Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 07.03.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 07.03.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

 

Θεανώ Φωτίου – αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Μετά τα Κούλουμα (Τρίτη, Τετάρτη) ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα στέγης,  δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα θα δοθούν αναδρομικά από 01-01-2019, άρα δεν ζημιώνονται οι δικαιούχοι από αυτή την καθυστέρηση.
Αναφερόμενη στις εξαγγελίες Μητσοτάκη ότι θα δώσει 2.000 ευρώ σε κάθε παιδί η υπουργός το χαρακτήρισε μεγάλη φούσκα και ντροπή και εξήγησε ότι η νεοφιλελεύθερη αντίληψη δεν δίνει χρήματα για την Πρόνοια, διότι πιστεύει ότι δεν είναι αναπτυξιακό. Και συμπλήρωσε η κ. Φωτίου ότι δεν έχει νόημα να δώσουμε άπαξ σε ένα παιδί 2.000 ευρώ με την γέννησή του, αλλά έχει νόημα να του εξασφαλίσεις βρεφονηπιακούς σταθμούς δωρεάν.
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων επεσήμανε ότι οι δημοσκοπήσεις δεν μας ευνοούν, μας ευνοεί ο λαός και η κάλπη. 

 

Ρένα Δούρου – Περιφερειάρχης Αττικής

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στον αρχηγό της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη και την αρχηγό του ΚΙΝ.ΑΛ, Φώφη Γεννηματά με παρέμβασή της στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου.
Εσχάτως αυτές τις μέρες η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πρόσωπό μου- ανέφερε- μπήκε μόνο με όρους ποινικοποίησης. Αναφέρομαι στο επόμενο στάδιο -είπε- μιας δικονομικής διαδικασίας που είναι το πόρισμα των Εισαγγελέων προς τους ανακριτές όπου ζητάνε από τους ανακριτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο παραλείψεων, ή αμέλειας σε αρκετούς φορείς της ελληνικής Δημοκρατίας και σε τουλάχιστον 20 πρόσωπα, προκειμένου μια δικαστική έρευνα δημοσίου ενδιαφέροντος να μην ακολουθήσει την παλιά πεπατημένη οδό, -βλέπε κατηγορίες του κ. Παπαντωνίου που χρειάστηκαν τουλάχιστον 16 έτη- και για αυτό είμαι περήφανη ως πολίτης.
Οι μόνοι οι οποίοι είναι δικαιολογημένοι να μιλάνε με οργή είναι οι άνθρωποι που έχασαν τους συμπολίτες τους. Όλοι οι υπόλοιποι όμως θα πρέπει να σιωπούν μπροστά σε αυτούς και όχι να θεωρούν πολιτικό μάννα εξ ουρανού μια εθνική τραγωδία και να επιδεικνύουν πολιτική δειλία και να ζητούν παραιτήσεις. Και όταν μιλάμε για την κ. Γεννηματά, ή τον κ. Μητσοτάκη που πέρασαν από θέσεις ευθύνης θα πρέπει να μας εξηγήσουν τι έκαναν και τι δεν έκαναν, ώστε να μην υπάρξουν παγίδες θανάτου στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Αττικής και στο σύνολο της χώρας. Πρόκειται περί πολιτικής δειλίας να βάζεις μπροστά τα πτώματα, τον πόνο και να ζητάς παραιτήσεις. Ζητούσαν την παραίτησή μου- που δεν φοβήθηκα να αναλάβω όχι μόνο την πολιτική ευθύνη- δεν φοβήθηκα να αναλάβω και τις δικαστικές ευθύνες, παρουσιαζόμενη εκείνο το βράδυ στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να έρθουν μετά δυο πορίσματα -όσον αφορά την τραγωδία στη Μάνδρα-. Tώρα τι λένε για αυτό; τόνισε η κ. Δούρου.
Ερωτηθείσα για το αν ήταν στην αντιπολίτευση και είχαν χαθεί 100 άνθρωποι από την πυρκαγιά και το αν θα ζητούσε παραιτήσεις, η κ. Δούρου ανέφερε χαρακτηριστικά: ” ότι ερχόμενη στο στούντιο του Πρώτου προγράμματος να έχουμε ηχητικό ή τηλεοπτικό ντοκουμέντο, «έχει πορευθεί τυμβορυχώντας επί νεκρών». Και διευκρίνισε ότι αναφέρομαι στην κ. Γεννηματά και τον κ. Μητσοτάκη. Δεν υπηρετούμε εμείς μια πολιτική που λέει “κάνουμε αντιπολίτευση επί νεκρών”, σημείωσε.  Λέω, ότι αυτοί οι άνθρωποι θα έπρεπε να σιωπήσουν, διότι θα συζητήσουμε επί αυτών που έγιναν στην Περιφέρεια Αττικής, επί αυτών που δεν έγιναν επί των ημερών των πολιτικών μου αντιπάλων και υποψηφίων στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς και αυτών που δεν έγιναν επί των ημερών της κ. Γεννηματά και του κ. Μητσοτάκη και να πάμε όλοι στις κάλπες, όπου εκεί θα κριθούμε όλοι, επεσήμανε η κ. Δούρου.

