ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Σας αρέσει ο Μπραμς;» – Οι σονάτες για βιολί, σε...

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Σας αρέσει ο Μπραμς;» – Οι σονάτες για βιολί, σε υποδειγματικές ερμηνείες, από την εκπομπή «Κριτικός λόγος» | 21 & 22.09.2023

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Σας αρέσει ο Μπραμς;»
Οι σονάτες για βιολί, σε υποδειγματικές ερμηνείες,
από την εκπομπή «Κριτικός λόγος»


Με τον Θάνο Μαντζάνα

Πέμπτη 21 και Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023, στις 18:00

Το άλμπουμ «Brahms Violin Sonatas» των Bella Hristova και Michael Houstoun, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, θα παρουσιάσει και θα αναλύσει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας στην εκπομπή «Κριτικός λόγος», την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023, στις 18:00, στο Τρίτο Πρόγραμμα.

Οι σονάτες για βιολί του Γιοχάνες Μπραμς (1833 – 1897) είναι από τα πλέον δημοφιλή έργα του ρεπερτορίου της μουσικής δωματίου και όχι συμπτωματικά, καθώς, κατά γενική ομολογία, είναι από τα πλέον αντιπροσωπευτικά όχι μόνο της τεχνοτροπίας, αλλά και του πνεύματος του μεγάλου συνθέτη. Είναι αυτό ακριβώς το τελευταίο στοιχείο που δεν έχει καταφέρει να συλλάβει και να αποδώσει το πλήθος των ζωντανών και ηχογραφημένων εκτελέσεων τους τους.

Η διεθνώς καταξιωμένη Βουλγαροαμερικανίδα σολίστ του βιολιού Bella Hristova ειδικεύεται στο σύγχρονο ρεπερτόριο, χωρίς όμως να παραμελεί καθόλου το κλασικό. Ο Michael Houstoun δραστηριοποιείται εξίσου ως σολίστ, στην ορχηστρική μουσική και τη μουσική δωματίου αλλά και σαν μαέστρος, και είναι ο πλέον διακεκριμένος πιανίστας της Νέας Ζηλανδίας.

Η πρώτη αποδίδει υποδειγματικά τις τρεις σονάτες για βιολί του Μπραμς με τον δεύτερο όχι απλά να συνοδεύει, αλλά αληθινά να συμπράττει μαζί της. Έτσι, έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε, όπως τους αρμόζει, την πρώτη σονάτα για βιολί σε σολ μείζονα με τις πηγαίες και πλούσιες μελωδίες της, την τρυφερή και ευαίσθητη δεύτερη σε λα μείζονα και την ορμητική και πολύ απαιτητική τρίτη σε ρε ελάσσονα στην οποία κυριαρχεί το έντονο ρυθμικό στοιχείο, αυτό ακριβώς δηλαδή που διαφοροποιεί τον Μπραμς από τους υπόλοιπους συνθέτες του ρομαντισμού.

«Σας αρέσει ο Μπραμς;» ήταν η καθόλου ρητορική ερώτηση με την οποία η Γαλλίδα συγγραφέας Φρανσουάζ Σαγκάν τιτλοφόρησε το εμβληματικό μυθιστόρημα της που εκδόθηκε το 1960 και ένα χρόνο αργότερα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία Ανατόλι Λίτβακ. Όταν πρόκειται για τις σονάτες του για βιολί στην άριστη απόδοση των Bella Hristova και Michael Houstoun, οι πραγματικοί μουσικόφιλοι (ακόμα και αν δεν είναι εξοικειωμένοι με το έργο του σπουδαίου Γερμανού μουσουργού) δεν μπορεί παρά να απαντήσουν εμφατικά «ναι».