«100 Χρόνια Εκλογές», το νέο Webdoc της ΕΡΤ

«100 Χρόνια Εκλογές», το νέο Webdoc της ΕΡΤ

EΡΤ Webdocs

«100 χρόνια εκλογές»

Ένα νέο Webdoc για την πολιτική και εκλογική ιστορία της Ελλάδας, μέσα από τις σημαντικότερες εκλογικές αναμετρήσεις από το 1920 έως και σήμερα, παρουσιάζει η ΕΡΤ στην ιστοσελίδα της www.ert.gr και τη διεύθυνση https://webdocs.ert.gr/100-hronia-ekloges/

Αν υπάρχει ένα νήμα που συνενώνει διαχρονικά τις διαφορετικές περιόδους της ελληνικής πολιτικής ζωής, είναι βέβαιο ότι περνά μέσα από τις σημαντικότερες εκλογικές αναμετρήσεις της σύγχρονης Ιστορίας. Κατά το παρελθόν, υπήρξαν κάλπες εκπλήξεων και ανατροπών. Καταγράφηκαν χαμένες ευκαιρίες για το πέρασμα σε μια νέα εποχή. Προέκυψαν αποτελέσματα που αποκάλυψαν τη διάθεση της κοινωνίας για τομές και ρήξεις με την πρότερη κατάσταση. Όπως κι αν έχει, κάθε προσφυγή στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού αποτελεί ταυτοχρόνως ξεχωριστό ιστορικό κεφάλαιο, αλλά και μιας μορφής συνέχεια στα αλλεπάλληλα στρώματα που χτίζουν την πολιτική, κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα της Ελλάδας.

Λίγες μέρες πριν από το άνοιγμα της κάλπης της 7ης Ιουλίου, τα Νέα Μέσα της ΕΡΤ παρουσιάζουν το web-documentary «100 χρόνια Εκλογές», σε μια προσπάθεια ανάδειξης των σημαντικότερων εκλογικών αναμετρήσεων από το 1920 έως και σήμερα: Οι αιτίες που καθόρισαν το εκάστοτε αποτέλεσμα. Οι πρωταγωνιστές. Το πολιτικό πλαίσιο σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο. Το παρασκήνιο και οι λεπτομέρειες που αποκρυσταλλώνουν το γενικότερο κλίμα της κάθε εποχής.

Η καταγραφή είναι συγκεντρωτική και κατανεμημένη σε οκτώ κεφάλαια, στα οποία παρουσιάζονται 13 εκλογικές αναμετρήσεις, ώστε μέσα από κάθε ενότητα να προκύπτει τόσο ο κοινός παρονομαστής τους, όσο και οι διαφορές τους, που εντοπίζονται κυρίως στα κίνητρα κάθε πολιτικής δύναμης αναλόγως της ιστορικής συγκυρίας, αλλά και στην τελική τροπή των μετεκλογικών εξελίξεων. Το αφιέρωμα στηρίζεται στη χρήση αρχειακού κινηματογραφικού και φωτογραφικού υλικού, προερχόμενου από το Αρχείο της ΕΡΤ, από εφημερίδες της εποχής, καθώς και από ανεξάρτητες αρχειακές πηγές.

Όσο -και με όποιον τρόπο- κι αν αλλάζουν οι καιροί, η δημοκρατία στηρίζεται πάντα στην ψήφο του λαού, γι’ αυτό και μια ιστορική αναδρομή σε όσα συνέβησαν στο παρελθόν παραμένει πάντα χρήσιμη.

Συντονισμός: Νίκος Ιωαννίδης

Έρευνα – Κείμενα – Βίντεο: Πιέρρος Τζανετάκος

Επιμέλεια Κειμένων – Ιστοσελίδας: Δάφνη Σκαλιώνη

Μοντάζ: Θανάσης Παπακώστας, Κώστας Μαντάς

Web Developer: Μάκης Κουρούκλης

Web Designer: Μάνος Καμαρίτης

Κάμερα – Ηχοληψία: Πέτρος Λιόλιος

Σπικάζ: Ανδριάνα Μαγγανιά