ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Το έγκλημα του Ψυχικού» του Παύλου Νιρβάνα στις «Σειρές ραδιοφώνου...

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Το έγκλημα του Ψυχικού» του Παύλου Νιρβάνα στις «Σειρές ραδιοφώνου στο Τρίτο» | Καθημερινά από Καθαρά Δευτέρα 27.02.2023

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Το έγκλημα του Ψυχικού» του Παύλου Νιρβάνα
στις «Σειρές ραδιοφώνου στο Τρίτο»
Από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας
Από Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023, καθημερινά, στις 18:30

Το αστυνομικό μυθιστόρημα του Παύλου Νιρβάνα «Το έγκλημα του Ψυχικού» σε  διασκευή για το ραδιόφωνο, είναι η νέα επιλογή της εκπομπής «Σειρές ραδιοφώνου στο Τρίτο». Η σειρά 14 επεισοδίων θα αρχίσει να μεταδίδεται από την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023, καθημερινά, στις 18:30, και θα ολοκληρωθεί στις 16 Μαρτίου.

Στη  σχετική παρουσίαση της  έντυπης έκδοσης του έργου σημειώνονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
Στο έργο  «Το έγκλημα του Ψυχικού» (1928) εμφανίζονται ευκρινώς τα βασικά ειδολογικά συστατικά του αστυνομικού μυθιστορήματος και ο Παύλος Νιρβάνας μάς παραδίδει το πρώτο ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα, έστω κι αν αυτό δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στη «γνήσια» αστυνομική λογοτεχνία, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Ο Παύλος Νιρβάνας αναπλάθει, με επιτήδειο και γοητευτικό τρόπο, την ατμόσφαιρα της μικρής και σχετικά συνεκτικής, ακόμα, Αθήνας των αρχών του 20ού αιώνα, ενώ ταυτόχρονα κινείται εγκαρσίως σε όλη την έκταση της κοινωνικής διαστρωμάτωσης. Αυτό όμως που εντυπωσιάζει ιδιαίτερα, είναι η βαθιά γνώση του για τον κόσμο του περιθωρίου. Οι εκτενείς αναφορές του στους ανθρώπους της φυλακής, αν και ζοφερές παραμένουν απολαυστικές και αποκαλυπτικές, καθώς πέρα από τη μυθοπλαστική τους σημασία, παρέχουν και σημαντικές πραγματολογικές πληροφορίες για το σωφρονιστικό σύστημα της εποχής.

Το έργο σε ραδιοφωνική διασκευή του Γιώργου Χριστόπουλου, μεταδόθηκε πρώτη φορά από την εκπομπή «Θεατρικές Σειρές Δεύτερου Προγράμματος», τον Μάιο του 1989 σε 14 συνέχειες.

Διασκευή για το ραδιόφωνο: Γιώργος Χριστόπουλος
Σκηνοθεσία: Αλέξης Μίγκας
Μουσική επιμέλεια: Πλάτων Ανδριτσάκης
Επιμέλεια ήχων: Άντα Μασκλαβάνη
Ρύθμιση ήχου: Ανδρέας Γεμιστός
Παραγωγή: Νέλλα Δουλτσίνου
Στον ρόλο του Νίκου Μολοχάνθη ο Μίμης Χρυσομάλλης
Συμμετέχει ο Ιορδάνης Μαρίνος

Στους υπόλοιπους ρόλους ακούγονται οι ηθοποιοί: Γιώργος Χριστόπουλος, Νίκος Λυκομήτρος, Αλέκος Μάνδηλας, Χάρης Νέζος, Χριστίνα Σιμοπούλου, Γιάννης Ευδαίμων, Κατερίνα Πετούση, Λένα Παπαδοπούλου, Βασίλης Καΐλας, Γιώτα Σκαλέρη, Γιώργος Γεωργίου, Νίκος Μπίνας, Θάνος Σκαρλίγκος, Λιάνα Χατζή, Αγγέλα Καζακίδου, Δημήτρης Ιωακειμίδης, Τώνια Σωτηροπούλου, Μπάμπης Αλατζάς, Στέλιος Λιονάκης, Νίκος Τσιμάρας, Έφη Πολυζωγοπούλου, Ρένα Βενιέρη, Ελένη Κρίτα, Σούλα Διακάτου, Βίνα Σινκλέρ, Παναγιώτης Κούστας, Κώστας Φραγκιαδάκης, Γιώργος Μάζης, Νίκος Πόγκας, Τόλης Πολάτος

Eπιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη