ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Άκου! Η παράσταση αρχίζει! «Ο Παπαγάλλος μου» της Σοφίας Τρικούπη...

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Άκου! Η παράσταση αρχίζει! «Ο Παπαγάλλος μου» της Σοφίας Τρικούπη | Κυριακή 13.03.2022

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ
Άκου! Η παράσταση αρχίζει!
«Ο Παπαγάλλος μου» της Σοφίας Τρικούπη

Πρεμιέρα στο ραδιόφωνο – Κυριακή 13 Μαρτίου 2022, στις 22:00

Ακόμα μία ραδιοφωνική πρεμιέρα θα απολαύσουν οι ακροατές στην εκπομπή «Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο», στο πλαίσιο των νέων θεατρικών ηχογραφήσεων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Την Κυριακή 13 Μαρτίου 2022, στις 22:00, το Τρίτο Πρόγραμμα μεταδίδει το έργο της Σοφίας Τρικούπη, «Ο Παπαγάλλος μου».

Το κείμενο «Ο Παπαγάλλος μου» γράφτηκε από τη Σοφία Τρικούπη στις 26 Αυγούστου του 1903, την επομένη του θανάτου του μικρού Πουλιού -ως μια επίκληση της αθώας αυτής ύπαρξης, για να παρηγορηθεί.
Η γλώσσα της έχει μεγάλο εκφραστικό πλούτο και οι περιγραφές της θαυμαστή δύναμη και ακρίβεια. Καταλαβαίνει κανείς αμέσως πως έχει να κάνει με μια σπάνιας καλλιέργειας Ελληνίδα. Είναι συγκινητικό πώς ένα δημόσιο πρόσωπο όπως η Σοφία Τρικούπη, ασχολούμενη με την πολιτική ζωή εκφράζει τόσο λεπτά αισθήματα για τον χαμό ενός μικρού πλάσματος. Μέσα από την έκφραση αυτής της οδύνης, προβάλλεται κι ένα μεγάλο μέρος της ζωής της με τον αδελφό της Χαρίλαο -η λατρεία της γι΄ αυτόν και η θλίψη για την απώλειά του. Ένα πρόσθετο ενδιαφέρον που παρουσιάζει για μας η μεταφορά στη σκηνή αυτού του κειμένου, σήμερα, είναι οι διαφορές στο ποιόν και στο ήθος των ανθρώπων της πολιτικής ζωής και μια λησμονημένη πτυχή του ελληνικού χαρακτήρα: η αισθαντικότητα.

Η Άννα Κοκκίνου σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στη ραδιοφωνική μεταφορά του κειμένου της Σοφίας Τρικούπη, το οποίο είχε ανέβει στη σκηνή του «Θεάτρου Σφενδόνη» το 2017. Μια ηχογράφηση «κόσμημα» για τους ακροατές της εκπομπής «Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο».

Σκηνοθεσία: Άννα Κοκκίνου

Μουσική σύνθεση: Στέλλα Γαδέδη

Ηχογράφηση-μίξη: Σωτήρης Λάσκαρης

Επιμέλεια-παρουσίαση: Μάρα Καλούδη