Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 09.04.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 09.04.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

 

Θεανώ Φωτίου – αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου μίλησε στο Πρώτο πρόγραμμα και στις Αρετή Μπίτα και Έλενα Καραγιάννη για το νέο νόμο της αναδοχής και της υιοθεσίας. Η διαδικασία είναι ψηφιακή και το κράτος θα γνωρίζει πόσα παιδιά ακριβώς βρίσκονται στα Ιδρύματα. Είναι ένας συνδυασμός ηλεκτρονικής διαδικασίας, αλλά και μεγάλης επιστημονικής επάρκειας και εγγύησης στο ίδιο το σύστημα. Ο χρόνος αναμονής για τον υποψήφιο γονέα θα μειωθεί δραματικά φτάνοντας στους 8-12 μήνες, μια διαδικασία αναδοχής που κρατούσε 4-8 χρόνια, σημείωσε.  Όπως εξήγησε η υπουργός θα υπάρχουν δυο ηλεκτρονικές πλατφόρμες, μια για τον υποψήφιο γονέα που θα μπορεί να υποβάλει την αίτηση αναδοχής ή υιοθεσίας και μια δεύτερη πλατφόρμα για το παιδί που θα αποκτά ηλεκτρονικό φάκελο είτε στα ιδρύματα, είτε στα νοσοκομεία.  Με το νέο νόμο διευρύνεται ο αριθμός των κοινωνικών λειτουργών με την μετεξέλιξη του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας σε ΝΠΔΔ, ώστε να εποπτεύονται οι υποψήφιοι ανάδοχοι ή θετοί γονείς καθ όλη την διάρκεια της διαδικασίας. Η υπουργός τόνισε ότι η υιοθεσία είναι μια πράξη περηφάνιας και ότι μέσα από την ψηφιοποίηση της διαδικασίας αλλάζουν οι προκαταλήψεις δεκαετιών.

 

Χριστόφορος Βερναρδάκης – υπουργός Επικρατείας

Η κυβέρνηση ούτε δικαιώθηκε ούτε δεν δικαιώθηκε για το σκάνδαλο Novartis. Πρέπει να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Αν η ΝΔ πιστεύει ότι δικαστικοί λειτουργοί παίρνουν εντολές, θα πρέπει να το αποδείξει, είπε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο. Ο κ. Βερναρδάκης είπε ακόμη ότι προκαλεί υποψίες η κριτική που ασκεί η ΝΔ και αναρωτήθηκε γιατί στην Ελλάδα μια υπόθεση είναι σκευωρία, ενώ διεθνώς αποτελεί σκάνδαλο. Και πράγματι συνέχισε ο υπουργός σε επίπεδο οικονομικής αποτίμησης πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους.
Ο κ. Βερναρδάκης αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις είπε ότι αποτελούν κομμάτι του συστήματος και ότι λειτουργούν με παρωχημένη μεθοδολογία. “Μας κάνει, καλό η διαφορά που εμφανίζεται να έχουμε με τη ΝΔ, γιατί αυτό απλά συσπειρώνει την κοινωνία”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.  Για το θέμα των 120 δόσεων σημείωσε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ εντός Μαϊου αναμένεται και η εφαρμογή. Τέλος αναφορικά με το ευρωψηφοδέλτιο και τα νέα πρόσωπα επεσήμανε ότι, ο κ. Δανέλλης και η κ. Κουντουρά θα είναι υποψήφιοι, όπως και ο ηθοποιός κ. Αλέξης Γεωργούλης. Αντιθέτως είπε πως δεν θα είναι υποψήφιοι ο κ. Τσακαλώτος, κ. Σκουρλέτης και η κ. Αχτσιόγλου.

 

Ανδρέας Λυκουρέντζος – πρώην υπουργός υγείας, ΝΔ

Δεν αισθάνομαι δικαιωμένος, αισθάνομαι απελευθερωμένος από αυτό τον βρόγχο που μου στοίχισε ψυχικά και ηθικά, είπε ο πρώην υπουργός υγείας της ΝΔ, Ανδρέας Λυκουρέντζος αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis που σε ό,τι αφορά στο πρόσωπό του οδηγείται στο αρχείο, μιλώντας στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο. Ακόμη πρόσθεσε ότι περίμενε μια συγγνώμη που αυτή ακόμα δεν έχει έρθει. Κανένας από τους δικούς μου ανθρώπους δεν πίστεψε τίποτα από αυτά που ακούστηκαν για μένα, όμως προκαλεί τρέλα να βλέπεις τα κανάλια και να ακούς σε τηλεδίκες ότι χρηματίζεσαι. Με την πολιτική έχω τελειώσει, συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός της ΝΔ.

