ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Ο Γιώργος Πέτρου στην εκπομπή «Όλα τα Πρωινά του Τρίτου»...

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Ο Γιώργος Πέτρου στην εκπομπή «Όλα τα Πρωινά του Τρίτου» 14.07.2020

ΤΡΙΤΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ο αρχιμουσικός της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας
Γιώργος Πέτρου
στην εκπομπή «Όλα τα Πρωινά του Τρίτου»

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 14 Ιουλίου 2020, ώρα 10:00 π.μ.

Ένας από τους πλέον διακεκριμένους διευθυντές ορχήστρας της γενιάς του, ο οποίος θεωρείται από τους σημαντικότερους σύγχρονους ερμηνευτές της μουσικής του 18ου αιώνα, ο Γιώργος Πέτρου φιλοξενείται στο δεύτερο μέρος της εκπομπής «Όλα τα Πρωινά του Τρίτου», με τον Διονύση Μαλλούχο, την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020 και ώρα 10:00, στο Τρίτο Πρόγραμμα.

Γιώργος Πέτρου

Ο αρχιμουσικός της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Γιώργος Πέτρου θα βρεθεί στο studio του Τρίτου Προγράμματος με αφορμή την πρώτη του συναυλία ως ο νέος διευθυντής ορχήστρας της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, η οποία θα δοθεί στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, το Σάββατο 18 Ιουλίου 2020, στις 21:00. Πρόκειται για ένα γκαλά με έργα Μπετόβεν, με την συμμετοχή διακεκριμένων καλλιτεχνών, και πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 250 χρόνων από τη γέννηση του κορυφαίου μουσουργού.

 

Η συναυλία ανοίγει με τα Τρία Equali για τέσσερα τρομπόνια, αριστουργηματικά έργα της ωριμότητας του συνθέτη, που στις μέρες μας παρουσιάζονται σπάνια.

Ακολουθεί το 4o Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με τον ίδιο τον Μπετόβεν ως σολίστ, στις 22 Δεκεμβρίου 1808 στη Βιέννη.

Στο πιάνο η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με την άρια κοντσέρτου «Αh perfido» η οποία βασίζεται κατά ένα μέρος σε στίχους του Πιέτρο Μεταστάζιο, αλλά και σε στίχους αγνώστου (ίσως του ίδιου του συνθέτη).

Συμπράττει η υψίφωνος Μυρτώ Παπαθανασίου.

Η «Πρώτη Συμφωνία» που ολοκληρώνει το πρόγραμμα της συναυλίας, παρουσιάζεται σχετικά αργά στη ζωή του Μπετόβεν. Ενώ μέχρι τα 30 του χρόνια έχει ήδη συνθέσει πολλά έργα, ο νέος αλλά ήδη διάσημος Μπετόβεν συστήνεται για πρώτη φορά ως συμφωνιστής στο κοινό της Βιέννης το 1800.

Η εκπομπή παρουσιάζει επίσης τρεις από τις πρώτες ηχογραφήσεις του μαέστρου Γιώργου Πέτρου με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα.

Πρώτο ηχογραφημένο έργο, το συμφωνικό ποίημα «Ειδύλλιο του Ζήγκφριντ» του Ρίχαρντ Βάγκνερ, το οποίο αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα ορχηστρικά του έργα.

Δεύτερο ηχογραφημένο έργο, το συμφωνικό ποίημα του Γάλλου συνθέτη Κλοντ Ντεμπισί με τίτλο «Πρελούδιο στο απομεσήμερο ενός φαύνου» η σύνθεση του οποίου ολοκληρώθηκε το 1894 και θεωρείται ως ένα από τα μουσικά αριστουργήματα, που προανήγγειλαν τη μουσική του 20ου αιώνα και την ατονικότητα.

Τρίτο ηχογραφημένο έργο είναι το έργο «La Valse» του Μωρίς Ραβέλ. Ο Γάλλος συνθέτης ξεκίνησε το 1906 να συνθέτει ένα έργο το οποίο αργότερα, το 1920, θα ελάμβανε θέση στην εργογραφία του ως «La Valse».

Τέλος θ’ ακουσθεί από την εκπομπή, η ηχογράφηση του έργου του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν «Εισαγωγή στο μπαλέτο “Τα πλάσματα του Προμηθέα”», έργο 43 που πραγματοποιήθηκε με την ορχήστρα Armonia Atenea υπό την διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου. Η ηχογράφηση απέσπασε τα θερμότερα σχόλια από τον διεθνή τύπο και αποτελεί σημείο αναφοράς.

Παρουσίαση: Διονύσης Μαλλούχος

Ηχοληψία: Νίκος Θεοδωρακόπουλος

Επιμέλεια για το Τρίτο Πρόγραμμα: Κάτια Μάντζαρη

 

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6!

Info:

Τρίτη 14 Ιουλίου 2020, ώρα 10:00

Εκπομπή: «Όλα τα Πρωινά του Τρίτου»

Γιώργος Πέτρου

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma