Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 11.04.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 11.04.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

 

Κατερίνα Παπακώστα – υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη

Η αναπληρώτρια υπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου:

«Αυτή η επιχείρηση έγινε υπό το φως της δημοσιότητας, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να μην υπάρχει άβατο.

«‘Οσοι πουν ότι η επιχείρηση έγινε για αντιπερισπασμό σε ότι έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στα Εξάρχεια αδικούν μια πετυχημένη επιχείρηση»

«Κάνω έκκληση στα πολιτικά κόμματα να μην ασκούν κριτική σε υψηλούς τόνους στα ζητήματα ασφάλειας γιατί στόχος μας είναι να εμπεδώσουμε το αίσθημα της ασφάλειας με αποτελεσματικό τρόπο».

 

Νάντια Γιαννακοπούλου – αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ παραμένει το μόνο κόμμα που έχει εφαρμόσει πραγματική κοινωνική πολιτική και στόχος είναι εφαρμόσουμε πραγματικό προοδευτικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας για τους πολλούς σημειώνει η κα. Νάντια Γιαννακοπούλου αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Μιλώντας στην εκπομπή “Αναμενόμενα και Μη” στο Πρώτο Πρόγραμμα με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη και τον Γιώργο Πίκουλα, η κα. Γιαννακοπούλου, η οποία θα είναι και υποψήφια στο Δυτικό Τομέα στη Β΄ Αθηνών με το ΚΙΝΑΛ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, ξεκαθάρισε ότι το ΚΙΝΑΛ έχει τεράστια διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία που είναι ο κύριος πολιτικός αντίπαλος και σίγουρα έχει τεράστια διαφορά και είναι απολύτως απέναντι στην συντήρηση και στην νεοφιλελεύθερη πολιτική αλλά και σε όλα αυτά που έχει προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης. Το ίδιο ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σύμφωνα με την κα. Γιαννακοπούλου, οποίος έχει εφαρμόσει μία πολιτική συντήρησης και λαϊκισμού που έχει φτωχοποιήσει τη μεσσία τάξη. «Δεν έχουμε δει καμιά φιλολαϊκή πολιτική από τον κ. Τσίπρα αντίθετα έχουμε δει εξοντωτική αύξηση της έμμεσης φορολογίας, η κατάργηση του ΕΚΑΣ και διάλυση του δημόσιου νοσοκομείου και της δημόσιας παιδείας. Πρόκειται για μία κατάσταση που διαλύει τη μεσαία τάξη. Αναρωτιέμαι λοιπόν αν είναι κοινωνική πολιτική το παίρνω 10 και δίνω πίσω 1 με τα επιδόματα ελεημοσύνης του κύριου Τσίπρα. Για το ΚΙΝΑΛ φιλολαϊκή πολιτική είναι να μπορέσουμε να χτίσουμε μία πραγματικά δυνατή οικονομία υπέρ των μεσαίων και των αδύναμων» υπογράμμισε η κα. Γιαννακοπούλου. Η ίδια σημείωσε ακόμα ότι ο κ. Τσίπρας κάνει πολλά από αυτά έχει προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης.
Τέλος αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους το ΠΑΣΟΚ έχασε τόσο μεγάλο κομμάτι της δύναμης του, η κα. Γιαννακοπούλου αποδέχτηκε ότι η σύμπραξη με τον Σαμαρά ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην μείωση των ποσοστών και ίσως και το γεγονός ότι δεν ανέδειξε από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης του για το πως ακριβώς οδηγηθήκαμε στην χρεοκοπία η χώρα και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή. Ωστόσο η κα. Γιαννακοπούλου πρόσθεσε ότι όταν το ΠΑΣΟΚ από την αρχή της κρίσης ζητούσε από τις πολιτικές δυνάμεις συναίνεση η ΝΔ και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να επενδύσουν στο λαϊκισμό και το μικροκομματικό όφελος με αποτέλεσμα να βολοδέρνει η χώρα σε κρίση τα τελευταία 10 χρόνια.
Στόχος πλέον του ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με την κα. Γιαννακοπούλου είναι να επανέλθει η κανονικότητα ενώ κατέστησε σαφές ότι οι πολιτικοί θέσεις είναι απολύτως ξεκάθαρες και είναι η αυτονομία του χώρου, η πολιτική του αυτονομία και δεν αποτελεί κανενός άλλου συμπλήρωμα. «Είμαστε και θέλουμε να είμαστε οι γνήσιοι εκφραστές του λαού θέλουμε να είμαστε με τους πολλούς και όχι με τους λίγους» κατέληξε η κα. Γιαννακοπούλου.

