ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Οι θησαυροί του Τρίτου – Επιλογές 70 χρόνων Ιστορίας» |...

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Οι θησαυροί του Τρίτου – Επιλογές 70 χρόνων Ιστορίας» | 24-28.06.2024

70 Χρόνια Τρίτο Πρόγραμμα

«Οι θησαυροί του Τρίτου – Επιλογές 70 χρόνων Ιστορίας»

Δευτέρα 24 Ιουνίου έως Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024, στις 18:00

Συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα το μεγάλο αφιέρωμα του Τρίτου Προγράμματος με αφορμή τα 70 χρόνια του σταθμού. Το αφιέρωμα εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 17 Ιουνίου, θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 12 Ιουλίου, καθημερινά στις 18:00 και είναι διαθέσιμο στο ERTecho.

Υπό τον γενικό τίτλο «Οι θησαυροί του Τρίτου – Επιλογές 70 χρόνων Ιστορίας» και μέσα από  πέντε θεματικές ενότητες, μία για κάθε ημέρα της εβδομάδας, θα μεταδοθούν είκοσι επιλεγμένα διαμάντια από το Αρχείο της Ραδιοφωνίας, όπως τα επιμελήθηκαν οι παραγωγοί του Τρίτου Προγράμματος.  

Κάθε Δευτέρα παρουσιάζονται μεγάλες προσωπικότητες, κάθε Τρίτη  ιστορικές συναυλίες,  κάθε Τετάρτη αξέχαστες εκπομπές, κάθε Πέμπτη μοναδικές παραστάσεις και κάθε Παρασκευή αποσπάσματα από συναυλίες του Τρίτου.

Στη δεύτερη εκπομπή της ενότητας «Μεγάλες Προσωπικότητες», που μεταδίδεται τη Δευτέρα 24 Ιουνίου τις έξι το απόγευμα, συναντιούνται μία κορυφαία καλλιτέχνιδα με έναν παγκόσμιας ακτινοβολίας διανοητή: Η Ντόρα Μπακοπούλου συνομιλεί με τον Κορνήλιο Καστοριάδη. Η κορυφαία Ελληνίδα πιανίστα και ο πρωτοπόρος φιλόσοφος συναντιούνται στο πλαίσιο της εκπομπής της Ντόρας Μπακοπούλου στο Τρίτο Πρόγραμμα «Μνήμες και Απόηχοι». Στη συγκεκριμένη εκπομπή (14 Νοεμβρίου 1996) ο Καστοριάδης συνομιλεί με την Μπακοπούλου για τη βαθιά και συνεχή σχέση του με τη μουσική.

Ακολουθεί ένα ακόμη μουσικό αυτήν τη φορά διαμάντι από το πολύτιμο Αρχείο της ΕΡΤ. Την Τρίτη 25 Ιουνίου στις 18:00, στον κύκλο «Ιστορικές συναυλίες», ο  Herbert von Karajan διευθύνει τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου στην τελευταία από τις τρεις συναυλίες που έδωσε τον Σεπτέμβριο του 1962, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο παρουσιάζοντας έργα Brahms, Schumann και Wagner. Πρόκειται για το δεύτερο από τα τρία «περάσματα» του ελληνικής καταγωγής κορυφαίου μαέστρου από την Αθήνα, σε μια εποχή που το Φεστιβάλ Αθηνών είχε αρχίσει να προσελκύει στη χώρα μας τα σημαντικότερα μουσικά σύνολα της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του πλανήτη.

Από τη σπουδαία αυτή γιορτή του Τρίτου, αλλά και γενικότερα του Δημόσιου Ελληνικού Ραδιοφώνου δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η Παραδοσιακή Ελληνική Μουσική. Την Τετάρτη 26 Ιουνίου ο Σίμων Καράς, θεμελιωτής της στενής σχέσης του ραδιοφώνου με τη λαϊκή μας μουσική παράδοση ακούγεται σε ένα ακόμη ντοκουμέντο της ενότητας «Αξέχαστες εκπομπές». Πρόκειται για την εκπομπή «Μούσα Ελληνική» με την Αριέττα Παλιατσάρα, στην οποία ο μεγάλος δάσκαλος και  ερευνητής που έκανε έργο ζωής του την καταγραφή της δημοτικής μας μουσικής Σίμων Καράς, μιλά για τη ζωή του.

