ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: To άλμπουμ «The Wonderful Twos» του Παρασκευά Κίτσου στην εκπομπή...

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: To άλμπουμ «The Wonderful Twos» του Παρασκευά Κίτσου στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» | 27 & 28.10.2022

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

To άλμπουμ «The Wonderful Twos» του Παρασκευά Κίτσου
στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος
» 
με τον Θάνο Μαντζάνα
Ημερομηνίες μετάδοσης: Πέμπτη 27 & Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, στις 18:00

Το ατμοσφαιρικό άλμπουμ «The Wonderful Twos» του Παρασκευά Κίτσου θα παρουσιάσει και θα αναλύσει ο Θάνος Μαντζάνας, στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» στο Τρίτο Πρόγραμμα, σε δύο συνεχόμενες εκπομπές, την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022, στις 18:00.

O Παρασκευάς Κίτσος είναι βιρτουόζος του κοντραμπάσου –και του ηλεκτρικού μπάσου–, αλλά αν ως εκτελεστής έχει παίξει πολλά διαφορετικά μουσικά ιδιώματα, σαν συνθέτης στις προσωπικές εργασίες του επικεντρώνεται στο μουσικό είδος που αγαπάει περισσότερο, την jazz. Το τρίτο album του, το «The Wonderful Twos», που κυκλοφόρησε στις αρχές της χρονιάς, είναι πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα, καθώς ο τίτλος σημαίνει ότι είναι μια σειρά από ντουέτα του με άλλους μουσικούς. Περισσότερη σημασία έχει όμως ότι αυτή τη φορά, η έμφαση δίνεται στην ατμόσφαιρα και τη μελωδία, με τον Παρασκευά Κίτσο να επικεντρώνεται στη μελωδική και όχι την ρυθμική φύση του κοντραμπάσου, όπως είναι η πιο συχνή περίπτωση στην jazz.

Το  περιεχόμενο του «The Wonderful Twos» είναι τρεις συνθέσεις του Παρασκευά Κίτσου και τρεις διασκευές όχι και τόσο γνωστών jazz κομματιών. Στις συνθέσεις τον συντροφεύουν ο ηλεκτρικός κιθαρίστας Θωμάς Μητρούσης, ο πιανίστας Μένιος Γούναρης και ο εκτελεστής αρκετών οργάνων Ευρυπίδης Ζεμενίδης. Στις διασκευές, στο κομμάτι «How My Heart Sings» του Earl Zindars –ενός Αμερικανού εκτελεστή κρουστών με κλασική παιδεία και, συνθέτη τόσο κλασικών όσο και jazz έργων– μαζί του παίζει και πάλι ο Μένιος Γούναρης. Στο κομμάτι «Falling Grace» του Steve Swalow, του σημαντικότερου πιθανότατα jazz ηλεκτρικού μπασίστα όλων των εποχών, για άλλη μια φορά συνοδεύει ο Θωμάς Μητρούσης. Τέλος, στην τολμηρή μετεγγραφή της Φούγκας για βιμπράφωνο του σπουδαίου Γερμανού συνθέτη, μαέστρου και θεωρητικού της μουσικής Paul Hindemith παίζει ο κορυφαίος Έλληνας βιμπραφωνίστας Βαγγέλης Παρασκευαϊδης. Αξίζει να υπογραμμίσουμε τη σύνθεση του«No Need For Cure», στην οποία αφήνει προσωρινά το κοντραμπάσο και ξαναπιάνει την πρώτη αγάπη του, την κιθάρα και μάλιστα στην ακουστική εκδοχή της, με τον Ευριπίδη Ζεμενίδη να παίζει μια δεύτερη, της ίδιας κατηγορίας.

Το «The Wonderful Twos» είναι μια εργασία που επικεντρώνεται στην ουσία και όχι τον εντυπωσιασμό,  λιτή, πολύ μελωδική, ζεστή και ατμοσφαιρική και υπογραμμίζει τις λεπτομέρειες της εκτέλεσης. Αναδεικνύει  έτσι κατά κύριο λόγο το εξαίρετο παίξιμο του Παρασκευά Κίτσου στο κοντραμπάσο αλλά και τις όχι ευκαταφρόνητες συνθετικές δυνατότητες του και, τιμά τόσο τον ίδιο όσο και συνολικά την ελληνική jazz.

Ακούστε την εκπομπή και στο https://www.ertecho.gr/