Τρίτο Πρόγραμμα: Το «Silent Landscapes» της Ερατώς Αλακιοζίδου στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος»...

Τρίτο Πρόγραμμα: Το «Silent Landscapes» της Ερατώς Αλακιοζίδου στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» | 26-27.01 & 02.02.2023

Τρίτο Πρόγραμμα

Το «Silent Landscapes» της Ερατώς Αλακιοζίδου
στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος»

Με τον Θάνο Μαντζάνα

Ημερομηνίες μετάδοσης:
Πέμπτη 26, Παρασκευή 27 Ιανουαρίου & Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023, στις 18:00

Το CD «Silent Landscapes» της Ερατώς Αλακιοζίδου θα παρουσιάσει σε τρία μέρη –την Πέμπτη 26, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου & την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023, στις 18:00–, ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας, στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος».

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, όπου και εξακολουθεί να ζει και να εργάζεται, η Ερατώ Αλακιοζίδου σπούδασε πιάνο δίπλα σε σπουδαίους δασκάλους στην Ελλάδα και στη συνέχεια στο Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ελβετία. Από νωρίς ειδικεύθηκε στο σύγχρονο ρεπερτόριο. Έχει παίξει έργα πολλών ξένων και Ελλήνων συνθετών του 20ού αιώνα, ορισμένα από τα οποία γράφτηκαν για εκείνη. Έχει ιδρύσει και συμμετάσχει σε σύνολα σύγχρονης μουσικής και δραστηριοποιείται έντονα στη μουσική εκπαίδευση ως καθηγήτρια πιάνου.

Όπως δείχνει και ο υπότιτλος της δισκογραφικής έκδοσης «32 Contemporary Piano Miniatures», το «Silent Landscapes» περιλαμβάνει σύντομης διάρκειας πιανιστικά κομμάτια από μια  πολυάριθμη ομάδα σύγχρονων συνθετών και συνθετριών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται έργα των Αναστάση Φιλιππακόπουλου, Χρήστου Ντόβα, Κωνσταντίνου Καραβασίλη, Φανής Κοσώνα, Γρηγόρη Πολύζου, Κωνσταντίνου Στογιαννίδη, Λάζαρου Τσαβδαρίδη, Μαρίας Χριστίνας Κριθαρά, Μενέλαου Πειστικού, Μηνά Μπορμπουδάκη, Νικόλα Ηλία Rigato, Φίλιππου Τσαλαχούρη, Σοφίας Καμαγιάννη, Benet Casablancas, Carla Rebora, Caterina Venturelli, Francisco Monteiro, Raffaele Longo και Sara Carvalho.

Η φόρμα των σύντομης διάρκειας πιανιστικών έργων έλκει μάλλον την καταγωγή της από τις «Γυμνοπαιδειές» του Ερίκ Σατί, είναι κατ’ εξοχήν χαρακτηριστική της αισθητικής του 20ού αιώνα και προσφιλής σε πολλούς συνθέτες και συνθέτριες. Ο τίτλος «Silent Landscapes» έχει διττή σημασία. Οι συνθέσεις σε κάποιες περιπτώσεις απεικονίζουν κάποια φαντασιακά ή μη τοπία, θα μπορούσαμε να πούμε  ηχοτοπία – νεκρές φύσεις  και σε άλλες περιπτώσεις αποτυπώνουν διαφορετικές, συχνά και αντιθετικές μεταξύ τους συναισθηματικές καταστάσεις και διαθέσεις.

Με απαράμιλλη δεξιοτεχνία, υψηλή μουσική αντίληψη και βαθιά κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων της γραφής κάθε συνθέτη και συνθέτριας η Ερατώ Αλακιοζίδου αποδίδει άψογα όλα αυτά τα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους έργα. Το «Silent Landscapes» είναι ένα απολαυστικό, εξαιρετικά ενδιαφέρον και κάποιες φορές συναρπαστικό πανόραμα της σύγχρονης διεθνούς πιανιστικής γραφής.