”, το κατά πόσο, δηλαδή, ένας άνθρωπος βρίσκει τον δικό του δρόμο, στην τέχνη και τη ζωή, ή, αντίθετα, δεν τον βρίσκει, και για πάντα ακροβατεί, ψάχνοντάς τον. Η υποκριτική συνθήκη που τέθηκε στη διάρκεια της ηχογράφησης ήταν η εξής: μια ομάδα ηθοποιών γύρω από ένα τραπέζι κάνουν πρόβες για τον “Γλάρο” εν μέσω πανδημίας, γνωρίζοντας πως την παράστασή τους δε θα την δει ποτέ κανείς».

Μετάφραση από τα Ρωσικά: Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος

Σκηνοθεσία: Ιόλη Ανδρεάδη

Μουσική σύνθεση: Βασίλης Τζαβάρας

Ηχογράφηση: Παναγιώτης Χρονέας

Ακούγονται οι ηθοποιοί: Τζίνη Παπαδοπούλου (Ιρίνα Νικολάγιεβνα Αρκάντινα), Νικόλας Παπαδομιχελάκης (Κονσταντίν Γαβρίλοβιτς Τρέπλιεφ), Πάνος Σταθακόπουλος (Πιότρ Νικολάγιεβιτς Σόριν), Εύα Σιμάτου (Νίνα Μιχαήλοβνα Ζαρέτσναγια), Γιώργος Τζαβάρας  (Ιλία Αφανάσιεβιτς Σαμράγιεφ), Στέλλα Αντύπα (Πoλίνα Αντρέγιεβνα), Ελίτα Κουνάδη (Μαρία Ίλιτσνα Μάσα), Κώστας Φιλίππογλου (Μπορίς Αλεξέγιεβιτς Τριγκόριν), Πέτρος Σκαρμέας (Γιεβγκένι Σεργκέγιεβιτς Ντορν), Μικές Γλύκας (Σεμιόν Σεμιόνοβιτς Μεντβεντένκο)