Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 01.03.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 01.03.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

Λούκα Κατσέλη-Πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ

Στην προσεχή Έκθεση της Δευτέρας 4 Μαρτίου παρουσιάζουμε ένα καινούργιο όραμα για την Ευρώπη, μια στρατηγική βασισμένη στην ιδέα της βιωσιμότητας και 100 συγκεκριμένες προτάσεις, δήλωσε η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Αλφόνσο Βιτάλη και Άρη Ραβανό, αναφερόμενη στην  εκδήλωση για την παρουσίαση της Έκθεσης της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Ευημερία και την Ισότητα με τίτλο «Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη».
Είναι μια πλατφόρμα- ατζέντα, η οποία θα είναι αντικείμενο συζήτησης τα επόμενα χρόνια, αφορά στην περίοδο 2019-2024 και προσπαθεί να είναι ο καταλύτης προγραμματικών συγκλίσεων μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη και τα κράτη-μέλη τα επόμενα χρόνια, υπογράμμισε η πρώην υπουργός.
Στην ομάδα των Σοσιαλιστών -Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο συμμετέχουν θεσμικά το ΚΙΝΑΛ, η ΔΗΜΑΡ, και το ΠΟΤΑΜΙ και στο Σοσιαλιστικό κόμμα ως παρατηρητές είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε.
Αυτή η πρωτοβουλία δυστυχώς, αντί να αποτελέσει το επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου έγινε πεδίο αντεγκλήσεων, σημείωσε.
Αν δεν πεισθεί ο κόσμος ότι μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη θα βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες καταστάσεις, υπάρχει ο φόβος με την άνοδο ακροδεξιών, εκτίμησε η κ. Κατσέλη.
Ερωτηθείσα για το νόμο Κατσέλη η πρώην υπουργός επεσήμανε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχουν διαδικασίες τέτοιες, αυτοματοποιημένες, ώστε οφειλέτες και πιστωτές να έχουν συμμετρική σχέση.
Να υπάρχουν επιλογές, δηλαδή εάν οι ρυθμίσεις που προτείνονται δεν ικανοποιούν τον οφειλέτη να έχει την επιλογή να πάει στα δικαστήρια, αλλά και για όσους βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία, η δικαστική προστασία να είναι ενεργή και μετά το ένα έτος, υποστήριξε η κ. Κατσέλη.

Μακάριος Λαζαρίδης – Σύμβουλος Επικοινωνίας του προέδρου της Ν.Δ 

«Η ΝΔ θεωρεί το συγκεκριμένο θέμα λήξαν. Δεν είναι ούτε σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ, δεν προσφέρει υπηρεσίες στο κόμμα και έχει ανασταλεί η κομματική του ιδιότητα», ανέφερε ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του προέδρου της ΝΔ και υποψήφιος βουλευτής στο Νομό Καβάλας, Μακάριος Λαζαρίδης, αναφερόμενος στην υπόθεση Νίκου Γεωργιάδη,  μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Αλφόνσο Βιτάλη και Άρη Ραβανό. Όπως είπε ο κ. Λαζαρίδης «αντιλαμβανόμαστε την προσπάθεια του  καταρρέοντος ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, αλλά δεν θα κυλιστούμε στη λάσπη μαζί του».

