Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 12.03.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 12.03.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

 

Δημήτρης Τζανακόπουλος – υπουργός Επικρατείας, κυβερνητικός εκπρόσωπος

Η μια εκταμίευση δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα, είναι υπόθεση που θα ολοκληρωθεί εντός των επομένων εβδομάδων. Άλλωστε οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας καλύπτονται από την έξοδο στις αγορές και το μαξιλάρι που υπάρχει, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή. Στο Eurogroup όλοι μίλησαν για τη θετική πορεία και την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.
Σχετικά με το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι μένουν ακόμα κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες να συμφωνηθούν και πάρα πολύ σύντομα θα νομοθετηθεί το σχετικό σχήμα.
Ερωτηθείς για τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και την ανακοίνωση των πρώτων υποψηφίων ευρωβουλευτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είναι σαφές το πολιτικό πλαίσιο που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές και αυτό είναι η προσπάθεια να οικοδομηθεί ένα μέτωπο ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, την λιτότητα και την ακροδεξιά. Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα δίνει σάρκα και οστά σε αυτό τον πολιτικό στόχο, σημείωσε.
Η στρατηγική επιλογή μας είναι η δημιουργία ενός πλατύτερου μετώπου προοδευτικών δυνάμεων από τα αριστερά της Αριστεράς έως την σοσιαλδημοκρατία που θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στην άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, επεσήμανε.
Σε ό,τι αφορά στο αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την δημιουργία του προοδευτικού μετώπου στην Ελλάδα ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, μετά την πολιτική τοποθέτηση του ΚΙΝ.ΑΛ στη σχετική αντιπαράθεση όπου και ταυτίστηκε με τη ΝΔ, η οποία με τη σειρά της μετατοπίστηκε προς το δεξιό άκρο του φάσματος δημιούργησαν φυγόκεντρες τάσεις και δημιουργήθηκε ένας κενός πολιτικός χώρος. Πολλοί κατανόησαν λοιπόν -σημείωσε- ότι η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να εκφράσει αυτή την προοδευτική τάση και τον κόσμο που αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερός, ή σοσιαλδημοκράτης στη χώρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς λόγω της διαρκούς μετατόπισης του ΚΙΝ.ΑΛ και της ταύτισής του με τη ΝΔ.  
Δεν υπάρχει ούτε ένα πολιτικό ζήτημα – ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος -την τελευταία τριετία που το ΚΙΝ.ΑΛ να μην έχει ταυτιστεί μέχρι κεραίας με την αντιπολιτευτική ρητορική της ΝΔ και συμπλήρωσε ότι ένα παράδειγμα της πολεμικής ρητορικής που υιοθέτησε- όπως είπε το ΚΙΝ.ΑΛ που θύμιζε την πιο δεξιά πτέρυγα της ΝΔ- φάνηκε στη συμφωνία των Πρεσπών.
Σε ερώτηση για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθετήθηκε λέγοντας ότι δεν επιτέθηκε σε καμία εταιρία δημοσκοπήσεων και ότι σταθερά τα τελευταία χρόνια υποστηρίζει ότι οι δημοσκοπήσεις πλέον λειτουργούν περισσότερο πλέον ως εργαλεία επικοινωνιακής πολιτικής για εκδοτικά συγκροτήματα και κομματικά επιτελεία και πολύ λιγότερο ως αποτύπωση της πραγματικότητας. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς σοφός για να βγάλει το συμπέρασμα ότι τα τελευταία 7 χρόνια καμία δημοσκοπική εταιρεία δεν έχει καταφέρει να προβλέψει οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα σε 5 διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, τόνισε.
Εγώ βλέπω ότι η «πραγματικότητα» που προσπαθεί να οικοδομήσει το στρατόπεδο της ΝΔ και η δήθεν τεράστια δημοσκοπική διαφορά θα καταρρεύσει στις κάλπες των ευρωεκλογών και τότε θα χρειαστεί ο κ. Μητσοτάκης να εξηγήσει γιατί δεν επετεύχθη αυτή η συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ που υπόσχεται εδώ και 3 χρόνια, συμπλήρωσε. Οι ευρωεκλογές θα αναδείξουν μια έντονη πολιτική σύγκρουση και είναι εξαιρετικά πιθανό να αποδειχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα, εκτίμησε ο κ. Τζανακόπουλος.

 

Ελίζα Βόζεμπεργκ – ευρωβουλευτής, Ν.Δ

Κάθε καθυστέρηση είναι σε βάρος της χώρας, είναι χρήματα δικά μας. Ο κ. Τσακαλώτος και η κ. Αχτσιόγλου είχαν πει πως είναι έτοιμο το σχέδιο για την πρώτη κατοικία και πάει στη Βουλή. Η καθυστέρηση είναι αρνητικό μήνυμα για τις αγορές, επεσήμανε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ Ελίζα Βόζεμπεργκ, στο Πρώτο Πρόγραμμα και στον Αλφόνσο Βιτάλη αναφορικά με τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup που δεν προχώρησε στην εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα.

