Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 09.01.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 09.01.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

 

Φώτης Κουβέλης – υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης μπορεί να κρίνουν τη συμφωνία των Πρεσπών ότι είναι εξαιρετικά θετική και σημαντική, αλλά θα καταψηφίσουν τη συμφωνία για το λόγο ότι είναι παρούσα η κομματική πειθαρχία, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου. Δυστυχέστατα υπερτερεί η έννοια της κομματικής πειθαρχίας και δεν υπηρετείται το εθνικό συμφέρον όπως αυτό απορρέει με τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία θα ψηφιστεί από αριθμό βουλευτών που θα είναι πέραν της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε.
Ερωτηθείς για το αν η ΔΗΜΑΡ θα ακολουθήσει την κομματική πειθαρχία του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι θα είναι θετικό να μην ακολουθήσει την κομματική πειθαρχία. Διότι στη ΔΗΜΑΡ -όπως εξήγησε- σε χρόνο ανύποπτο προς τη συμφωνία των Πρεσπών είχαν την πολιτική θέση ότι το Μακεδονικό ζήτημα πρέπει να επιλυθεί. Αυτά τα στελέχη που έχουν απομείνει στη ΔΗΜΑΡ υπερασπίζονταν την άποψη ακόμα και για το όνομα της FYROM. Το αν θα ψηφίσουν τη συμφωνία με την μια ψήφο που έχει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα είναι πράξη θετική, συνέπειας και θα υπηρετεί το εθνικό συμφέρον και εύχομαι να το πράξουν, επεσήμανε ο κ. Κουβέλης.
Ερωτηθείς για το αν υπάρξει πρόβλημα με τους ΑΝΕΛ στην ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και το πως μπορεί να σταθεί η κυβέρνηση σε αυτό το ενδεχόμενο ο υπουργός είπε ότι, αν η αντιπολίτευση εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής μπορεί να φέρει πρόταση δυσπιστίας. Αν αποσυρθούν από την κυβέρνηση στελέχη των ΑΝΕΛ η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει ως κυβέρνηση ανοχής και όχι ως κυβέρνηση μειοψηφίας, υπογράμμισε. Οι κυβερνήσεις ανοχής υπάρχουν στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, σημείωσε.
Ερωτηθείς για το σκάνδαλο Novartis ο κ. Κουβέλης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στη δικαιοσύνη από την πλευρά της κυβέρνησης. Η δικαιοσύνη αξιολογεί τα στοιχεία της υπόθεσης και προωθεί την δικογραφία όπως κρίνει, συμπλήρωσε. Η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης από κάποιους δικαστές θα πρέπει να γίνεται έναντι όλων. Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης πρέπει να είναι έναντι όλων των πολιτών και όλων των πολιτικών δυνάμεων, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος για την αναβάθμιση των F16 και για τα αντισταθμιστικά ο υπουργός επεσήμανε ότι τα αντισταθμιστικά στο βαθμό που έχουν την συγκεκριμένη θεσμική κατοχύρωσή τους και είναι ελεγχόμενα αντισταθμιστικά δεν είναι καθόλου κακό ζήτημα για μια συμφωνία και μάλιστα τόσο μεγάλη, η οποία αφορά στην αναβάθμιση των συγκεκριμένων πολεμικών αεροσκαφών.

 

Κώστας Ζαχαριάδης – διευθυντής ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Αυτή η κυβέρνηση πέρασε τον προϋπολογισμό με 154 ψήφους που ενέχει και το στοιχείο της εμπιστοσύνης. Αν κάποιος θέλει να ρωτήσει τη Βουλή για το αν έχει η κυβέρνηση την στήριξη της Βουλής μπορεί να καταθέσει πρόταση μομφής και να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος, δήλωσε ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης στο Πρώτο πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή. Καμία πρόταση μομφής με τα σημερινά κοινοβουλευτικά μαθηματικά δεν έχει τύχει να εκτροχιάσει την κυβέρνηση Τσίπρα, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για το ότι η αντιπολίτευση (ΝΔ και ΚΙΝ.ΑΛ) υποστηρίζουν ότι με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση έχει χαθεί η δεδηλωμένη πολιτικά και για το λόγο αυτό πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι, αυτή η κυβέρνηση συγκροτήθηκε από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες και μπόρεσε να πετύχει σημαντικούς σκοπούς. Θα επιδιώξουμε συναντήσεις και συμμαχίες σε πεδία που πιστεύουμε ότι υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά και ισχυρότατη κοινωνική συμμαχία για να επισφραγίσουμε την μεταμνημονιακή περίοδο, σημείωσε. Πιστεύω ότι πολλά από τα ζητήματα που θα έρθουν και θα ψηφιστούν στο ελληνικό Κοινοβούλιο μέχρι τον Οκτώβρη του 2019 που θα γίνουν οι εκλογές, είναι ζητήματα που αφορούν και ψηφοφόρους που είναι στο χώρο της ΝΔ, υποστήριξε ο κ. Ζαχαριάδης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό, τι περνά από το χέρι του -σημείωσε- προκειμένου να διασφαλίσει αυτή την πορεία την οποία με τόσο κόπο κατέκτησε ο ελληνικός λαός και οδήγησε στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.
Για το ενδεχόμενο να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα άνοιγμα στην κεντροαριστερά μετά την απομάκρυνση των ΑΝΕΛ ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε ότι αυτή είναι απόφαση του πρωθυπουργού, ωστόσο πρόσθεσε ότι πολιτικά στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δυνατότητα μιας συνάντησης των πολιτικών δυνάμεων που ανήκουν στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο σε πολιτικό και προγραμματικό επίπεδο.

 

Ράνια Σβίγκου – εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση έβαλε ως στόχο να κλείσει το ζήτημα και να αξιοποιήσει αυτή την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών και να βάλει σε δεύτερη μοίρα τακτικισμούς, μικροπολιτικά συμφέροντα και επιδιώξεις, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου.
Υπάρχουν οι 151 βουλευτές και για την συμφωνία των Πρεσπών και για κάθε άλλη κρίσιμη ψηφοφορία, οπότε δεν υπάρχει κανένα ζητούμενο ως προς την πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα, εκτίμησε η κ. Σβίγκου.
Ερωτηθείσα για την συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ η κ. Σβίγκου είπε ότι μόνο πετυχημένη μπορεί κάποιος να κρίνει την συνεργασία, καθώς πέτυχε την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

 

Γιώργος Λαζαρίδης – ανεξάρτητος βουλευτής 

Δεν θα ψηφίσω τη συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο, αν τεθεί από τη ΝΔ πρόταση δυσπιστίας σε αυτή την περίπτωση θα υπερψηφίσω, δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής (προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ), Γιώργος Λαζαρίδης στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο.
Σε σχετική ερώτηση αν επίκειται αρραβώνας ή γάμος με τη ΝΔ ανέφερε ότι δεν υπάρχουν αυτή την ώρα κάποιες συζητήσεις, όμως σημείωσε ότι προέρχεται από τη ΝΔ και ότι ανήκει στον κεντροδεξιό χώρο.