 

Μάκης Παπαδόπουλος –  μέλος Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ ζήτησε  την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis,  αλλά σημασία έχει να δούμε τη μεγάλη εικόνα που επίμονα ζητάμε να διερευνηθεί εδώ και χρόνια και υπάρχει πεισματική άρνηση.  Ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε ότι «εμείς ζητήσαμε να κληθούν όλοι οι υπουργοί για να ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση για το τι έχει συμβεί στην πολιτική υγείας και την πολιτική φαρμάκου, για να φωτίσουμε μια από τις δύο βασικές  πλευρές που πρέπει να μας απασχολήσουν. Η μια είναι ποιος διαφθείρει, γιατί  δεν είναι μόνον ποιοι πιθανόν ή και σίγουρα διαφθείρονται. Αυτοί που διαφθείρουν είναι όσοι έχουν κίνητρο να αυξήσουν τα κέρδη τους, τα μερίδια αγοράς, σε μία αγορά που προστατεύει το ίδιο το κράτος, όπου και η υγεία και το φάρμακο είναι εμπόρευμα. Αυτό είναι το σκάνδαλο».

Ο χορός αυτός θέλει δύο, πρόσθεσε ο Μάκης Παπαδόπουλος και τόνισε ότι « έως τώρα συζητάμε μόνο για τον έναν, (προφανώς δεν μπορεί να υπάρχει σκάνδαλο Novartis  χωρίς Novartis, ούτε Siemens  χωρίς Siemens) και όχι για το δεύτερο μέλος,  που είναι και η πηγή του προβλήματος. ‘Ολοι οι όμιλοι λειτουργούν με νόμιμη στήριξη και του κράτους και της ΕΕ, έχουν φορολογικές ελαφρύνσεις, χρηματοδοτούν συνέδρια και έρευνες επιστημονικές στα ΑΕΙ, από τις οποίες εξαρτώνται βιογραφικά και σταδιοδρομίες των γιατρών».  Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι «όλη αυτή η σκανδαλολογία βοηθά να κρύβεται η σύγκλιση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δηλ. να φτιάχνεται ένας βολικός ακίνδυνος διπολισμός που μπορεί να οξύνεται φραστικά   και να συζητάμε διάφορα περιστατικά,  αποπροσανατολίζει όμως από μια σύγκλιση που έχουν οι δύο βασικοί πόλοι,  που  έχουν συμφωνήσει σε μία πολιτική  μισθών  πείνας,  περικοπής συντάξεων, κατεδάφισης του ασφαλιστικού. Τα σκάνδαλα χρησιμοποιούνται για να δημιουργείται ένα κλίμα πόλωσης και να χάνεται το κύριο, ότι έχουμε μια λειτουργία αγοράς που θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους και αυτό γίνεται και νόμιμα και παράνομα και φυσικά να κάνουμε έναν επιμερισμό ευθυνών που δεν τελειώνει».

 

Αντιγόνη Λυμπεράκη – βουλευτής

Λίγο πριν ορκιστεί, η Αντιγόνη Λυμπεράκη, που καταλαμβάνει την βουλευτική έδρα για «Το Ποτάμι», στην θέση του παραιτηθέντος κ. Αμυρά, μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου («Απολύτως Σχετικό») στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Η κα Λυμπεράκη μίλησε για την απόφασή της να αναλάβει τα βουλευτικά καθήκοντα για το σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι τις εθνικές εκλογές, επισημαίνοντας πως «στην Β΄ Αθήνας δεν υπήρχε εκπροσώπηση του Ποταμιού αν και είχαν βγει 3 βουλευτές, οπότε αυτό είναι ένα κομμάτι της δέσμευσης και της υποχρέωσης που έχω αναλάβει».

Αναφερόμενη στις εξελίξεις για το σκάνδαλο Novartis, η κα Λυμπεράκη είπε: «Ασφαλώς και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες». Διατήρησε όμως επιφυλάξεις για την προσαρμογή του πολιτικού συστήματος, «ώστε να διαφωνεί εποικοδομητικά» και υπογράμμισε ότι «πρέπει η Δικαιοσύνη να αναδείξει και να κατακυρώσει ευθύνες εκεί που υπάρχουν», τονίζοντας παράλληλα πως «θα κάνει καλύτερα το έργο της αν δεν αποτελεί το επίδικο μιας τρομερής μονομαχίας Τιτάνων μεταξύ αντίπαλων πολιτικών κομμάτων».

Η βουλευτής από «Το Ποτάμι» δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει ως προτεραιότητά της τα θέματα της ανακούφισης των προσφύγων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, επισημαίνοντας πως πρέπει να συζητήσουμε γι’ αυτά διεξοδικά και με ψυχραιμία.

Απαντώντας στην ερώτηση αν θα θέσει υποψηφιότητα και με ποιόν στις επόμενες εθνικές εκλογές, η κα Λυμπεράκη, ήταν κατηγορηματική: «Εάν θέσω υποψηφιότητα ξανά, θα είμαι με το Ποτάμι».