Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 08.01.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 08.01.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

 

Νίκος Παππάς – υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα, στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου για τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις.

Ο υπουργός συμφώνησε με τη διαπίστωση ότι βρισκόμαστε ενώπιον εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό, επισημαίνοντας πως «κανείς δεν δικαιούται να διατυπώσει δημόσια την άποψη ότι τον εξέπληξαν», αφού όπως είπε ήταν γνωστή η διαφωνία του κ. Καμμένου για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Παππάς υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν αιφνιδιάστηκε από την εξέλιξη στο συγκεκριμένο θέμα και διατύπωσε την βεβαιότητά του ότι υπάρχει η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να προχωρήσει η Συμφωνία. Παρ’ όλα αυτά όμως, όπως είπε «θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να πείσουμε τον Πάνο Καμμένο ότι είναι μια συμφωνία επωφελής για τα εθνικά συμφέροντα».

Ο υπουργός αρνήθηκε τα περί καυγά με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και διευκρίνισε ότι «υπάρχει πολιτική διαφωνία, δυστυχώς διατυπώνονται χαρακτηρισμοί ανοίκειοι, οι οποίοι καλό είναι να αποφεύγονται», ενώ επεσήμανε ότι η μέχρι τώρα κυβερνητική συνεργασία των δύο κομμάτων δεν παρουσίασε προβλήματα που να μπλοκάρουν το κυβερνητικό έργο και τις προγραμματικές προτεραιότητες.

Για την ίδια την Συμφωνία ο κ. Παππάς υπενθύμισε την δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχει περίπτωση υπαναχώρησης της Ελλάδας από τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε στο πλαίσιο της Συμφωνίας.

Ο υπουργός είπε πως και μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας από την Ελληνική Βουλή θα συνεχιστεί η προοδευτική διακυβέρνηση και κάλεσε την ΝΔ να μην «ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη» καθώς όπως είπε «θα μπορούσε αν είχε τα κότσια –είναι προφανές ότι δεν τα έχει- να καταθέσει μία πρόταση μομφής για να δούμε τελικά, ποιος είναι ο πολιτικά απομονωμένος». Και δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «υπάρχουν οι πλειοψηφίες για όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια». Απευθυνόμενος μάλιστα στην αξιωματική αντιπολίτευση είπε πως «η ΝΔ αν θεωρεί τόσο κρίσιμη και καταστροφική την συμφωνία των Πρεσπών, μαζί με τις ακροδεξιές της παραφυάδες ας εξαντλήσει τα κοινοβουλευτικά της όπλα».

Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στη στάση του Κινήματος Αλλαγής υπενθυμίζοντας την αλλαγή στάσης κορυφαίων στελεχών του Πολιτικού Συμβουλίου του, που είχαν διατυπώσει αρχικά «απόψεις από θετικές έως ανοχής» και η θέση αυτή «εν μία νυκτί άλλαξε από την κα Γεννηματά». Σημείωσε μάλιστα πως «η επίλυση αυτού του χρονίζοντος εθνικού ζητήματος» γίνεται «στη βάση της εθνικής θέσης, που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με Σημίτη, Καραμανλή και Παπανδρέου είχαν υπηρετήσει».

Για την περίπτωση να υπάρξει ανάγκη πλήρωσης υπουργικών θέσεων από ενδεχόμενη αποχώρηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ο υπουργός, χωρίς να μιλήσει άμεσα για κάποια συγκεκριμένη πολιτική διεύρυνση, είπε πως «ο πρωθυπουργός έχει δείξει πως αξιοποιεί την αρμοδιότητά του με γνώμονα την αποτελεσματικότητα, την ανανέωση και την διεύρυνση της στήριξης του τόξου των δυνάμεων, που εφαρμόζουν την πολιτική της δίκαιης ανάπτυξης».

Για τις εξελίξεις στο σκάνδαλο της Novartis ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είπε πως «έσπασε κακό σπυρί με την ιστορία του Μανιαδάκη», ο οποίος έπαιξε τον ρόλο που έχει παίξει ως σύμβουλος των υπουργών, που πήραν τις κρίσιμες απόφάσεις, οι οποίες ευνόησαν σκανδαλωδώς την συγκεκριμένη εταιρεία κατά το παρελθόν». Αναρωτήθηκε μάλιστα αν πιέστηκε από τις ελληνικές αρχές να καταθέσει στις αμερικανικές… Σε σχέση με τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για θεσμική εκτροπή και πιέσεις στην Δικαιοσύνη, ο κ. Παππάς είπε θα περίμενε περισσότερη ευαισθησία από την αντιπολίτευση και την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, όταν εκτοξεύονται απειλές  από την ΝΔ προς τους εισαγγελείς που ασχολούνται με την συγκεκριμένη υπόθεση.

Τέλος, αναφερόμενος στην απάντηση της Κομισιόν σχετικώς με την δήλωση του κ. Σημίτη, πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές, ο κ. Παππάς είπε πως «ο κ. Σημίτης έκανε μία άστοχη και άκαιρη δήλωση. Η Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη ωρίμανση χρέους στην υφήλιο και τις χαμηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες για την επόμενη 10ετία στην Ε.Ε. Γίνεται ένας προγραμματικός και πολιτικός πόλεμος στην Ελλάδα για να επανέλθουν οι πολιτικές της λιτότητας».

 

Νεκτάριος Σαντορινιός – αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας

«Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι υπάρχει μία σημαντική ένταση στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων οπότε θα μπορούσε κάποιος να πει ότι προφανώς ο τρόπος με τον οποίο θα συνεχιστεί η διακυβέρνηση της χώρας είναι πιθανόν να αλλάξει» ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα στην εκπομπή ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ και ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ και στην  Μαρία Γεωργίου ο αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ο κ. Σαντορινιός αναφέρθηκε και στα σενάρια που θέλουν στελέχη και βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων να καταλαμβάνουν θέσεις στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά: «τι να κάνουμε να κλείσουμε τις πόρτες της Κουμουνδούρου;»