Την Πέμπτη 27 Ιουνίου στις «Μοναδικές παραστάσεις», φιλοξενείται ένα από τα πιο θρυλικά ταλαντούχα αλλά και θυελλώδη ζευγάρια του ελληνικού θεάτρου: Έλλη Λαμπέτη – Δημήτρης Χορν. Πρόκειται για μια ιστορική ηχογράφηση της παράστασης του «Άμλετ» με τον Δημήτρη Χορν και την Έλλη Λαμπέτη. Η παράσταση του αριστουργήματος του Σαίξπηρ παρουσιάστηκε σε περιοδεία το 1954-1955 στη Θεσσαλονίκη, στη Λευκωσία, στην Αλεξάνδρεια, στο Κάιρο, στην Κωνσταντινούπολη από τον θίασο Χορν-Λαμπέτη-Παππά. Η ηχογράφηση έγινε αρχικά σε δίσκο. Η μαγνητοταινία που αποτελεί το μοναδικό ντοκουμέντο που σώζεται από την παράσταση, παραχωρήθηκε από το ΡΙΚ.

Τέλος, την Παρασκευή 28 Ιουνίου οι ακροατές του Τρίτου έχουν την ευκαιρία να ξαναζήσουν ένα ακόμη από τα πολλά δημιουργικά οράματα του Μάνου Χατζιδάκι που κατάφερε να υλοποιήσει: τους περίφημους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού της Κέρκυρας.
Οι αγώνες είχαν στόχο την προβολή των νέων δημιουργών. Την επιτροπή των αγώνων αποτελούσαν προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών όπως οι Νίκος Γκάτσος, Ελένη Βλάχου, Νίκη Γουλανδρή, Γιώργος Κουρουπός, Αλίκη Κυριακίδου Νέστορος, Διονύσης Σαββόπουλος, Κική Μορφονιού και ο ίδιος o Μάνος Χατζιδάκις.

Στον κύκλο «Οι Συναυλίες του Τρίτου» την Παρασκευή στις 18:00 θα μεταδοθούν σύντομο απόσπασμα από την Συνέντευξη Τύπου του Μάνου Χατζιδάκι, στο οποίο παρουσιάζει τις θέσεις του αναφορικά με τους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού και στη συνέχεια μια επιλογή των τραγουδιών της πρώτης μέρας του πρώτου διαγωνισμού που διεξήχθη το 1981.

Info

«Οι θησαυροί του Τρίτου – Επιλογές 70 χρόνων Ιστορίας»
Από το Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και 95,6
Από τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024, καθημερινά στις 18.00

70 χρόνια
Κλασικά Τρίτο

Τεχνικός ήχου: Στέλιος Εφεντάκης
Επιμέλεια αρχειακού υλικού – έρευνα: Αλεξάνδρα Γιαλίνη, Άγης Γυφτόπουλος, Μάρα Καλούδη, Βάνα Πανορμίου, Μαρία Χατζάρα
Συντονισμός αφιερώματος: Κάτια Μάντζαρη

Προϊστάμενη τμήματος Αποκατάστασης Ψηφιοποίησης και Τεκμηρίωσης Διεύθυνσης Αρχείου: Δέσποινα Ζερβού
Ηλεκτρονικός: Γεράσιμος Αντύπας
Ηχολήπτης: Μίνωας Μαμαγκάκης
Τεκμηριώτρια Π.Α.: Αγγελική Σαπλαούρα
Προϊστάμενη τμήματος Διαχείρισης Αρχείων Διεύθυνσης Αρχείου: Αντωνία Κουτσοδόντη
Αρχειονόμος βιβλιοθηκονόμος: Χρυσάνθη Κλωνή
Αρχειοθέτης – ταξινόμος: Όλγα Καραδήμου

Δείτε το trailer
Δείτε φωτογραφικό υλικό
Κορνήλιος Καστοριάδης
Herbert von Karajan
Σίμων Καράς
Έλλη Λαμπέτη – Δημήτρης Χορν
Έλλη Λαμπέτη – Δημήτρης Χορν
Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού της Κέρκυρας
Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού της Κέρκυρας