ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Αρχή του κόσμου πράσινη» του Γιώργου Κουρουπού στην εκπομπή «Κριτικός...

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Αρχή του κόσμου πράσινη» του Γιώργου Κουρουπού στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» | 17 & 18.08.2023

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Αρχή του κόσμου πράσινη» του Γιώργου Κουρουπού
στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος»


Με τον Θάνο Μαντζάνα

Πέμπτη 17 & Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023, στις 18:00

Το άλμπουμ του Γιώργου Κουρουπού «Αρχή του κόσμου πράσινη», το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα, παρουσιάζει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας, στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος», την Πέμπτη 17 και την Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023, στις 18:00.

Καταξιωμένος συνθέτης, ο Γιώργος Κουρουπός έχει ασχοληθεί με μεγάλο εύρος μορφής και φόρμας, αλλά αγαπά ιδιαίτερα να μελοποιεί ποίηση. Το «Αρχή του κόσμου πράσινη» περιλαμβάνει μελοποιήσεις 14 ποιημάτων του Οδυσσέα Ελύτη, καθώς και μελοποιήσεις ποιημάτων της Σαπφούς, του Αρχίλοχου, του Ανδρέα Εμπειρίκου και του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Ερμηνευτής είναι ο κορυφαίος Έλληνας βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, ενώ τρία τραγούδια ερμηνεύει η εκλεκτή μεσόφωνος Άρτεμις Μπόγρη. Τους συνοδεύουν δύο εξαίρετοι σολίστ του πιάνου, ο Θανάσης Αποστολόπουλος και ο Γιάννης Τσανακαλιώτης.

Ο τρόπος που μελοποιεί την ποίηση σε αυτή την περίσταση ο Γιώργος Κουρουπός επί της ουσίας δεν είναι παρά η φόρμα του lieder. Πρόκειται όμως για ένα lieder που δεν βασίζεται μόνο στην μεγάλη ρομαντική παράδοση του ιδιώματος, αλλά κατέχει και τη μουσική του 20ου αιώνα, καθώς το υπογράφει ένας άξιος μαθητής του μεγάλου Γάλλου νεωτεριστή Ολιβιέ Μεσιάν.

Ο Γιώργος Κουρουπός έχει μελοποιήσει και άλλες φορές ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη, με τη διαχειρίστρια του έργου του, την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου να επιμελείται καλλιτεχνικά την παραγωγή του δίσκου. Όχι μόνο γνωρίζει σε βάθος την ποίηση του Ελύτη, αλλά η πηγαία μελωδικότητα της γραφής του, συνάδει με τον λυρισμό του ελυτικού ποιητικού λόγου. Αντίστοιχα προσεγγίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ποίησης του Αρχίλοχου, του Ανδρέα Εμπειρίκου και του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Ο καταξιωμένος συνθέτης δεν μπορούσε παρά να εμπιστευθεί τον ποιητικό λόγο της Σαπφούς σε μια γυναικεία φωνή, εκείνη της μεσοφώνου Αρτέμιδος Μπόγρη. Απέδωσε πολύ όμορφα την ιδιαίτερα λιτή, κάποτε ακόμα και υπαινικτική, προσέγγιση του συνθέτη στη λυρική αλλά ταυτόχρονα και μελαγχολική ποίηση της Σαπφούς.

Στο άλμπουμ «Αρχή του κόσμου πράσινη», ο Γιώργος Κουρουπός προσεγγίζει με σεβασμό το έργο τεσσάρων ποιητών και μίας ποιήτριας, αναδεικνύοντας τον λόγο τους με έμπνευση και υψηλή αισθητική.

Γιώργος Κουρουπός