Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 04.03.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 04.03.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

Όλγα Γεροβασίλη – υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Υπάρχουν θέματα επεισοδίων, εγκληματικότητας και παραβατικότητας τα οποία όχι μόνο μας προβληματίζουν, αλλά αποτελούν και αντικείμενο καθημερινών διεργασιών, σχεδιασμών και αντιμετώπισης,  δήλωσε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή. Η ΕΛ.ΑΣ κάνει συστηματικά οργανωμένη και πολύ σοβαρή δουλειά, για την οποία δυστυχώς δεν έχουμε την αντίστοιχη δημοσιοποίηση των επιτυχιών της ΕΛ.ΑΣ, σημείωσε. Το ζήτημα της Ασφάλειας είναι θέμα δημοκρατίας που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με την σοβαρότητα που αρμόζει, αλλά αυτό απέχει από το να το επιλέγουμε ως θέμα όταν τα νέα για τη χώρα μας είναι θετικά και όταν αυτό δεν βολεύει κάποιες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες δεν διστάζουν να πλήξουν και την εικόνα της χώρας, αυτό λέγεται μικροπολιτική και δεν «αντέχω άλλο εκτός εξουσίας», εκτίμησε η υπουργός.
Ερωτηθείσα για το γεγονός ότι τα κρούσματα επιθέσεων προς ΑΤ και αστυνομικούς έχουν αυξηθεί η υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή σε φαινόμενα βίας και καμία στιγμή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν απέτρεψε την Αστυνομία από το να κάνει τη δουλειά της, αλλά προσπαθούμε να δώσουμε όλα τα εφόδια και τα εργαλεία στην ΕΛ.ΑΣ, ώστε να μπορεί απερίσπαστα να κάνει τη δουλειά της. Και πρόσθεσε ότι αυτό είναι μια διαρκής προσπάθεια και ένα δύσκολο εγχείρημα στα στενά δημοσιονομικά πλαίσια που ήταν η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Η ΕΛ.ΑΣ υποστελεχώθηκε -επεσήμανε- και τις 6.700 οργανικές θέσεις τις κατάργησε ο κ. Μητσοτάκης στην ΕΛ.ΑΣ και πρόσθεσε ότι προσπαθούμε σε κάθε δυνατότητα των οικονομικών να στήσουμε την ΕΛ.ΑΣ, η προσπάθεια είναι μεγάλη και αποτελέσματα έχουμε.

Γιώργος Κύρτσος – Ευρωβουλευτής της ΝΔ

Και οι δυο πλευρές και η Μ.Βρετανία και η Ευρώπη τα έχουν κάνει «σαλάτα» σχετικά με το Brexit, υποστήριξε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος.
Σε ό,τι αφορά τον κ. Όρμπαν ανέφερε ότι αν τον εκπαραθυρώσουν θα χάσει το ΕΛΚ περίπου 20 βουλευτές και αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο στη μάχη της πρωτιάς και πρόσθεσε ότι εμείς καταψηφίσαμε τον κ. Όρμπαν, αλλά οι άλλοι πέντε του Βέμπερ τον υπερψήφισαν.
Αναφερόμενος στον κ. Μπαρόζο επεσήμανε ότι δεν τον έχει σε ιδιαίτερη εκτίμηση, καθώς όπως είπε την ώρα της κρίσης δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
Ερωτηθείς για τις ευρωεκλογές σημείωσε ότι σε κάθε κράτος- μέλος χρωματίζονται από τις εθνικές ιδιαιτερότητες και εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δει πώς θα διαχειριστεί την τριπλή ήττα του.

Δημήτρης Παπαδημούλης – Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Μπαρόζο είναι ο πιο αποτυχημένος πρόεδρος στην ιστορία της Κομισιόν, επεσήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα  και στους Αλφόνσο Βιτάλη, Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

Επεσήμανε πως ο κ. Μπαρόζο «τόλμησε να πει χθες  πως το έλλειμμα του 2009 που βρήκε με κυβέρνηση ΝΔ τάχατες δεν το ήξερε» και σημείωσε πως είναι ο πιο αναξιόπιστος και αποτυχημένος που πέρασε από τις Βρυξέλλες.

