Τρίτο Πρόγραμμα: Το μουσικοθεατρικό έργο «Το Τραγούδι της Λητώς» στην εκπομπή «Κριτικός...

Τρίτο Πρόγραμμα: Το μουσικοθεατρικό έργο «Το Τραγούδι της Λητώς» στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» | 16-17.02 & 23-24.02.2023

Τρίτο Πρόγραμμα

Το μουσικοθεατρικό έργο «Το Τραγούδι της Λητώς»
στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος»

Με τον Θάνο Μαντζάνα

Πέμπτη 16, Παρασκευή 17 & Πέμπτη 23, Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023,
στις 18:00

Τη γέννηση, διαδρομή και εξέλιξη του μουσικοθεατρικού έργου «Το Τραγούδι της Λητώς», θα παρουσιάσει σε τέσσερα μέρη ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας, στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος», την Πέμπτη 16, την Παρασκευή 17, καθώς και την Πέμπτη 23 και Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023, στις 18:00.

Το έργο «Το Τραγούδι της Λητώς» βασίστηκε στο αυτοβιογραφικό βιβλίο «Άγγελος Κατακουζηνός: Ο Βαλής μου» που έγραψε η Λητώ Κατακουζηνού, σύζυγος του ψυχιάτρου Άγγελου Κατακουζηνού. Το ζευγάρι αγαπούσε τον πολιτισμό, ενώ το σπίτι τους στο Σύνταγμα, ήταν τόπος συγκέντρωσης ανθρώπων του πολιτισμού της γενιάς του ’30.

Διαβάζοντας το βιβλίο, η σοπράνο Κάτια Πάσχου οραματίστηκε ένα έργο για το ζευγάρι εκείνο. Πρότεινε στον στιχουργό Νίκο Μωραΐτη να γράψει τους στίχους, ενώ ο διακεκριμένος σολίστ του πιάνου και συνθέτης Χρίστος Παπαγεωργίου ανέλαβε τη μελοποίηση. Έτσι γεννήθηκε το έργο «Το Τραγούδι της Λητώς» με τον βιρτουόζο πιανίστα Απόστολο Παληό να συνοδεύει την Κάτια Πάσχου στη σύνθεση η οποία παρουσιάστηκε στην οικία Κατακουζηνού. Την περσινή χρονιά, το έργο κυκλοφόρησε σε ψηφιακή δισκογραφική έκδοση.

Η σειρά των τεσσάρων εκπομπών, θα ξεκινήσει με την παρουσίαση της δισκογραφικής έκδοσης και μία συζήτηση με την ερμηνεύτρια Κάτια Πάσχου και τον συνθέτη Χρίστο Παπαγεωργίου, με θέμα το επίμαχο έργο, τους Κατακουζηνούς και την εποχή τους, καθώς και ευρύτερα τον πολιτισμό και την τέχνη. Στη συνέχεια, η Κάτια Πάσχου θα διαβάσει αποσπάσματα του βιβλίου υπό τους ήχους των συνθέσεων του Χρίστου Παπαγεωργίου.

Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με τη μετάδοση τριών τραγουδιών του έργου, σε μία μοναδική εκτέλεση, καθώς ηχογραφήθηκαν στο στούντιο Μ της ΕΡΤ, με τον Χρίστο Παπαγεωργίου να συνοδεύει, αυτή τη φορά, την Κάτια Πάσχου.

Ηχογράφηση: Μιχάλης Συγλέτος
Τεχνική επιμέλεια εκπομπών: Αργύρης Παντελιάδη