ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Η συνθέτρια Δήμητρα Τρυπάνη στις «Βραδινές αρμονίες» | Δευτέρα 20.01.2025

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Η συνθέτρια Δήμητρα Τρυπάνη στις «Βραδινές αρμονίες» | Δευτέρα 20.01.2025

Τρίτο Πρόγραμμα

«Βραδινές αρμονίες»
με τον Γιώργο Κωνσταντίνου
Α’ ραδιοφωνική μετάδοση του έργου
  «ΑΝΤΡΕΪ: Ρέκβιεμ σε οκτώ σκηνές» της Δήμητρας Τρυπάνη
Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025, στις 22:00

Τη συνθέτρια Δήμητρα Τρυπάνη και το πολυφωνικό μέρος του έργου της «ΑΝΤΡΕΪ: Ρέκβιεμ σε οκτώ σκηνές» παρουσιάζει σε πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση, τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 στις 22:00, ο Γιώργος Κωνσταντίνου στην εκπομπή «Βραδινές αρμονίες» του Τρίτου  Προγράμματος.

Πρόκειται για μια ιδιότυπη σύγχρονη «Εξόδιο Λειτουργία» αφιερωμένη στον μεγάλο κινηματογραφιστή Αντρέι Ταρκόφσκι. To ποιητικό κείμενο, που υπογράφει ο Παντελής Μπουκάλας, συνδιαλέγεται με το γερμανικό κείμενο του Λουθηρανικού Ρέκβιεμ, αλλά και με θραύσματα διαλόγων από τις επτά ταινίες που έφτιαξε ο Ρώσος δημιουργός.

Πρόκειται για μια παράσταση ήχου, καθώς σύμφωνα με τη συνθέτρια Δήμητρα Τρυπάνη, ο ήχος –κείμενο και μουσική αυστηρά συνδεδεμένα μέσα στην παρτιτούρα– είναι το κατεξοχήν αφηγηματικό μέσο. Στη σύνθεση της Τρυπάνη σημαντικό ρόλο παίζουν οι χρωματικές ετεροφωνικές και πολυφωνικές δομές, η πολυστυλιστικότητα, τα σωματικά κρουστά και η ενσωμάτωση πολυγλωσσικών στοιχείων και διαλογικών θραυσμάτων από ταινίες μέσα στο συνολικό λειτουργικό κείμενο με χρήση τεχνικής collage.

Το έργο, που αποτελεί ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, διαρθρώνεται σε οκτώ ενότητες: την εισαγωγή και επτά σκηνές που αντιστοιχούν στα επτά μέρη του κειμένου του Γερμανικού Ρέκβιεμ αλλά –κυρίως– στις επτά ταινίες που έφτιαξε ο Ταρκόφσκι στη διάρκεια της σύντομης ζωής του.

Η Δήμητρα Τρυπάνη σπούδασε σύνθεση (MMus και PhD με διάκριση) στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου με τον Nigel Osborne, και ελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Ως συνθέτρια ασχολείται από το 2008 με τη δημιουργία πειραματικών έργων μουσικού θεάτρου (Παραστάσεις Ήχου), με στόχο την κατάργηση των «ραφών» ανάμεσα στη μουσική και στο λόγο, με βασικά εργαλεία τη φωνή, την πολυρυθμία και τη σωματική κρούση, ενώ από το 2017 είναι εξωτερική συνεργάτης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ως υπεύθυνη εκπαιδευτικών εργαστηρίων και ως συνθέτρια.

Φωτογραφίες:  Ανδρέας Σιμόπουλος