Σε ότι αφορά το θέμα του κ. Όρμπαν και της επιστολής που αναμένεται να στείλει ο πρόεδρος της, ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στο ΕΛΚ, ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης, έπειτα από σιωπή δύο εβδομάδων, δεν πρότεινε διαγραφή του κόμματος του κ. Όρμπαν από το ΕΛΚ, αλλά προσωρινή αναστολή της συμμετοχής του στο ΕΛΚ. Τόνισε δε ότι ο κ. Όρμπαν είναι η γέφυρα μεταξύ της ακροδεξιάς και της δεξιάς.

Αναφερόμενος στην εκδήλωση σήμερα το βράδυ της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, επεσήμανε ότι δεν είναι μια «ιδιωτική εκδήλωση» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι μια εκδήλωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων.

Γιώργος Βλάχος -Βουλευτής ΝΔ

Ο κ. Μπαρόζο, επιχειρώντας να αποποιηθεί τις ευθύνες του, μπορεί να λέει ότι θέλει και να δίνει δίκιο στον εαυτό του, αφού είναι σίγουρος ότι ο Κ. Καραμανλής δεν θα του απαντήσει, είπε αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρώην προέδρου της Κομισιόν ότι η κυβέρνηση Καραμανλή δεν είχε προειδοποιηθεί από την Ευρώπη για την υπέρβαση των ελλειμμάτων, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Αναμενόμενα και μη» με τους Γιώργο Πίκουλα και Κωσταντίνα Δημητρούλη. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην αναφορά Μπαρόζο ότι οι αγορές διατείνονται θετικά προς την Ελλάδα επειδή βλέπουν να έρχεται πολιτική αλλαγή στην ηγεσία της χώρας, λέγοντας ότι ο κ. Μπαρόζο δεν κάνει τίποτα άλλο από το να ευθυγραμμίζεται με τις εκτιμήσεις που κάνουν πολλοί Ευρωπαίοι παράγοντες.

Πάνος Λάμπρου- Μέλος της ΚΕ και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Πρέπει να πάρουμε αστυνομικά μέτρα και να υπάρχουν προληπτικά τέτοια μέτρα για να αποτρέψουμε το φαινόμενο της ομαδικής βίας, αλλά πρέπει και να ανοίξει μια δημόσια συζήτηση για να αντιμετωπίσουμε στη ρίζα του αυτό το φαινόμενο, δήλωσε ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της ΚΕ και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου.
Ερωτηθείς για τις επιθέσεις Ρουβίκωνα ο κ. Λάμπρου τοποθετήθηκε λέγοντας ότι ο ίδιος είναι κατά της αυτοδικίας και είπε ότι πρέπει να υπάρξουν προληπτικά μέτρα για να περιοριστεί η οπαδική βία στο σύνολό της.
Στο θέμα της υπουργοποίησης των δυο στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛ ο κ. Λάμπρου τοποθετήθηκε λέγοντας ότι δεν τον χαροποίησε και δεν θεωρεί ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Ερωτηθείς για τις ευρωεκλογές και το ενδεχόμενο να είναι η κ. Αχτσιόγλου υποψήφια ευρωβουλευτής ο κ. Λάμπρος το διέψευσε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Πάνος Σκουρλέτης – Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου είναι οι πιο σημαντικές των τελευταίων ετών και προσομοιάζουν με τις εθνικές, δήλωσε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο. Το άνοιγμα στην κεντροαριστερά για να είναι αξιόπιστο θα πρέπει να γίνει στη βάση μιας προγραμματικής πρότασης. Το ΚΙΝ.ΑΛ κινείται δορυφορικά της ΝΔ, η τοποθέτηση των ίσων αποστάσεων της κ. Γεννηματά είναι το άλλοθι της πολιτικής επικοινωνίας με τη ΝΔ.
Σχετικά με το αφορολόγητο, ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο της μείωσης, πρόκειται για ένα άδικο και σκληρό μέτρο, είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, για τον χρόνο των εθνικών εκλογών υποστήριξε ότι υπάρχουν δύο δεδομένα, ευρωεκλογές και δημοτικές τον Μάιο και εθνικές τον Οκτώβριο.