ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Η εικαστικός Λήδα Παπακωνσταντίνου στην εκπομπή «Η εποχή των εικόνων...

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Η εικαστικός Λήδα Παπακωνσταντίνου στην εκπομπή «Η εποχή των εικόνων στο Τρίτο» | Σάββατο 16.07.2022

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
«Η εποχή των εικόνων στο Τρίτο»
Με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Καλεσμένη η εικαστικός Λήδα Παπακωνσταντίνου

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 16 Ιουλίου 2022, στις 19:00

Την καταξιωμένη εικαστικό Λήδα Παπακωνσταντίνου συναντά η Κατερίνα Ζαχαροπούλου στην «Εποχή των Εικόνων στο Τρίτο» στο Τρίτο Πρόγραμμα, που θα μεταδοθεί το Σάββατο 16 Ιουλίου 2022 στις 19:00, για να θυμηθούν και να θυμίσουν την πορεία της διακεκριμένης Ελληνίδας εικαστικού.

Τα παιδικά χρόνια, οι ιστορίες που την επηρέασαν, το Λονδίνο όπως το έζησε κατά τη δεκαετία του ’60 και οι Σπέτσες ως μόνιμος τόπος διαμονής της, έρχονται πάλι στο φως για να ερμηνεύσουν την σημαντική της πορεία στην εικαστική περφόρμανς και την διακριτή της θέση στη σύγχρονη σκηνή της τέχνης. Ήταν από τους πρώτους καλλιτέχνες που εισήγαγαν στον ελληνικό εικαστικό χώρο, κατά τη δεκαετία του ’70, μορφές τέχνης όπως τα χάπενινγκς και οι περφόρμανς. Η Λήδα Παπακωνσταντίνου περιγράφει το περιβάλλον μέσα στο οποίο έφτιαξε πολλά από τα έργα της, ενώ μιλάει για τις ιστορίες που υπάρχουν πίσω από αυτά.

Ως προς το θεματικό τους πυρήνα, τα έργα της αναφέρονται εξαρχής στο ανθρώπινο σώμα και την έμφυλη ταυτότητα, με μια τάση καταγραφής αισθητηριακών και ψυχικών ερεθισμάτων που σχετίζονται με τη μνήμη και το χρόνο. Χρησιμοποιεί ποικίλα εκφραστικά μέσα (φυσικά υλικά, αντικείμενα, τρισδιάστατες κατασκευές, κολλάζ και γλυπτά, κίνηση, ήχο και λόγο, σε συνδυασμό με τη φωτογραφία, το βίντεο, κ.ά.), με χαρακτηριστικό στοιχείο την αυτοπρόσωπη παρουσία της ίδιας στα περισσότερα έργα της.

Επιμέλεια-παρουσίαση: Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Info

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6

Σάββατο 16 Ιουλίου 2022, στις 19:00

«Η εποχή των εικόνων στο Τρίτο» – Με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Καλεσμένη η εικαστικός Λήδα Παπακωνσταντίνου

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebookhttps://www.facebook.com/tritoprogramma