ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Το βραβευμένο άλμπουμ «From Berlin To Athens – Piano Works...

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Το βραβευμένο άλμπουμ «From Berlin To Athens – Piano Works by Nikos Skalkotas» της Λορέντας Ράμου, στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» | 30.06 & 01.07.2022

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το βραβευμένο άλμπουμ
«From Berlin To Athens – Piano Works by Nikos Skalkotas»
της Λορέντας Ράμου στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος»
Ημερομηνίες μετάδοσης: Πέμπτη 30 Ιουνίου & Παρασκευή 1η Ιουλίου 2022,
στις 18:00

Το άλμπουμ της διακεκριμένης πιανίστριας Λορέντας Ράμου με τίτλο «From Berlin Το Αthens – Piano Works by Nikos Skalkotas» παρουσιάζει και αναλύει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας, σε δύο συνεχόμενες εκπομπές, την Πέμπτη 30 Ιουνίου και την Παρασκευή 1η Ιουλίου 2022, στις 18:00, στο Τρίτο Πρόγραμμα.

Ελάχιστοι και ελάχιστες σολίστ του πιάνου από την Ελλάδα έχουν ασχοληθεί τόσο συστηματικά με το, γραμμένο τον 20ό αιώνα, ρεπερτόριο του πιάνου όσο η Λορέντα Ράμου.

Στην περίπτωση Ελλήνων συνθετών, όπως ο Σκαλκώτας, πριν από την εκτέλεση των έργων τους συνήθως προηγείται μακρά και επίμονη μουσικολογική έρευνα. Το αποτέλεσμα σε αυτή την περίπτωση ήταν το CD «From Berlin To Athens – Piano Works by Nikos Skalkotas» που κυκλοφόρησε το 2019 και στο οποίο η Λορέντα Ράμου αποδίδει αρκετά από τα πιανιστικά έργα του Νίκου Σκαλκώτα με τη χρονολογική σειρά σύνθεσής τους. Οι εκτελέσεις της Λορέντα Ράμου αναδεικνύουν με ιδανική ισορροπία δεξιοτεχνίας και συναισθήματος, όλες τις ιδιαιτερότητες αλλά και τη σαγήνη της γραφής του Νίκου Σκαλκώτα.

Ο Νίκος Σκαλκώτας (1904 – 1949) ήταν μια πολλαπλά σημαντική προσωπικότητα για την ελληνική μουσική του 20ού αιώνα. Μολονότι έφυγε από τη ζωή πολύ νέος, μόλις 45 ετών, υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγικός και άφησε πίσω του έναν μεγάλο αριθμό έργων για σόλο όργανα, μικρά σύνολα και ορχήστρα αν και οι, εξαίρετοι βέβαια, φημισμένοι «36 Ελληνικοί Χοροί» για πολλά χρόνια ουσιαστικά επισκίαζαν όλα τα υπόλοιπα. Ο Νίκος Σκαλκώτας αγαπούσε το πιάνο ακριβώς γιατί του ταίριαζε, ήταν ένα εκφραστικό μέσο κατάλληλο για την ψυχοσύνθεση και τη γραφή του και γι’ αυτό συνέθεσε πολλά έργα για σόλο πιάνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το άλμπουμ «From Berlin To Athens – Piano Works by Nikos Skalkotas» τιμήθηκε με το βραβείο Καλύτερου Ηχογραφήματος στην εφετινή απονομή των βραβείων της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.