Ρένα Δούρου – Περιφερειάρχης Αττικής

Ένα μεγάλο στοίχημα για το σύνολο του Λεκανοπεδίου το κερδίσαμε -επί διακυβέρνησή μας- με το πολύ σπουδαίο αντιπλημμυρικό και αποχετευτικό έργο που κάνουμε στο Φαληρικό όρμο, -αφού τον παραχώρησε ο πρωθυπουργός το 2016 στην Περιφέρεια Αττικής-, δήλωσε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου στο Πρώτο Πρόγραμμα και στον Βαγγέλη Παπαδημητρίου. Το Oικολογικό Πάρκο που θα φτιαχτεί στην περιοχή θα μπορούν οι συμπολίτες μας πεζοί, η με ποδήλατο να τον διαβαίνουν και να φτάνουν στη θάλασσα, ενώ η κυκλοφορία στον δρόμο θα υπάρχει κανονικά, σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά το Πεδίον του Άρεως η κ. Δούρου επεσήμανε ότι ξεκινήσαμε ως Περιφέρεια με την φύλαξη και την ενίσχυσή της, γιατί η ιδιωτική ασφάλεια δεν ήταν αρκετή -με ένα μνημόνιο με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛ.ΑΣ- δώσαμε ζωή στο χώρο καλώντας καλλιτεχνικούς φορείς για εκδηλώσεις. Παραλάβαμε ένα κατεστραμμένο Πεδίον του Άρεως και τώρα μπορείτε να πιείτε το ποτό σας και να παρακολουθήσετε παραστάσεις στο ασφαλές Άλσος Οικονομίδη, συμπλήρωσε η κ. Δούρου.
Την ημέρα που αναλάβαμε την διοίκηση της Περιφέρειας, υπήρχαν 347 εκατομμύρια ευρώ και ήταν αρκετά για να γίνουν σπουδαία πράγματα, αλλά μέχρι τότε δεν διατίθενταν για τις ανάγκες των συμπολιτών μας, υπογράμμισε. Επί της διοίκησής μας στην Περιφέρεια υπάρχουν 327 εργοτάξια ανοιχτά, ευχαριστώ την κ. Λαμπράκη-Πλάκα που συνεργαζόμαστε άψογα μαζί της για την ΕΘνική Πινακοθήκη και στον πολιτισμό γενικότερα επενδύθηκαν 51 εκατομμύρια ευρώ, αλλά αξιοποιήσαμε και χρήματα σε έργα κοινωνικής πολιτικής, τόνισε η κ. Δούρου.
Ερωτηθείσα για τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι η Περιφερειάρχης είπε πως κατέθεσε το ότι δεν πήγαν όλα καλά και ότι πέρα από την λεκτική συγγνώμη είπε, ότι θέλει και μια έμπρακτη συγγνώμη. «Δεν μπορώ να ξεχάσω το ότι δεν πήγαν όλα καλά, είναι μια λύπη απέραντη που με συνοδεύει και προστίθεται και μια θλίψη για τον τρόπο που αντιμετωπίσαμε τους συμπολίτες μας που δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται από το πένθος», είπε χαρακτηριστικά στο σταθμό μας. Και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την τραγωδία, αλλά επιχειρησιακή ευθύνη η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει, η Περιφέρεια δεν σβήνει φωτιές.
Σε ό,τι αφορά το αν έχει προτείνει στον πρωθυπουργό να κατέβει ως υποψήφια ευρωβουλευτής η κ. Δούρου το διέψευσε κατηγορηματικά και πρόσθεσε ότι υπάρχει και το ασυμβίβαστο, καθότι η ίδια είναι νυν Περιφερειάρχης Αττικής.
Ερωτηθείς για το αν έχει έρθει σε σύγκρουση με τον πρωθυπουργό, η κ. Δούρου απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

Μάρκος Μπόλαρης – Υφυπουργός Εξωτερικών

Οι εξελίξεις στην Κυπριακή AΟΖ με άξονα την ενέργεια θα συμβάλλουν στην επιδίωξη λύσης στο Κυπριακό είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στον Θάνο Σιαφάκα. Όσο πιο μεγάλο είναι το κοίτασμα και οι προσδοκίες των κερδών τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιθυμία της τουρκοκυπριακής πλευράς να λυθεί το ζήτημα, επεσήμανε ο υπουργός.
Ο κ. Μπόλαρης ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο που το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «χτυπήσει» στα οικόπεδα 4, 5, 7. Αυτό δεν αφορά μόνο στην Κύπρο, είπε ο κ. Μπόλαρης, αφορά στην Ευρώπη, αφορά την διεθνή Κοινότητα και σε ό,τι έχει να κάνει με την Ελλάδα εξετάζουμε όλα τα σενάρια. Δεν θα αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπόλαρης.

Νίκος Χουντής – Ευρωβουλευτής της ΛΑΕ 

Δεν μας αφορά στην ΛΑΕ η πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δύναμη της Αριστεράς, δεν είναι κατά του μνημονίου, αλλά ακολουθεί μια νεοφιλελεύθερη πολιτική, δήλωσε -μεταξύ άλλων- ο Νίκος Χουντής, ευρωβουλευτής της ΛΑΕ στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου.