Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 13.02.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 13.02.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

 

Θανάσης Παπαχριστόπουλος – πρώην βουλευτής ΑΝΕΛ

Την έδρα που είχα πάρει μετά την εκλογή μου με τους ΑΝΕΛ είχα δεσμευτεί ότι θα την επιστρέψω μετά την διαφωνία μου σε ένα κομβικό ζήτημα, όπως είναι η συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος στο Πρώτο πρόγραμμα και στον Ανδρέα Παπασταματίου.
Είχα δεσμευτεί εδώ και ένα χρόνο πως θα κινηθώ καθώς και ότι δεν ρίχνω αυτή την κυβέρνηση.
Ερωτηθείς για το αν έπρεπε ο κ. Κουίκ να αποδεχθεί την έδρα είπε ότι ο ίδιος είχε δεσμευτεί ότι θα την παραδώσει, δεν είχε ακούσει ποτέ τον κ. Κουίκ που έχει γυρίσει όλο τον πλανήτη με κυβερνητικές αποστολές και έκανε σπουδαία δουλειά να δεσμεύεται για κάτι τέτοιο και πρόσθεσε ότι έχει εκτίμηση στον κ. Κουίκ.

 

Εύη Χριστοφιλοπούλου – βουλευτής Κίνημα Αλλαγής

Επιμένουμε στο δικό μας πρόγραμμα και στην αναγκαιότητα η χώρα να ξαναπροσεγγίσει τα ζητήματα με μια συναίνεση -όχι σε όλα- , δήλωσε η βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ, Εύη Χριστοφιλοπούλου στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Αλφόνσο Βιτάλη και Ανδρέα Παπασταματίου, επισημαίνοντας ότι το ΚΙΝ.ΑΛ είναι αυτόνομος πόλος εξουσίας.
Σε ό,τι αφορά την κορυφαία διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης υποστήριξε ότι πρέπει να προχωρά με τον πιο συναινετικό τρόπο, αλλά αυτό φαίνεται ότι δεν είναι κατορθωτό.
Πιστεύουμε -συμπλήρωσε- ότι η αποσύνδεση της εκλογής του ΠτΔ από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι στη σωστή κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι η πρότασή μας είναι να είναι αρκετοί οι 151 βουλευτές στην 3η ψηφοφορία.
Δεν είναι δυνατό η παρούσα Βουλή και κάθε Βουλή που ψηφίζει άρθρα για αναθεώρηση να δεσμεύει την κατεύθυνση της επόμενης, τόνισε.

 

Χρήστος Σταϊκούρας – Τομεάρχης Οικονομικών ΝΔ, βουλευτής

Πρέπει μια σοβαρή πολιτεία να αντιμετωπίσει την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος γιατί είμαστε μία τραπεζοκεντρική χώρα, δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε αυτή τη στιγμή το τραπεζικό σύστημα έχει πρόβλημα και στις δύο πλευρές του. Και στη χρηματοδότησή του γιατί έχουν φύγει καταθέσεις τα τελευταία χρόνια ύψους 25 δις την τελευταία 4τραετία, και γιατί δεν μπορούν να βγουν στις αγορές να δανειστούν, ενώ και στο ενεργητικό τους έχουν πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια, όπως και στα αποτέλεσμά τους . Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η οργανική κερδοφορία φαίνεται να συρρικνώνεται, τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν υποχρέωση να ολοκληρώσουν ακόμη δεν έχουν γίνει, οι κεφαλαιακές απαιτήσεις είναι υψηλές, το ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ευρώπη γίνεται όλο και πιο ασφυκτικό, άρα οι τράπεζες έχουν μπροστά τους μια σειρά από προκλήσεις. Επιπλέον πρέπει να γίνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η εκτίμησή μου είναι ότι οι επενδύσεις που πρέπει  να γίνουν 4 δισ ευρώ, έτσι ώστε να ακολουθήσουν τον δομικό μετασχηματισμό που γίνεται παγκοσμίως.
Επί  των ημερών της ΝΔ δεν ήταν ειδυλλιακή η εικόνα, δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, αλλά προσπαθήσαμε και σταθεροποιήσαμε την κατάσταση. Έκτοτε  έφυγαν πολλές καταθέσεις, οι τράπεζες δεν μπορούν κα βγουν και να δανειστούν και τα κόκκινα δάνεια έχουν παραμείνει ως πρόβλημα όπως ήταν και το 2014, στο ίδιο ύψος, αν και ο κ. Δραγασάκης έλεγε ότι έως το τέλος του ’15 θα έχουν λύσει το πρόβλημα.
Σήμερα πια συζητάμε για τα κόκκινα δάνεια δυστυχώς δύο διαφορετικά σχήματα ριζικής αντιμετώπισης του προβλήματος. Το ένα είναι αυτό που προτείνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας  και φαίνεται να υποστηρίζεται από την Ελληνική κυβέρνηση και περιλαμβάνει εγγυήσεις και ένα άλλο σχήμα πιο ριζικής αντιμετώπισης από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η ΝΔ απέναντι σε αυτές τις λύσεις τοποθετείται με όρους κόστους- οφέλους, να τα σταθμίσουμε με κριτήριο τα προτάγματα αυτών που εμπλέκονται με το τραπεζικό σύστημα. Αυτοί είναι οι καταθέτες, οι  δανειολήπτες, οι μέτοχοι και οι φορολογούμενοι. 
Εάν οι τράπεζες δεν αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, πρόσθεσε, μπορεί να υπάρχει ο κίνδυνος της 4ης ανακεφαλαιοποίησης αν και προσωπικά εκτιμώ ότι τελικά θα αποφευχθεί. Με κυβέρνηση ΝΔ μπορεί να επιστρέψει ένα μέρος των καταθέσεων, να υπάρξει χαμηλότερη χρηματοδότηση της χώρας άρα και του τραπεζικού συστήματος και  επιπλέον έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι οφειλές στα φυσικά και στα νομικά πρόσωπα, βγάζοντας έξω τους στρατηγικού κακοπληρωτές κα δίνοντας ιδιαίτερη σημασία σε αυτούς που δεν χρωστούν σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.
Σχετικά με την πρώτη κατοικία και τις οικογένειες που έχουν εγκλωβιστεί στο νόμο Κατσέλη, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι «θέλουμε να υπάρξει διάκριση μεταξύ αυτών που δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία έχουν μόνον την κύρια κατοικία, αυτών που έχουν την κύρια κατοικία και άλλα περιουσιακά στοιχεία, και την κατηγορία αυτών που είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Συμφωνούμε βεβαίως ότι πρέπει να προστατευθεί η πρώτη κατοικία, πρέπει όμως τα κριτήρια που διέπουν αυτή τη ρύθμιση να προστατεύουν τους έχοντες ανάγκη και μοναδική πρώτη κατοικία, τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, να βγάζει εκτός τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να δώσουμε σημασία σε αυτούς που δεν χρωστούν και είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Σε αυτή την κατεύθυνση θα θεσπίσουμε το γραφείο πίστης που θα δίνει την ευχέρεια να βοηθήσει τον πολίτη να του κάνει καλύτερες ρυθμίσεις, να δώσει χαμηλότερα δάνεια κλπ».

 

Κατερίνα Παπακώστα – υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Υπάρχει αλαλούμ στο εσωτερικό της ΝΔ. Αλλού πορεύεται μια ηγετική ακραία ομάδα, η οποία ασφυκτικά έχει εναγκαλιστεί τον κ. Μητσοτάκη και τον οδηγεί στα βράχια και αλλού χτυπά η καρδιά της ιδεολογίας της παράταξης, των αρχών και των αξιών της, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Γιώργο Πίκουλα και Κωνσταντίνα Δημητρούλη.
Η υπουργός επεσήμανε ότι ο λαός σφόδρα επιθυμεί εθνική συνεννόηση και εθνικές συμμαχίες και συνεργασίες πολλών και διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων με διαφορετική ιδεολογική αφετηρία στο πλαίσιο προγραμματικών συγκλίσεων σε συγκεκριμένα ζητήματα της λεγόμενης κοινωνικής ατζέντας, αλλά δεν βλέπει να υπάρχουν συγκλίσεις. Ο μεσαίος χώρος θέλει συγκλίσεις, τόνισε.
Ερωτηθείσα για το αν εμμένει η ίδια στη νομική οδό για το ζήτημα με τον κ. Μητσοτάκη η κ. Παπακώστα είπε ότι θα προχωρήσει στην κατάθεση αγωγής, γιατί είναι υποχρεωμένη να αποκαταστήσει την προσβολή στο πρόσωπό της.

 

Σταύρος Κοντονής – πρώην υπουργός Δικαιοσύνης

Δεν μπορεί να δεσμεύεται μια Βουλή από την άποψη της προηγούμενης, μεσολαβεί η λαϊκή ψήφος, δήλωσε με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο. Σε ό,τι αφορά την πρόταση για εκλογή ΠτΔ απευθείας από το λαό ο κ. Κοντονής εξέφρασε την διαφωνία του και μίλησε για αλλοίωση του πολιτεύματος και για στοιχεία προεδρικής Δημοκρατίας.
Τέλος ο πρώην υπουργός επεσήμανε ότι τις απόψεις του τις συμμερίζονται και πολλοί βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημείωσε ότι δεν υπήρξε καμία όχληση στο πρόσωπό του ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από το κόμμα σχετικά με τις θέσεις του.

 

Κώστας Κυρανάκης – πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ

Θα δούμε αν θα υπερψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πράξη το άρθρο 32 που αποσυνδέει την εκλογή του ΠτΔ από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Εμείς έχουμε πει ότι θα το υπερψηφίσουμε και έχουμε περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να εκλέγεται ο ΠτΔ, δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κώστας Κυρανάκης στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου.
Ερωτηθείς για τη συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Κυρανάκης και το πως θα αποκαλεί τη γείτονα χώρα ανέφερε ότι δεν θα την αποκαλεί Βόρεια Μακεδονία, γιατί θεωρεί ότι παραβιάζει βασικές αρχές της ιστορίας της χώρας μας.