Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 10.01.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 10.01.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

 

Θόδωρος Τοσουνίδης – εκπρόσωπος Τύπου ΑΝΕΛ

Είμαστε ακλόνητα ταγμένοι στην πλευρά του ελληνικού λαού που δεν επιτρέπει την παραχώρηση του ονόματος Μακεδονία. Από εκεί και πέρα η συνέχιση του βίου αυτής της κυβέρνησης είναι ευθύνη των δυο συμβαλλομένων μερών που αποτέλεσαν την συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Θόδωρος Τοσουνίδης στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου. Δεν είναι μόνο ευθύνη δική μας να συνεχιστεί η συνεργασία, είναι ευθύνη και των δυο. Με σεβασμό και προοπτική για το συμφέρον του ελληνικού λαού πρέπει να καταλήξουν σε μια απόφαση την Παρασκευή ο πρωθυπουργός και ο Πάνος Καμμένος, επεσήμανε ο κ. Τοσουνίδης.
Ήταν εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη η αναβολή της σύγκλησης της ΚΟ των ΑΝΕΛ αφού η συζήτηση στο Κοινοβούλιο όπου συμμετείχε ως υπουργός ο Πάνος Καμένος δεν επέτρεψε την σύγκλησή της και για το λόγο αυτό μετατέθηκε για αύριο στη μία το μεσημέρι, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ.

Μανώλης Χριστοδουλάκης – βουλευτής,  Κίνημα Αλλαγής

Δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών, ξεκαθάρισε ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, μιλώντας στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου. Η ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής θα συνεδριάσει και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε μια κοινή στάση όλων των βουλευτών για το θέμα, σημείωσε.
Αν οι 151 βουλευτές που δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, πρέπει να πάμε σε εκλογές, πρόσθεσε.

Σπύρος Λυκούδης – βουλευτής, το ΠΟΤΑΜΙ

Ο καθένας με βάση την προσωπική του άποψη θα κινηθεί σε ό,τι αφορά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν υπάρχει κοινή απόφαση του κόμματός μας. Θεωρώ θετική τη συμφωνία και θα την ψηφίσω, αλλά πρωτίστως θα κινηθώ με βάση το πολιτικό κλίμα που θα επικρατεί τη δεδομένη στιγμή, δήλωσε ο βουλευτής με το ΠΟΤΑΜΙ, Σπύρος Λυκούδης στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου. Δεν μπορεί να έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, αν δεν έχει λυθεί η δημοκρατική νομιμοποίηση αυτού που την φέρνει, δηλαδή της κυβέρνησης, επεσήμανε. Και εξήγησε ότι αν αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση θα πρέπει να λύσει το ζήτημα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας πρωτίστως και μετά να έρθει η συμφωνία προς κύρωση. Δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά όποιος την δώσει καλά θα κάνει, έχει δικαίωμα να κινηθεί με βάση τη συνείδησή του, διευκρίνισε ο κ. Λυκούδης
Ενδεχομένως -συμπλήρωσε ο κ. Λυκούδης- η καλύτερη διέξοδος τώρα θα ήταν η προσφυγή στις κάλπες, επισημαίνοντας βέβαια ότι διατηρεί το δικαίωμα νόμιμα ο πρωθυπουργός να επιζητήσει τις 151 ψήφος.

Γιώργος Αμυράς – βουλευτής, το ΠΟΤΑΜΙ

Δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δεν ψηφίζω τις Πρέσπες. Το ΠΟΤΑΜΙ δεν είναι δεκανίκι κανενός. Προεκλογικά θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο για τη δημιουργία ενός φιλελεύθερου μπλοκ που θα δημιουργηθεί μετεκλογικά, αν και εφόσον το ΠΟΤΑΜΙ είναι στη νέα Βουλή, δήλωσε ο βουλευτής με το ΠΟΤΑΜΙ, Γιώργος Αμυράς στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο. Ασφαλώς και στο πλαίσιο αυτό θα συνεργαστούμε και με τη ΝΔ, πρόσθεσε. Σε ό,τι αφορά τον κ. Καμένο και τα όσα ακούστηκαν χθες στη Βουλή ο κ. Αμυράς μίλησε για χυδαιότητες και πως δεν περίμενε κάτι διαφορετικό διότι είναι ακροδεξιός, εθνικιστής, ρατσιστής και ομοφοβικός

Κώστας Κατσίκης – βουλευτής, ΑΝΕΛ

Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών, αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας από την κυβέρνηση, η συνεργασία έφτασε στο τέλος της, δήλωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο.

Βασίλης Λεβέντης – πρόεδρος Ένωσης Κεντρώων 

Ο κ.Τσίπρας οδηγήθηκε στην επιλογή να πει ότι θα πάει σε ψήφο εμπιστοσύνης αν άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ο κυβερνητικός του εταίρος, γιατί σύμφωνα με τον συνταγματολόγο τον κ. Κασιμάτη και το Σύνταγμα του 1975, εφόσον απολέσει την στήριξη του κυβερνητικού του εταίρου πρέπει να προχωρήσει σε εκλογές, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης στο Πρώτο πρόγραμμα και στον Ξενοφώντα Ζηκίδη. Όλα τα άλλα τα οποία έλεγαν διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να συνεχίσει ως κυβέρνηση μειοψηφίας, δεν ισχύουν, τόνισε.
Πρέπει -πρόσθεσε- να μην ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών και να πάμε σε εκλογές.
Ερωτηθείς για το αν υπάρξει συνεργασία των ΑΝΕΛ με την Ένωση Κεντρώων ο κ. Λεβέντης απέρριψε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να διευκρινίσει, αν το όνομα Μακεδονία τον βρίσκει σύμφωνο, -γιατί μιλά μόνο για γλώσσα και εθνικότητα, όπως είπε- πρέπει όμως να ξέρουν οι πολίτες τι ακριβώς θα πράξει. Διότι τα συλλαλητήρια έγιναν για το όνομα, δεν έγιναν για τη γλώσσα στην οποία αναφέρεται ο κ.Μητσοτάκης, σημείωσε ο κ. Λεβέντης.