ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Οι ηχογραφημένες όπερες από το Φεστιβάλ Μπαϊρόιτ 2022 | Από...

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Οι ηχογραφημένες όπερες από το Φεστιβάλ Μπαϊρόιτ 2022 | Από Τετάρτη 24 έως Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι ηχογραφημένες όπερες από το Φεστιβάλ Μπαϊρόιτ 2022

Ημερομηνίες μετάδοσης: Από Τετάρτη 24 έως Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022
στις 19:00

Το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας συνεχίζει τις  μεταδόσεις  μέσω της EBU–  από την ιστορική όπερα του Μπαϊρόιτ με τρεις παραγωγές  

Συγκεκριμένα  οι όπερες « Λόενγκριν», «Ο  Ιπτάμενος Ολλανδός» και «Τανχόιζερ»  του Ρίχαρντ Βάγκνερ ,θα μεταδοθούν ηχογραφημένες στις 24, 25 και 26 Αυγούστου, αντίστοιχα, στις 19:00 από το Τρίτο Πρόγραμμα.

H τρίπρακτη όπερα «Λόενγκριν» του Ρίχαρντ Βάγκνερ, που θα μεταδοθεί την Τετάρτη 24 Αυγούστου, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Βαϊμάρη το 1850, υπό τη διεύθυνση του Φραντς Λιστ και γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

O μύθος ανάγεται σε ένα  από τα ποιήματα των  ηρωικών ανδραγαθημάτων –”chanson de geste”– των τροβαδούρων του 12ου αιώνα. Στη φετινή παράσταση η σκηνοθεσία είναι του Yuval Sharon, τα σκηνικά και τα κοστούμια του ζεύγους Rosa LoyNeo Rauch  και οι φωτισμοί του Reinhard Traub.

Ερμηνεύουν:

Βασιλιάς Ερρίκος : Georg Zeppenfeld

Λόενγκριν: Klaus Florian Vogt

Έλζα της Βραβάντης : Camilla Nylund

Κόμης Τέλραμουντ : Martin Gantner

Όρτρουντ : Petra Lang

Κήρυκας του Βασιλιά: Derek Welton

Την Χορωδία και την Ορχήστρα του Φεστιβάλ Μπαϊρόιτ διευθύνει ο Christian Thielemann.

…………………………………………………………………………

Η επίσης τρίπρακτη  ρομαντική όπερα «Ο Ιπτάμενος Ολλανδός», που θα μεταδοθεί την Πέμπτη 25 Αυγούστου, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1843 στη Δρέσδη, το λιμπρέτο  της οποίας έγραψε ο συνθέτης και βασίζεται στον ομώνυμο θρύλο. Το έργο γράφτηκε το καλοκαίρι του 1839, κατά τη διάρκεια του περιπετειώδους ταξιδιού του Βάγκνερ  με πλοίο, από τη Ρίγα στο Λονδίνο.

Κατά την προετοιμασία αυτής της πρώτης παράστασης, ο Βάγκνερ, εκτός της μουσικής και του λιμπρέτου,  επέβλεψε προσωπικά τη σκηνοθεσία, όλα τα θεατρικά στοιχεία που ήταν απαραίτητα για την πρεμιέρα, τα σκηνικά, τα κοστούμια, καθώς επίσης την ορχήστρα, τη χορωδία και την επιλογή των ερμηνευτών.

Η ιστορία προέρχεται από τον ομώνυμο μύθο του Ιπτάμενου Ολλανδού, ενός πλοίου που καταδικάστηκε να πλέει στις θάλασσες μέχρι την ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας και έχει σαν κεντρικό θέμα την αγάπη, ένα θέμα στο οποίο ο Βάγκνερ επέστρεψε στις περισσότερες από τις επόμενες όπερες του.

Η σκηνοθεσία και τα σκηνικά είναι του Dmitri Tcherniakov, τα κοστούμια της Elena Zaytseva και οι φωτισμοί του Gleb Filshtinsky.

Ερμηνεύουν:

Ντάλαντ: Georg Zeppenfeld
Ζέντα: Elisabeth Teige

Έρικ: Eric Cutler

Μαίρη: Nadine Weissmann

Τιμονιέρης του Ντάλαντ: Attilio Glaser

Ολλανδός: Thomas J. Mayer

Την Χορωδία και την Ορχήστρα του Φεστιβάλ Μπαϊρόιτ διευθύνει η Oksana Lyniv.

…………………………………………………………………………

Τέλος οι φετινές μεταδόσεις, ολοκληρώνονται με την παρουσίαση σε ηχογράφηση, την Παρασκευή 26 Αυγούστου του νεανικού αριστουργήματος του Βάγκνερ «Τανχόιζερ» της όπερας σε τρεις Πράξεις  και τέσσερις σκηνές , η πρώτη παρουσίαση της οποίας έγινε το 1845 στο Βασιλικό Θέατρο της Δρέσδης.

Το θέμα  της όπερας αυτής αντλείται από το συνδυασμό δύο διαφορετικών μύθων. Ο πρώτος στρέφεται γύρω  από τον θρύλο που είχε δημιουργηθεί γύρω από τον ομώνυμο ποιητή που έζησε κατά τον 13ο αιώνα και είχε προτιμήσει τη ζωή του περιπλανόμενου τραγουδιστή. Βασικός χαρακτήρας του θρύλου αυτού ήταν ο βάρδος Χάινριχ φον Όφτερντινγκεν. Ο δεύτερος μύθος είναι η λαϊκή παραβολή του λόφου της Αφροδίτης, φανταστικού τόπου αχαλίνωτης ερωτικής ηδονής και σωματικών απολαύσεων ως πλήρη αντίθεση στην αγνή χριστιανική αγάπη και εγκράτεια. Ο Βάγκνερ περιπλέκει τα ιστορικά δεδομένα με μυθικά και λαϊκά πρόσωπα και τα τοποθετεί σε ένα φανταστικό μα και αληθοφανές περιβάλλον, που φαίνεται ως προέκταση της εκάστοτε πραγματικότητας.

Η σκηνοθεσία είναι του Tobias Kratzer, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Rainer Sellmaier και οι φωτισμοί του Reihard Traub.

Ερμηνεύουν:

Χέρμαν Πρίγκηπας της Θουριγγίας: Albert Dohmen

Τανχόιζερ: Stephen Gould

Βόλφραμ φον Έσενμπαχ : Markus Eiche

Βάλτερ: Attilio Glaser

Μπίτερολφ: Olafur Sigurdarson

Χάϊνριχ: Jorge Rodriguer-Norton

Ελιζαμπέτ: Lise Davidsen

Αφροδίτη: Ekaterina Gubanova

Ένας νεαρός βοσκός: Tuuli Takala

Την Χορωδία και την Ορχήστρα του Φεστιβάλ Μπαϊρόιτ διευθύνει ο Alex Kober.

Το ετήσιο Φεστιβάλ Μπαϊρόιτ, στο οποίο παρουσιάζονται αποκλειστικά  όπερες του Ρίχαρντ Βάγκνερ, αποτελεί κορυφαίο θεσμό της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Το Μπαϊρόιτ παραμένει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σε καλλιτεχνικό επίπεδο και τα πιο δημοφιλή φεστιβάλ παγκοσμίως.

Παρουσίαση: Μιχάλης Μεσσήνης.

Μείνετε συντονισμένοι στο Τρίτο!