ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – «Silver Stone Wood Bone»: Συνύπαρξη κλασικού και παραδοσιακού φλάουτου...

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – «Silver Stone Wood Bone»: Συνύπαρξη κλασικού και παραδοσιακού φλάουτου στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» | 03 & 04.03.2022

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Silver Stone Wood Bone»: Συνύπαρξη κλασικού και παραδοσιακού φλάουτου στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος»
 Με τον Θάνο Μαντζάνα
Ημερομηνίες μετάδοσης: Πέμπτη 3 και Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022, στις 18:00

 

Το album «Silver Stone Wood Bone» των Νεοζηλανδών μουσικών Bridget Douglas και Al Fraser, παρουσιάζει και αναλύει ο κριτικός Μουσικής Θάνος Μαντζάνας στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος», την Πέμπτη 3 και την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022, στις 18:00.

Με λαμπρές σπουδές αρχικά στη Νέα Ζηλανδία και μετά στη Νέα Υόρκη, όπου απέσπασε και πολλές τιμητικές διακρίσεις, η Bridget Douglas είναι μια τολμηρή μουσικός (και δασκάλα του φλάουτου στο δημόσιο ωδείο της Νέας Ζηλανδίας), που δεν περιορίζεται μόνο στο κλασικό ρεπερτόριο αλλά κινείται άνετα και σε όλο το φάσμα της σύγχρονης μουσικής, συχνά με έργα γραμμένα ειδικά για εκείνη και αρκούντως πειραματικά ή ακόμα και avant garde.
O Al Fraser με καταγωγή κατά ένα μέρος από τους γηγενείς της Νέας Ζηλανδίας, ήταν αυτοδίδακτος ντράμερ και κιθαρίστας μέχρι που σπούδασε σε πανεπιστημιακό επίπεδο jazz κιθάρα αν και τελικά στράφηκε στην παραδοσιακή μουσική της χώρας του και τα όργανα της, πνευστά και κυρίως το ngā taonga pūoro αλλά και κρουστά.
Η δημιουργική συνύπαρξη αυτών των δύο μουσικών και των οργάνων τους, ουσιαστικά ενός μεταλλικού και ενός ξύλινου φλάουτου, είχε ως αποτέλεσμα το album «Silver Stone Wood Bone» που περιλαμβάνει έξι μεγάλης διάρκειας συνθέσεις από ισάριθμους Νεοζηλανδούς δημιουργούς, γραμμένες ειδικά για τους συγκεκριμένους μουσικούς και τα όργανά τους.

Το φλάουτο είναι ένα όργανο που σε διαφορετικές μορφές το συναντάμε σε όλους σχεδόν τους αρχαίους πολιτισμούς, από τον ελληνικό αυλό μέχρι πολλούς άλλους τύπους του. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν στον κόσμο περισσότερα από 600 διαφορετικά είδη του. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο γεννήτορας όλων των πνευστών οργάνων με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που η αρχαιοελληνική λύρα και όλες οι διαφορετικές μορφές της σε άλλα γεωγραφικά μήκη και πλάτη είναι ο γεννήτορας όλων των εγχόρδων.