Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 12.02.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 12.02.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

 

Φώτης Κουρμούσης – Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους

Θεωρούμε ότι μέχρι αρχές Μαρτίου θα ψηφιστεί ο νόμος και μέσα στον Μάρτιο θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την ρύθμιση προστασίας της πρώτης κατοικίας, ώστε να υποδεχθεί τις αιτήσεις των πολιτών, δήλωσε ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, Φώτης Κουρμούσης στο Πρώτο πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή .
Η πλατφόρμα, θα είναι αντίστοιχη αυτής του εξωδικαστικού μηχανισμού, και θα συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία από όλες τις βάσεις δεδομένων, θα διενεργεί ελέγχους ακόμα και κρυφής περιουσίας μέχρι και σε 140 χώρες για το κατά πόσο κάποιος -φυσικό πρόσωπο- διαθέτει πλούτο ή μη, πρόσθεσε.
Ο κ. Κουρμούσης τόνισε ότι στόχος της διαδικασίας αυτής, στην οποία μπορούν να απευθύνονται μόνο φυσικά πρόσωπα είναι να προστατέψει κάποιος το σπίτι του με έναν εύκολο, γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο. Ο δεύτερος στόχος είναι να ρυθμιστούν τα στεγαστικά κόκκινα δάνεια. Ο τρίτος στόχος είναι να βοηθηθούν οι πολύ ασθενείς και ο τελευταίος στόχος είναι να υπάρχουν οι κατάλληλοι έλεγχοι, ώστε να μην δοθούν τα ευνοϊκά οφέλη σε αυτούς που δεν πρέπει γιατί έχουν μεγαλύτερη περιουσία , σημείωσε.

 

Γιώργος Κατρούγκαλος – αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών

Τη σύγκληση εθνικού  συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής, κατά πάσα πιθανότητα, τη μεθεπόμενη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια του οποίου θα υπάρξει ενημέρωση των κομμάτων, για τα ελληνοτουρκικά, προανήγγειλε σε συνέντευξή του στη Φωνή της Ελλάδας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο.
Πετυχαίνουμε μια erga omnes αλλαγή του ονόματος. Έχουμε περάσει σε μια νέα εποχή φιλίας και συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, τόνισε.
Αν η Βόρεια Μακεδονία δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της, τότε θα υπάρξει βέτο στην ενταξιακή πορεία της προς την ΕΕ. Όμως, εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστεί, υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.
Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι  κινείται από καιροσκοπισμό, διότι γνωρίζει ότι αυτή η λύση, που δόθηκε, είναι η βέλτιστη δυνατή. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσημης επίσκεψης του Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα.

 

Θανάσης Θεοχαρόπουλος – πρόεδρος ΔΗΜΑΡ

Προχωρούμε για την ανασυγκρότηση του χώρου της ανανεωτικής Αριστεράς με στόχο να εκφράσουμε τους προοδευτικούς πολίτες, δήλωσε o πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου.
Ο κ. Θεοχαρόπουλος επεσήμανε ότι με τους κους Θεοδωράκη και Γ. Παπανδρέου ήταν σε κοινές θέσεις στη συμφωνία των Πρεσπών και -όπως είπε- στηρίξαμε ως ΔΗΜΑΡ τη συμφωνία, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να θεωρείται ότι όποιος στηρίζει την εν λόγω συμφωνία στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και όποιος δεν την στηρίζει ότι τελικά στηρίζει τη ΝΔ.
Ερωτηθείς για τον χρόνο των εκλογών εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν γίνουν νωρίτερα -δηλαδή Μάιο- θα βοηθούσαν,  έτσι ώστε να απεμπλακεί η χώρα από το παράδοξο που επικρατεί στο πολιτικό σύστημα και στο Κοινοβούλιο.

 

Παναγιώτης Κουρουμπλής – κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ

Είναι ανάγκη και ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει πιο αποφασιστικά στη δημιουργία και στη συμβολή του σε μια μεγάλη, δημοκρατική παράταξη, γιατί αυτό απαιτούν οι ανάγκες της πολιτικής ζωής της χώρας, δήλωσε ο πρώην υπουργός και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Αλφόνσο Βιτάλη,  Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου.
Πρέπει να υπάρχει μια σύμπλευση στα πλαίσια μιας προγραμματικής σύγκλησης και η κεντροαριστερά όπως αυτοαποκαλείται το σημερινό ΠΑΣΟΚ ή το ΚΙΝ.ΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθούν σε κοινό τόπο και να στεγαστούν, υπογράμμισε. Ο κόσμος που πλαισιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει πολιτικά να στεγαστεί.
Σε ό,τι αφορά τις επερχόμενες εκλογές ο κ. Κουρουμπλής εκτίμησε ότι ο κίνδυνος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποχή και ότι ο ίδιος είναι βέβαιος ότι θα πείσουν τον κόσμο να πάει τελικά στις κάλπες, γιατί η αποχή θα φέρει ένα νεοφιλελεύθερο καθεστώς που δεν θα αφήσει λίθο επί λίθου σε κοινωνικά δικαιώματα.

 

Λεωνίδας Γρηγοράκος – βουλευτής,  Κίνημα Αλλαγής

Το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει διψήφιο ποσοστό στις επερχόμενες εκλογές, εκτίμησε ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ, Λεωνίδας Γρηγοράκος στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Γιώργο Πίκουλα και Κωνσταντίνα Δημητρούλη.
Ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ επεσήμανε ότι η εκλογή του ΠτΔ δεν πρέπει να οδηγεί τη χώρα σε εκλογές και θα το δούμε αύριο -όπως είπε- στη συζήτηση στη Βουλή, καθώς η εκτίμησή του είναι ότι θα αλλάξει το συγκεκριμένο άρθρο.
Πιστεύω -σημείωσε- ότι ναρκοθετήθηκε το μέλλον της Ελλάδας με τις Πρέσπες, αυτό έκανε καλό στο ΠΑΣΟΚ και ο κόσμος θα επιστρέψει σε εμάς. Ο κ. Γρηγοράκος συμπλήρωσε ότι το διαζύγιο με την ΔΗΜΑΡ θα μας κάνει πιο ξεκάθαρους στη θέση μας και διευκρίνισε ότι δεν βλέπει μελλοντική συνεργασία με τη ΝΔ.