 

Μανώλης Χριστοδουλάκης – Γενικός Γραμματέας Κινήματος Αλλαγής

Μήνυμα αναξιοπιστίας, αστάθειας και κόπωσης για την εφαρμογή σημαντικών αλλαγών που χρειάζεται η χώρα για να μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις και να στηρίξει την ελληνική οικονομία και να επανεκκινήσει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες στέλνει η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος συνολικότερα υποστήριξε ο κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης Γενικός Γραμματέας Κινήματος Αλλαγής. Μιλώντας στην εκπομπή “Αναμενόμενα και Μη” με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη, ο κ. Χριστοδουλάκης επεσήμανε σε σχέση με τα αποτελέσματα του Eurogroup ότι «παρά το αφήγημα που ζήσαμε τον Αύγουστο για το τέλος των μνημονίων υπάρχει ακόμα στενή εποπτεία, η οποία συνοδεύεται και από πάρα πολλές κίτρινες κάρτες ενώ την ίδια στιγμή η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά νομίζω σημαντικά ζητήματα με εξέχον αυτό που αφορά τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας». Ο ίδιος εκτιμά ότι πρέπει να γίνουν πάρα πολλά βήματα, για να μπορέσει η χώρα να ανακτήσει την πραγματική ανεξαρτησία και δεν είναι μόνο θέμα προσωρινών δημοσιονομικών μεγεθών είναι να συνολικότερα το πλαίσιο σταθερότητας και ελκυστικότητας προς τις ξένες επενδύσεις που θα στηρίξει την μικρή και μεσαία ελληνική επιχείρηση. Δυστυχώς ο κ. Χριστοδουλάκης διαπιστώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση σήμερα δαιμονοποιεί την ιδιωτική πρωτοβουλία και δε στέλνει κανένα μήνυμα ότι ελληνική οικονομία μπορεί να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Ο κ. Χριστοδουλάκης μίλησε και για τα σημεία εκείνα στα οποία διαφοροποιείται το Κίνημα Αλλαγής από τη Νέα Δημοκρατία: «Το μοντέλο του Κινήματος Αλλαγής για την οικονομία ενισχύει την προσέλκυση επενδύσεων αλλά αντίθετα δίνει πολύ μεγαλύτερο βάρος στην μικρή και μεσαία ελληνική επιχείρηση σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία θεωρεί ότι οι κοινωνικές ανισότητες είναι ένα φυσικό φαινόμενο και ότι δεν χρειάζονται συλλογικές συμβάσεις και παρουσιάζει ένα μοντέλο ασύδοτης ανάπτυξης». Ο γενικός γραμματέας του ΚΙΝΑΛ τάχθηκε υπέρ της μείωσης της φορολογίας για τον κόσμο της εργατιάς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της επαναφοράς της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και της αναδιανομής του πλούτου.

Ως προς την επίσκεψη του κ. Θεοχαρόπουλου στα Σκόπια, ο κ. Χριστοδουλάκης εκτιμά ότι ο κ. Θεοχαρόπουλος πλησιάσει ακόμα περισσότερο τον ΣΥΡΖΑ και ζητά να ξεκαθαρίσει αν είναι διατεθειμένος να δώσει σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με μοναδικό κρίκο την καρέκλα χωρίς καμία ιδεολογική αναφορά.

Ο κ. Χριστοδουλάκης αφού επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν ο μόνος πολιτικός χώρος στη μεταπολίτευση που έκανε τις μεγάλες αλλαγές στη χώρα και σήκωσε ένα τεράστιο κόστος στην αρχή της κρίσης, σήμερα το Κίνημα Αλλαγής έχει μία ολοκληρωμένη πρόταση απόλυτα κοστολογημένη με στόχο την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση και την κοινωνική συνοχή και αν ο ελληνικός λαός μας δώσει την ψήφο του σε αυτή τη βάση θα συζητήσει μετεκλογικά. Ο ίδιος μάλιστα υπογράμμισε ότι Κίνημα Αλλαγής δεν θα γίνει συμπλήρωμα κανενός απλά για να βγουν οι αριθμοί.

 

Νίκος Μανιός – βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Δεν με ανησυχεί η παράταση της εκταμίευσης της δόσης που πρέπει να πάρει η χώρα μας, αλλά με ανησυχεί το ότι στην Ευρώπη προσπαθούν να κάνουν μέτωπο όλες οι ακροδεξιές δυνάμεις, δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μανιός στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου.

 

Σάκης Παπαδόπουλος – βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα φύγει ο Δρομέας από την Αθήνα, δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο.
Είναι δυνατόν να δώσουμε ένα έργο Τέχνης για να πάρουμε πίσω ένα κιτς άγαλμα; πρόσθεσε.