 

Φίλιππος Σαχινίδης – πρώην υπουργός

Η έκδοση του 10ετους ομολόγου είναι ένα κανονικό βήμα για να αποκατασταθεί η κανονικότητα της χώρας, δήλωσε ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε ότι «χρειάζονται όμως και άλλα βήματα για να μπορέσουμε να καλύψουμε το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών από τις αγορές και δεν θα χρειαστεί να ξαναπροσφύγουμε σε θεσμικούς δανειστές».
Ο κ. Σαχινίδης επεσήμανε ότι «το κόστος με το οποίο δανειστήκαμε είναι υψηλό. Υπάρχει η εύκολη αφήγηση που προσπαθεί να κτίσει η κυβέρνηση, παραπέμποντας στο αντίστοιχο του 2003-2004 .  Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που πλήρωσε τόσο βαρύ τίμημα από την κρίση, παρέμεινε για δέκα χρόνια και παραμένει σε συνθήκες κρίσης, έχασε ένα τεράστιο μέρος της από το εθνικό εισόδημα, απώλεια που ξεκινάει πριν από την ένταξη στα μνημόνια, αλλά αυτό το ξεχνάει μόνιμα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – καραμανλικής δεξιάς γιατί η ύφεση ξεκινάει το 2008 και την πρόσβαση στις αγορές την χάσαμε το  2010». «Άρα», πρόσθεσε «όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα από αυτές που μπήκαν στα μνημόνια που δεν διασφάλισε αυτό που έκαναν οι άλλες, τη συναίνεση και πολιτική συνεννόηση, με τυπικό παράδειγμα την Πορτογαλία, που τα δύο κόμματα το συντηρητικό και το σοσιαλιστικό έκαναν μία συμφωνία, ότι δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης τα πεδία που άπτονται της εφαρμογής και υλοποίησης του μνημονίου. Σε μας συνέβη το ακριβώς αντίθετο με την πάνω και την κάτω πλατεία, με τον ΣΥΡΙΖΑ την Χρυσή Αυγή και τη ΝΔ να υπόσχεται ο καθένας ότι μπορεί να λύσει τα προβλήματα».
Ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι η «χώρα χρειάζεται ρυθμούς ανάπτυξης που θα ξεπερνάνε το 2% και 2,5% και έτσι θα επιτρέψει να ανακτήσουμε ένα μέρος από αυτά που χάθηκαν, και να αντιμετωπίσουμε τα κοινωνικά προβλήματα  που προκάλεσε η κρίση. Σήμερα δεν γίνεται ότι είναι αναγκαίο  για να  εξασφαλίσουμε αυτό τον ρυθμό ανάπτυξης. Πρέπει να συντρέχουν δύο παράγοντες για να προχωρεί μία οικονομία, να γίνονται επενδύσεις με σύγχρονα χαρακτηριστικά με ποιοτικές θέσεις εργασίας αλλά υπάρχουν και άλλα δύο θέματα, της μαζικής μετανάστευσης στο εξωτερικό και το δημογραφικό. Μάλιστα αυτά τα δύο ποιοτικά χαρακτηριστικά οδηγούν τους παρατηρητές να λένε ότι εάν δεν αλλάξουμε ρότα ναι μεν θα έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης,  αλλά δεν θα διασφαλίζουν ικανό βιωτικό επίπεδο στους πολίτες».
Σχετικά με τη συμμετοχή του ΚΙΝΑΛ στη διαμόρφωση του κοινωνικού μετώπου που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να διαμορφωθεί, ο κ. Σαχινίδης τόνισε ότι είναι άλλη μία ακάλυπτη επιταγή, ανάλογη με αυτή που υπογράφει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά, από το 2010. Το μόνο σχέδιο που έχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και αφορά το ΚΙΝΑΛ είναι πως θα το διεμβολίσει. Δεν ενδιαφέρει τον  κ. Τσίπρα η συγκρότηση ειλικρινούς συνεργασίας. Ο κ. Τσίπρας να μας πει ποια Ευρώπη οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή που θέλει η GUE στην οποία ανήκει, ή αυτή που θέλει ο Τϊμερμανς, που είναι  ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών.

