ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Η συνθέτρια Ναταλία Χατζοπούλου στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» | Πέμπτη...

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Η συνθέτρια Ναταλία Χατζοπούλου στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» | Πέμπτη και Παρασκευή 20-21.10.2022

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η συνθέτρια Ναταλία Χατζοπούλου στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος»

Με τον Θάνο Μαντζάνα

 Ημερομηνίες μετάδοσης: Πέμπτη και Παρασκευή 20-21.10.2022 στις 18:00 

Την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δισκογραφική εργασία της βραβευμένης και σταθερά ανερχόμενης νεαρής συνθέτριας Ναταλίας Χατζοπούλου θα παρουσιάσει και θα αναλύσει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας σε δύο συνεχόμενες εκπομπές, την Πέμπτη 20 και την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022, στις 18:00.

Αν και μόλις 22 ετών, η Ναταλία Χατζοπούλου μάς έχει ήδη χαρίσει πλούσιο δισκογραφικό έργο. Σπούδασε πιάνο, βιολοντσέλο και θεωρητικά, ενώ παράλληλα φοιτούσε στο Μουσικό Λύκειο Παλλήνης και πλέον είναι τελειόφοιτος του τμήματος μουσικολογίας του ΕΚΠΑ. Άρχισε να συνθέτει πολύ μικρή και ήδη το 2015 έργα της τιμήθηκαν για πρώτη φορά σε διαγωνισμό σύνθεσης. Το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται κυρίως στην κινηματογραφική μουσική, ενώ το 2017 και το 2020 βραβεύθηκε σε διεθνείς διαγωνισμούς μουσικής για τον κινηματογράφο.

Στην εκπομπή θα ακουστεί το μεγαλύτερο μέρος του μέχρι τώρα έργου της αρχίζοντας με το πρώτο της ψηφιακό άλμπουμ, το «Chrysalis» που κυκλοφόρησε το 2020 και περιλάμβανε πέντε βραβευμένες πιανιστικές συνθέσεις της.

Ακολουθεί ένα από τα πρώτα ορχηστρικά έργα της, το «Three Dragons» και πιο συγκεκριμένα το πρώτο μέρος του, το «Atlas», όπως παίχτηκε σε συναυλία της Underground Youth Orchestra το 2020 με την προσθήκη ενίσχυσης ψηφιακής ορχήστρας και σόλο βιολοντσέλου από την ίδια.

Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν οι τέσσερις συνθέσεις της που διακρίθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης Oticons Faculty International Film Music Competition στον οποίο συμμετείχε το 2020 και το 2022. Συγκεκριμένα θα ακούσουμε τα:

  • «Resonance» για ψηφιακή  ορχήστρα και σόλο βιολοντσέλο
  • «Arachne» για κουαρτέτο εγχόρδων  με την προσθήκη ψηφιακών οργάνων
  • «The Sarcophagus» σε ερμηνεία της Κατερίνας Νιτσοπούλου με τη συνοδεία κουαρτέτου εγχόρδων
  • «Perseverance» για τρία βιολοντσέλα και ψηφιακή ορχήστρα

Τέλος θα παρουσιαστεί η πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική κυκλοφορία της Ναταλίας Χατζοπούλου, το ψηφιακό album «Forest Quartet» που κυκλοφόρησε το 2021. Είναι ένα έργο προγραμματικής μουσικής για κουαρτέτο εγχόρδων, το οποίο χρησιμοποιεί ένα γνωστό και αξιοποιημένο με επιτυχία από πολλούς δημιουργούς εύρημα, αυτό του soundtrack μιας φανταστικής ταινίας. Το αποδίδουν οι μουσικοί που απαρτίζουν το μουσικό σχήμα L’ Anima, αναδεικνύοντας  όλες τις σαγηνευτικές λεπτομέρειες της γραφής της.

Παρά το  πολύ νεαρό της  ηλικίας της η Ναταλία Χατζοπούλου δίνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.