 

Κώστας Μπαργιώτας – βουλευτής, Κίνημα Αλλαγής

Το σκάνδαλο Novartis αφορά τελικά μετά και τις τελευταίες εξελίξεις την σκευωρία και τους ανθρώπους που οργάνωσαν τις πολιτικές διώξεις πριν από λίγους μήνες στη Βουλή , υποστήριξε σε συνέντευξή του ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ, Κώστας Μπαργιώτας στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου. Αποδεικνύεται -όπως είπε- περίτρανα ότι δεν υπάρχουν διακινήσεις χρημάτων, αυτό όμως δεν εμπόδισε την κυβέρνηση να σύρει τον κ. Πικραμένο, δυο πρώην πρωθυπουργούς, τον κ. Βενιζέλο και άλλα πολιτικά πρόσωπα στη Βουλή σε μια διαδικασία που δεν στηριζόταν πουθενά παρά σε μαρτυρίες μαρτύρων συγκαλυμένων. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να στοιχειοθετήσει διώξεις, συμπλήρωσε. Σε ό,τι αφορά τα πολιτικά στελέχη με εξαίρεση τον κ. Λοβέρδο φαίνεται από χθες ήδη ότι η υπόθεση οδεύει στο αρχείο, σημείωσε ο κ. Μπαργιώτας.

 

Γιώργος Μαυρωτάς – βουλευτής, «Το Ποτάμι»

Στο «Ποτάμι» παρακολουθούμε με ενδιαφέρουν την διαμάχη μεταξύ του νέου και του παλαιού καθεστώτος σε σχέση με την υπόθεση Novartis και εξ αρχής είχαμε τοποθετηθεί υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι ένα σκάνδαλο το οποίο θα πρέπει να διερευνηθεί αλλά όχι να εργαλειοποιηθεί σημειώνει ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς βουλευτής με «Το Ποτάμι». Μιλώντας στην εκπομπή “Αναμενόμενα και Μη” (11-12) με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη και τον Γιώργο Πίκουλα ο κ. Μαυρωτάς επεσήμανε σε σχέση με την Novartis ότι η λογική του όλα στο φως δε σημαίνει και όλοι στα μανταλάκια για να αποδείξουν εκ των υστέρων ότι δεν είναι ένοχοι.  Ο ίδιος υποστήριξε ότι θα πρέπει να αφήσουμε την δικαιοσύνη να κάνει απρόσκοπτα τη δουλειά της όσο καλύτερα μπορεί και θα δούμε τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει σε σχέση με πέρυσι. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι στην υπόθεση αυτή η πολιτική μπαίνει στο θέμα της εκμετάλλευσης του γεγονότος πριν τελειώσει η δικαιοσύνη την δουλειά της και ως εκ τούτου στο «Ποτάμι» «επιμένουμε στην θεσμική αντιμετώπιση των πραγμάτων».

Αναφορικά με τις οικονομικές εξελίξεις ο κ. Μαυρωτάς έδωσε τα εύσημα στο οικονομικό επιτελείο, λέγοντας ότι η χώρα φαίνεται να ανακτά κάπως την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη δηλαδή των αγορών ωστόσο το θέμα είναι να ανακτήσει και την εμπιστοσύνη των επενδυτών διότι στο κομμάτι αυτό δεν πάμε καθόλου καλά καθώς αντί για αύξηση είχαμε μείωση των επενδύσεων το 2018». Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της πρόωρης εξαγοράς μέρους του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις ότι είναι θετικές και κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ως προς το θέμα της καθυστέρησης των επενδύσεων απαιτούνται μεταρρυθμιστικές ενέργειες, οι οποίες έχουν καθυστερήσει πολύ ενώ απέδωσε την έλλειψη επενδύσεων ως ένα βαθμό και σε ιδεοληψίες σε σχέση με την ιδιωτική πρωτοβουλία και το γεγονός ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει καχύποπτα οτιδήποτε που έχει να κάνει με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Ο ίδιος κατέληξε ότι πρόταση του «Ποταμιού» δεν είναι η ασυδοσία αλλά ούτε και η ακινησία.

Για την εξελίξεις την επομένη των εκλογών ο κ. Μαυρωτάς δήλωσε ότι «το γεγονός ότι συμπορευόμαστε με την κυβέρνηση σε κάποια συγκεκριμένα θέματα ασφαλώς δεν πρόκειται για συγχωροχάρτι για άλλα θέματα, στα οποία διαφωνούμε και είναι αρκετά. Οι εκλογές είναι ένα μεγάλο στοίχημα για να δείξουμε ότι το Ποτάμι είναι δυνατό και παραμένει ορμητικό και είναι ένας μεταρρυθμιστικός πόλος στο κέντρο του πολιτικού συστήματος. Έχουμε ένα πρόγραμμα και η οποιαδήποτε συνεργασία θα γίνει και με βάση αυτό. Το βέβαιο είναι ότι θέλουμε να συμβάλουμε στην πολιτική σταθερότητα της επόμενης μέρας. Θα πρέπει να υπάρχουνε κάποιες συνεννοήσεις και με ποιον θα κάνουμε τις συνεννοήσεις αυτές εξαρτάται από το ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών». 

