ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Ερωτικά σονέτα του Πάμπλο Νερούδα μελοποιημένα από τον Μηνά Μπόγρη στην εκπομπή...

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Ερωτικά σονέτα του Πάμπλο Νερούδα μελοποιημένα από τον Μηνά Μπόγρη στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» | 18 & 19.08.2022

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ερωτικά σονέτα του Πάμπλο Νερούδα μελοποιημένα
από τον Μηνά Μπόγρη 
στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος»

Με τον Θάνο Μαντζάνα

 Ημερομηνίες μετάδοσης: Πέμπτη 18 & Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022, στις 18:00 

Τη δισκογραφική εργασία, με τίτλο «Την άγρια μόνο διάλεξα καρδιά σου» του κιθαρίστα και συνθέτη Μηνά Μπόγρη, θα παρουσιάσει  και  θα αναλύσει  ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας, σε δύο εκπομπές, την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022, στις 18:00, από το Τρίτο Πρόγραμμα.

Πρόκειται για τη μελοποίηση μιας επιλογής από το ποιητικό έργο του μεγάλου Χιλιανού συγγραφέα και ποιητή Πάμπλο Νερούδα, με τίτλο « Εκατό ερωτικά σονέτα».

Ο Νερούδα, δημιουργός  μεταξύ άλλων του «Κάντο Χενεράλ» που μελοποίησε εμβληματικά ο Μίκης Θεοδωράκης, έγραψε τα «Εκατό ερωτικά σονέτα» για την τρίτη σύζυγό του, Ματίλντε. Κάποια από αυτά σε μετάφραση  Ηλία Ματθαίου επέλεξε να μελοποιήσει για την τρίτη δισκογραφική εργασία του  ο Μηνάς Μπόγρης.

Ο Μηνάς Μπόγρης γεννήθηκε στον Πειραιά όπου και σπούδασε κλασική κιθάρα. Είναι σολίστ του οργάνου με πολλά προσωπικά ρεσιτάλ αλλά και συνεργασίες ως εκτελεστής με αρκετά εκλεκτά ονόματα της ελληνικής μουσικής και επίσης καθηγητής κιθάρας σε ωδείο. Συνέθετε από νεαρή ηλικία και στο τέλος του 2010 κυκλοφόρησε τον πρώτο δίσκο του «Hidden Paths», μια σειρά οργανικών συνθέσεων για σόλο κιθάρα με  εξαίρεση δύο κομμάτια για δύο κιθάρες. Στο τέλος του ’19 ακολούθησε ο δεύτερος δίσκος του «Παράθυρο με θέα», στον οποίο έγραψε για πρώτη φορά τραγούδια σε στίχους Μιχάλη Μπρούζου και ερμηνεία Σπύρου Κλείσσα.

Στο άλμπουμ «Την άγρια μόνο διάλεξα καρδιά σου» αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτή τη φορά σχεδόν εγκατέλειψε το όργανό του και επέλεξε το πιάνο για να συνοδεύσει την αισθαντική και ιδιαίτερη φωνή του εξαίρετου για τέτοιου είδους υλικό Σπύρου Κλείσσα, στον οποίο εμπιστεύθηκε και πάλι την ερμηνεία.

Με αναφορές στον ύστερο ρομαντισμό και ιδιαίτερα στον Σοπέν, η γραφή του Μηνά Μπόγρη αυτή τη φορά είναι ακόμα πιο λιτή από ό,τι συνήθως, σχεδόν υπαινικτική κάποιες φορές, αφήνοντας να φανούν οι απλές και καθαρές μελωδίες της φωνής που αναδεικνύουν τον λυρισμό αλλά και το «υπόγειο» πάθος της ερωτικής ποίησης του Νερούδα. Το άλμπουμ «Την άγρια μόνο διάλεξα καρδιά σου» αποτελεί υποδειγματική και απόλυτα σύγχρονη μελοποίηση μιας τόσο ιδιαίτερης αλλά και ουσιώδους, πλημμυρισμένης από την χαρά της ζωής, ποίησης όπως είναι τα σονέτα του Πάμπλο Νερούδα.