Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 07.02.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 07.02.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

Μανώλης Γραφάκος – Υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ

Ο Μανώλης Γραφάκος υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στον Βόρειο Τομέα και πρώην δήμαρχος Μελισσίων μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου και στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό» του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΑ, αμέσως μετά την άρση του εμπάργκο της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την ΕΡΤ.

Ο πρώην αναπληρωτής Γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ αναφέρθηκε στο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματός του και είπε ότι κεντρικό θέμα στη μάχη των εκλογών θα αναδειχθεί η οικονομία. «Η αύξηση του πλούτου είναι το ζητούμενο», είπε ο κ. Γραφάκος, συνδέοντάς την όμως με τα θέματα της ασφάλειας και της εκπαίδευσης.

Ο υποψήφιος βουλευτής αναφέρθηκε σε βελτιωτικές παρεμβάσεις, που θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη και στον τομέα του τουρισμού με την αύξηση της κατά κεφαλήν απόδοσης.

Ο κ. Γραφάκος υπογράμμισε ως μεγάλο ελάττωμα της σημερινής κυβέρνησης ότι «επιμένει να ρίχνει νερό στον μύλο του κρατισμού» και αδυνατεί να προσελκύσει επενδύσεις.

Νίκος Σκορίνης – Υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Για πρώτη φορά απομειώνονται τόσο πολύ οι επιβαρύνσεις των οφειλών ενός εκατομμυρίου οκτακοσίων χιλιάδων ασφαλισμένων μικρομεσαίων ελεύθερων επαγγελματιών συμπεριλαμβανομένων των αγροτών, δήλωσε ο υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ,  Νίκος Σκορίνης στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου. 
«Και οι εν δυνάμει συνταξιούχοι -αυτοί που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους- θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, ώστε να μπορέσουν να πάρουν τη σύνταξή τους και μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα έχει ψηφιστεί ο συγκεκριμένος νόμος», σημείωσε ο κ. Σκορίνης. Μέσα στον Μάρτιο θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, η οποία θα είναι ηλεκτρονική.

Γιάννης Μπαλάφας – Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Η διατήρηση ανοικτών των διαύλων με έναν δύσκολο γείτονα -όπως είναι η Τουρκία- είναι μια προσπάθεια διατήρησης των ανοικτών διαύλων για διάλογο, για επιδίωξη συνεννόησης, για μη ένταση στο Αιγαίο, εκτίμησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή, σχολιάζοντας το ταξίδι του πρωθυπουργού στη γείτονα χώρα.
Ερωτηθείς για τη διαδικασία των ψηφοφοριών στη Βουλή και το γεγονός ότι από τους 6 βουλευτές που λένε ότι συντάσσονται με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι δύο εξ αυτών παραμένουν στην ΚΟ των ΑΝΕΛ, ο κ. Μπαλάφας διευκρίνισε ότι, οι δύο βουλευτές λένε ότι στο ζήτημα των νομοσχεδίων στα πολύ σοβαρά ζητήματα και στις ονομαστικές ψηφοφορίες θα κρίνουν τι θα πράξουν, όμως στην τρέχουσα κοινοβουλευτική δουλειά καταρχήν κινούνται συμπολιτευτικά.
Σε ό,τι αφορά στις πρόωρες εκλογές ο κ. Μπαλάφας ανέφερε ότι «θέλουμε και προσδοκάμε να εξαντλήσουμε την τετραετία».

Ελίζα Βόζεμπεργκ – Ευρωβουλευτής της ΝΔ

Είναι θετικό ότι ο διάλογος Ελλάδας Τουρκίας συνεχίζεται. Υπήρξε μια θετική εικόνα, όμως ούτε κερδίσαμε ούτε χάσαμε, δήλωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο. Έγινε κακή προετοιμασία, ωστόσο περιμένουμε ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για το τι συζητήθηκε με τον κ. Ερντογάν σε μια συνάντηση που διήρκεσε πάνω από δύο ώρες… Σε ό,τι αφορά στο αίτημα των ΑΝΕΛ να ψηφιστεί το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ με 180 ψήφους, η κ. Βόζεμπεργκ εξήγησε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται.

Παναγιώτης Σγουρίδης – Αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ

Αύριο το πρωί διαγράφεται από τους ΑΝΕΛ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, από τη στιγμή που ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει το πρωτόκολλο της ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ. Υπήρξε λεκτική ένταση ανάμεσα σε Πάνο Καμμένο και Θανάση Παπαχριστόπουλο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο. Σύμφωνα με τον κ. Σγουρίδη παρά την επικείμενη διαγραφή, η ΚΟ των ΑΝΕΛ συνεχίζει να υφίσταται.

Κώστας Καραγκούνης – Βουλευτής της ΝΔ

Θα καταψηφίσουμε το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, με την έννοια ότι θεωρούμε ότι είναι εθνικά επιζήμια αυτή η Συμφωνία με τη γείτονα χώρα, δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου.
Ερωτηθείς για το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία, ο κ. Καραγκούνης επισήμανε ότι οι συναντήσεις με τους ξένους ηγέτες και ειδικά μεταξύ των ηγετών Ελλάδας -Τουρκίας σαφέστατα είναι καλό να γίνονται, αρκεί να είναι καλά προετοιμασμένα τα ταξίδια και να έχουν ένα στόχο να επιτύχουν. Η συγκεκριμένη επίσκεψη αποδείχθηκε τελικά ότι και στο ταξίδι αυτό δεν ήταν καλά προετοιμασμένη, εκτίμησε.
Σε ό,τι αφορά αν η ΝΔ κρατά την πρόταση μομφής για τον πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Καραγκούνης είπε ότι πάντα υπάρχει ως δικαίωμα να το ασκήσει η ΝΔ, αν το αποφασίσει ο πρόεδρός της.

Κώστας Τζαβάρας – Βουλευτής της ΝΔ

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός συνέχισε τον δίαυλο επικοινωνίας με τη γείτονα είναι θετικό. Αλλά από την άλλη πλευρά όμως, σε μια συγκυρία όπου οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν πάρει μια κρισιμότητα λόγω των γεωστρατηγικών και γεωπολιτικών ζητημάτων, του ενεργειακού, του Αιγαίου, η άποψή μας είναι ότι αυτή η συγκεκριμένη επίσκεψη έπρεπε να έχει ετοιμαστεί με μεγαλύτερη επιμέλεια. Αυτά δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Γιώργο Πίκουλα και Κωνσταντίνα Δημητρούλη.