Κωστής Χατζηδάκης – αντιπρόεδρος ΝΔ

Κανείς δεν λέει ότι πρέπει να υπάρξει συγκάλυψη, αλίμονο, αλλά επειδή έχουμε να κάνουμε με οικογένειες και υπολήψεις πρέπει να είμαστε διπλά και τριπλά προσεχτικοί, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και στους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου αναφερόμενος στην υπόθεση “Novartis”. Και όπως ο ίδιος εκτίμησε, πρόκειται για ξεφούσκωμα σε δόσεις.
Σε αυτή τη χώρα έχουμε διαχρονικά μια ροπή στις ακρότητες και στην υπερβολή και μια ροπή ως πολιτικό σύστημα να κάνουμε τα πάντα για μια χούφτα ψήφους, συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.
Ο χρόνος είναι πολιτικά ύποπτος, -αν δεν έχουμε εθνικές εκλογές σύντομα, θα έχουμε τον Σεπτέμβριο-, επομένως οι πολιτικές θεατρικές παραστάσεις πρέπει να τερματιστούν αμέσως, διότι δεν μπορεί να τα βάζουμε όλα στην κρεατομηχανή και στο τέλος να υποβαθμίζουμε την δημοκρατία μας και το επίπεδο της συζήτησης, υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Γιώργος Καμίνης – δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος ευρωβουλευτής ΚΙΝΑΛ

Κριτική από τον δήμαρχο Αθηναίων και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Γιώργο Καμίνη για τους χειρισμούς στο θέμα της “Novartis”.
Μιλώντας στο ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και στον Αλφόνσο Βιτάλη, ο κ. Καμίνης, μεταξύ άλλων επεσήμανε πως πρώτον, τέσσερα πολιτικά πρόσωπα απηλλάγησαν από κάθε κατηγορία και αυτοί οι άνθρωποι διασύρθηκαν, αν και κραύγαζαν ότι είναι αθώοι.
Αναφερόμενος στην εξέλιξη με τον κ. Λοβέρδο, σημείωσε, ότι δεύτερον, στοχοποιείται ένας από τους πολιτικούς που έχει ασκήσει την πιο αποτελεσματική κριτική απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.  Το τρίτον το οποίο αποδεικνύει την πολιτική σκοπιμότητα της δίωξης -πρόσθεσε ο κ. Καμίνης- είναι το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή δεν περιέλαβε και την δική του περίοδο.
Ερωτηθείς για το αν το ΚΙΝΑΛ μπορεί να είναι ρυθμιστής στο πολιτικό σκηνικό και με ποιους θα συνεργαστεί, ο κ. Καμίνης είπε ότι «αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία και κληθεί να διαχειριστεί μια από τις διερευνητικές εντολές τότε πρωτίστως θα θέσουμε τους όρους μας για την διακυβέρνηση της χώρας».

Στέργιος Καλπάκης – γραμματέας Κ.Ε. ΔΗΜΑΡ

Ο γραμματέας της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ Στέργιος Καλπάκης μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου («Απολύτως Σχετικό») για τις πολιτικές εξελίξεις και την προγραμματική σύγκλιση του κόμματός του με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στο σκάνδαλο της Novartis στις τελευταίες εξελίξεις (διαβίβαση δικογραφίας στη Βουλή για άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου) ο κ. Καλπάκης είπε πως «γύρω από το φάρμακο τα προηγούμενα χρόνια στήθηκε ένα τεράστιο πάρτι σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος» και επεσήμανε ότι «θα πρέπει όλοι να σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης συνολικά και όχι αλα καρτ».

Ο γραμματέας της Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ διευκρίνισε ότι «συμμετέχουμε με όρους πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας στην προσπάθεια που γίνεται με την Προοδευτική Συμμαχία» και απάντησε στις αιτιάσεις στελεχών του κόμματος για καταστρατήγηση των διαδικασιών, λέγοντας πως μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, με πλειοψηφική απόφαση από το ΚΙΝΑΛ κάποιοι αποφάσισαν να μείνουν, συμμετέχοντας στις διαδικασίες του ΚΙΝΑΛ και εκλεγόμενοι στην Κεντρική Επιτροπή του.

«Τώρα μας λένε ότι διαγράφηκαν από την Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ!» τόνισε ο κ. Καλπάκης και αναρωτήθηκε αν «υπάρχει πουθενά στον κόσμο, πολιτικά στελέχη να είναι στελέχη δύο κομμάτων ταυτόχρονα». Υπογράμμισε μάλιστα, ότι «μ’ αυτή την κατάσταση έχουμε πρωτοφανή προσπάθεια παρέμβασης του ΚΙΝΑΛ. στις εσωτερικές διαδικασίες της ΔΗΜΑΡ».

Ο γραμματέας της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ υποστήριξε, ότι ενόχλησε πολλούς αυτό που έγινε με την Προοδευτική Συμμαχία και κατηγόρησε το ΚΙΝΑΛ για διολίσθηση «σε όλο και πιο δεξιές και συντηρητικές αντιλήψεις κάτι που κορυφώθηκε με την Συμφωνία των Πρεσπών. Η ρητορική του δεν έχει καμία σχέση με την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία».

Τέλος, ο κ. Καλπάκης ενημέρωσε σχετικώς με την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι η ΔΗΜΑΡ θα έχει δύο υποψήφιους στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών κι ότι «αυτή η συνεργασία θα έχει βάθος, αφορά και τις εθνικές εκλογές».