Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 04.02.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 04.02.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

 

Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου – βουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Λεβέντης μου είπε να μην παραδώσω την έδρα μου, λέει ψέματα ότι ζήτησα μετακλητούς υπαλλήλους, ενώ για το Μακεδονικό ο ίδιος είχε μιλήσει για συμβιβασμό και για μεικτή ονομασία σε τηλεοπτική εκπομπή το 2009, ότι δηλαδή πρέπει να πούμε την αλήθεια στο λαό, ότι τα Σκόπια έχουν αναγνωριστεί από 136 χώρες με το όνομα Μακεδονία. Αυτά δήλωσε στη Φωνή της Ελλάδας και στο Πρώτο πρόγραμμα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο.

 

Έφη Αχτσιόγλου – υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Η κυβέρνηση δουλεύει εντατικά προκειμένου να μην ισχύσει ο νόμος για το αφορολόγητο, δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλης Παπαδημητρίου, συμπληρώνοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην ακύρωση του μέτρου που -όπως είπε- εκτιμά ότι θα το επιτύχει.
Με την αύξηση του κατώτατου μισθού -επεσήμανε η υπουργός- οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο όριο. Το 2019 οι εργαζόμενοι με κατώτατο μισθό παραμένουν κάτω από το αφορολόγητο όριο, τόνισε.
Ο νέος ενιαίος κατώτατος μισθός- σημείωσε η υπουργός- είναι νόμος και η μη τήρησή του συνιστά αστική και ποινική παράβαση και διώκεται με τις διαδικασίες που προβλέπονται, για το λόγο αυτό και θα τηρήσουν οι εργοδότες την εφαρμογή του κατώτατου μισθού, γιατί η μη τήρησή του θα τους οδηγήσει να πληρώνουν πολλαπλάσια σε πρόστιμα.
Ερωτηθείσα για το άνοιγμα στην κεντροαριστερά ανέφερε ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε καταλύτη γιατί συμπύκνωσε έναν προοδευτικό κόσμο για να αρχίσει ένας πρώτος διάλογος. Αλλά για να μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε σύγκληση προοδευτικών δυνάμεων σε ένα ευρύτερο προγραμματικό μέτωπο θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος για την οικονομία, τα εργασιακά και το κοινωνικό κράτος, υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου.

 

Σπύρος Δανέλλης – ανεξάρτητος βουλευτής

Ο βασικός πυλώνας της προοδευτικής παράταξης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Εξελίσσονται διαδικασίες, το βασικό όμως είναι να συνειδητοποιήσουν οι δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές ότι θα πρέπει να συγκλίνουν, δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Σπύρος Δανέλλης στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου.
Είναι υποχρέωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων να συγκλίνουν και να συνεργαστούν στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, σημείωσε.

 

Νίκος Ανδρουλάκης – ευρωβουλευτής Κίνημα Αλλαγής

Θα έπρεπε να έχει συμφωνηθεί σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών μια στάση από όλα τα κόμματα η οποία στην πορεία δεν θα δημιουργούσε τους κραδασμούς που δημιούργησε εκ των υστέρων, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου.
Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ είπε ότι η θέση του ΚΙΝ.ΑΛ ήταν αρχικά να κινηθεί στο χώρο της μετριοπάθειας, δηλαδή ξεκάθαρα να λέμε ότι για το “erga omnes” είμαστε θετικοί, αλλά στο θέμα της ιθαγένειας είμαστε κάθετα αρνητικοί.
Αν αυτό από τα τέλη του 2017 αρχές 2018 είχαν συμφωνήσει όλες οι πλευρές στο ΚΙΝ.ΑΛ σε αυτή τη θέση δεν θα φτάναμε στις αποχωρήσεις στελεχών από το ΚΙΝ.ΑΛ, οι οποίες ή θα είχαν αποφευχθεί, ή θα είχαν γίνει νωρίτερα, σημείωσε.

 

Σάκης Παπαδόπουλος –  βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός έχει ισχυρά αντανακλαστικά και έδρασε πολύ γρήγορα με την επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο. Ο κ. Καμμένος συνεχίζει με τα καμώματά του και φοβάμαι ότι κάπως έτσι θα πάμε μέχρι τις εκλογές. Ο κ .Καμμένος λέει ψέματα, αποκλείεται να έχει οποιαδήποτε στοιχεία. Αυθαιρετεί τραγικά, σημείωσε.

 

Σπύρος Λυκούδης – βουλευτής, το ΠΟΤΑΜΙ

Η απόφαση του κόμματος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ ήταν εξαρχής υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, δήλωσε ο βουλευτής με το ΠΟΤΑΜΙ, Σπύρος Λυκούδης στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Γιώργο Πίκουλα και Κωνσταντίνα Δημητρούλη.
Σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά του κόμματος και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΠΟΤΑΜΙ ο κ. Λυκούδης είπε ότι τα έχει ήδη επισημάνει,  όπως είπε χαρακτηριστικά-,  ένα κόμμα χωρίς φυσιογνωμιστικά χαρακτηριστικά, χωρίς κεντρικό πολιτικό άξονα, χωρίς γενικό σχέδιο δεν μπορεί να κρατηθεί και πολύ.
Σε ό,τι αφορά το πως θα κατέβει το ΠΟΤΑΜΙ στις επερχόμενες εκλογές ο κ. Λυκούδης είπε ότι, ο κ. Θεοδωράκης στοχεύει να κατέβει το ΠΟΤΑΜΙ αυτόνομο και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές.
Θα έπρεπε να υπάρξει μια μεγάλη δημοκρατική μεταρρυθμιστική παράταξη η οποία να έχει και αναφορές στους αγώνες της Αριστεράς, τόνισε. Ένα μεγάλο κομμάτι των δημοκρατικών πολιτών της χώρας έχει στεγαστεί στον ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε, αλλά το αν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει μια τέτοια ευρεία παράταξη αυτό είναι υπό συζήτηση.