ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – Η νέα όπερα του Heinz Holliger «Lunea» σε πρώτη...

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – Η νέα όπερα του Heinz Holliger «Lunea» σε πρώτη πανευρωπαϊκή παρουσίαση, στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» | 5, 6, 12 &13.05.2022

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Η νέα όπερα του Heinz Holliger «Lunea»
σε πρώτη πανευρωπαϊκή παρουσίαση
στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος»
 Με τον Θάνο Μαντζάνα

Ημερομηνίες μετάδοσης: 5, 6, 12 & 13 Μαΐου 2022, στις 18:00

Η δισκογραφική έκδοση της όπερας «Lunea» του Heinz Holliger που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες σε διπλό CD, παρουσιάζεται από το Τρίτο Πρόγραμμα, σε πρώτη πανευρωπαϊκή παρουσίαση στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος», που επιμελείται και παρουσιάζει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας και μεταδίδεται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, στις 18:00. Η παρουσίαση, σε τέσσερα μέρη, θα μεταδοθεί στις 5, 6, 12 και 13 Μαΐου 2022.

Ο Ελβετός Heinz Holliger καταξιώθηκε αρχικά ως ένας από τους σημαντικότερους σολίστ του όμποε με ειδίκευση σε σπουδαία έργα δημιουργών του 18ου αιώνα, αλλά και με κορυφαίους σύγχρονους συνθέτες να έχουν γράψει έργα για εκείνον. Έχοντας όμως σπουδάσει σύνθεση με τον μεγάλο πρωτοπόρο Pierre Boulez μας αποκαλύφθηκε και ως σπουδαίος δημιουργός, ενώ ασχολήθηκε και με τη διεύθυνση δικών του έργων, καθώς και έργων άλλων συνθετών.

Ως συνθέτης ο Heinz Holliger επικεντρώνεται στο μουσικό θέατρο. Τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα η σχέση μουσικής και γλώσσας και έχει εμπνευστεί από πολλούς και διαφορετικούς μεταξύ τους πεζογράφους και ποιητές. Αν και 83 ετών παραμένει ακμαιότατος δημιουργικά και λίαν παραγωγικός και το πλέον πρόσφατο έργο του είναι η «ονειρική όπερα» «Lunea».

Πηγή έμπνευσης για την «Lunea» ήταν το  έργο μα και η ζωή του Αυστροούγγρου ποιητή Nikolaus Franz Niembsch (1802 – 1850), που έγινε γνωστός με το ψευδώνυμο Nikolaus Lenau (λογοπαίγνιο πάνω σε αυτό είναι ο τίτλος της όπερας). Η ποίηση του Lenau εξήρε τόσο τη δημιουργική φαντασία του Holliger, ώστε ανέθεσε στον Αυστριακό ηθοποιό, σκηνοθέτη και συγγραφέα Händl Klaus να γράψει το λιμπρέτο της «Lunea», η οποία χωρίζεται σε 23 σκηνές. Πρωταγωνιστής της «Lunea», ενσαρκώνοντας τον ίδιο τον Nikolaus Lenau, είναι ο κορυφαίος βαρύτονος Christian Gerhaher. Τη διανομή συμπληρώνουν η σοπράνο Juliane Banse, στον έτερο πρωταγωνιστικό ρόλο, ο βαρύτονος Ivan Ludlow και άλλες δύο σοπράνο, οι Sarah Maria Sun και Annette Schönmülle. Παρουσιάστηκε στη Ζυρίχη με πολύ μεγάλη επιτυχία και στην ηχογράφησή της έλαβε μέρος το ίδιο καστ με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Ζυρίχης και της χορωδίας Basler Madrigalisten, υπό την διεύθυνση του ίδιου του Heinz Holliger. Ο σπουδαίος δημιουργός έχει δηλώσει ότι «η σχέση μου με τη μουσική είναι ότι προσπαθώ να φτάνω στα όριά της» και αυτό διακρίνεται και με το παραπάνω στη «Lunea» που είναι μια αληθινά σύγχρονη όπερα, ένα εξαίρετο δείγμα μουσικού θεάτρου του 21ου αιώνα.