 

Νίκος Τόσκας –  πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Έχουμε ευθύνες για τις παθογένειες, ωστόσο δεν μπορεί να κρίνεται το σύνολο από την ανοησία που είπε κάποιος στον ασύρματο, δήλωσε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μιλώντας στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο, με αφορμή τις διώξεις για την τραγωδία στο Μάτι.
Ο κ. Τόσκας επέμεινεπως οι γενικές κατευθύνσεις ήταν σωστές, όμως σε τακτικό επίπεδο έγιναν λάθη, ωστόσο -όπως είπε χαρακτηριστικά- θα πρέπει να εστιάσουμε σ αυτά που είναι ανάγκη να φτιάξουμε, γιατί μπορεί να ξανασυμβούν τέτοιες καταστροφές.
Για την κ. Δούρου ανέφερε ότι της έχουν φορτώσει μεγάλο βάρος και είναι άδικο, γιατί έχει κάνει σπουδαίο έργο.
Στο θέμα της εγκληματικότητας ο κ. Τόσκας επεσήμανε ότι θα ήταν τρελός και ασυνείδητος, αν δήλωνε ικανοποιημένος -μετά και τα τελευταία περιστατικά-, ωστόσο πρόσθεσε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά με τα τελευταία χρόνια, ενώ χαρακτήρισε παραμύθια ότι αυτή η κυβέρνηση ανέχεται τη βία.
Για τις προληπτικές προσαγωγές στα Γιαννιτσά ο πρ. υπουργός έκανε λόγο για λάθη και υπερβολές των αστυνομικών οργάνων.

Παύλος Χρηστίδης – εκπρόσωπος Τύπου ΚΙΝΑΛ
Η κ. Δούρου έχει αντικειμενική πολιτική ευθύνη, επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Αλφόνσο Βιτάλη, Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου.
Όπως είπε «μέχρι πριν 48 ώρες μπορεί κάποιος να έλεγε ότι αυτό το λέει το Κίνημα Αλλαγής για λόγους πολιτικούς ή μικροπολιτικούς. Τώρα πια το λέει το πόρισμα της Δικαιοσύνης, της Εισαγγελίας. Εμείς δεν καταδικάζουμε την κ. Δούρου ποινικά, εμείς δεν θεωρούμε ότι δεν έχει τεκμήριο αθωότητας η ίδια ή οι υπόλοιποι 20. Λέμε όμως ότι πολιτικά έχει ευθύνες και για λόγους στοιχειώδους ευθιξίας απέναντι σε ότι συνέβη τότε, τουλάχιστον να μη βγαίνει να κάνει αυτές τις δηλώσεις οι οποίες δείχνουν και αλαζονεία αλλά και ότι δεν έχει καταλάβει τι έχει συμβεί πριν από 7 μήνες» .

Αναφερόμενος στο θέμα της Κεντροαριστεράς και τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως «ο κ. Τσίπρας τις μονές μέρες, προσπαθεί να εξαγοράσει και να διασπάσει την Κεντροαριστερά , τις ζυγές βλέπει ότι αυτό δεν του βγαίνει και κάνει πίσω».
Σημείωσε πως η  ουσία του ζητήματος όμως είναι ότι η χώρα έχει τόσο μεγάλα προβλήματα στα οποία επιβάλλεται να υπάρξει σύγκλιση γύρω από τη λύση τους, για παράδειγμα είτε αυτό αφορά στα εθνικά θέματα με την Τουρκία, είτε αφορά στην μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων όπως τα έχει βάλει η Φώφη Γεννηματά από την πρώτη στιγμή, είτε αφορά στην κατάργηση του Υπερταμείου, είτε αφορά την αντιμετώπιση της φτώχειας.  Σας θυμίζω ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή το 9% των συμπολιτών μας στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με ποσά κάτω των 200 ευρώ. Σας θυμίζω επίσης ότι μετά την τραγωδία στο Μάτι και οι 300 βουλευτές ψήφισαν πολύ συγκεκριμένα πράγματα τα οποία ακόμα περιμένουμε να εφαρμοστούν. Το κρίσιμο είναι να κάνουμε πράξη αυτά τα οποία συμφωνούμε και σε αυτά τα οποία διαφωνούμε ας ακολουθήσουμε διαφορετικό δρόμο.

Επεσήμανε ακόμα πως «βασική μας επιδίωξη η στρατηγική νίκη της παράταξής μας και της Κεντροαριστεράς».
Σημείωσε πως όποιος έχει αναφερθεί σε στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς αναφέρεται και σε στρατηγική ήττα της Νέας Δημοκρατίας. Θέλω να είμαι σαφής, πρέπει να ηττηθεί ο τυχοδιωκτισμός, τα ψέματα και η υποκρισία, που ήταν το βασικό πράγμα το οποίο έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Το Γενάρη του 15 υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες και από τότε δεν έχει εφαρμοστεί τίποτα Το κλειδί είναι πως σήμερα οι πολίτες ξαναβρίσκουν διέξοδο στα προβλήματα τους, ανέφερε ο κ. Χρηστίδης.