Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 14.01.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 14.01.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

 

Γιώργος Μαυρωτάς – βουλευτής, το Ποτάμι

Ο Γιώργος Μαυρωτάς αντιπρόεδρος και βουλευτής στο Ποτάμι, μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου («Απολύτως Σχετικό») στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Ο κ. Μαυρωτάς είπε ότι το κόμμα του δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση και μάλιστα για τη συγκεκριμένη ψηφοφορία, τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας. Κάτι που δεν ισχύει για την ψηφοφορία στην Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο βουλευτής, παρά τις μέχρι τώρα δηλώσεις του συναδέλφου του κ. Δανέλλη, διατύπωσε τις επιφυλάξεις του, για το αν ο κ. Δανέλλης θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

 

Νίκος Μαυραγάνης – υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών και πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάνης, μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου («Απολύτως Σχετικό») στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Ο κ. Μαυραγάνης αποκάλυψε πως «εδώ και ένα μήνα έχω παραδώσει εξουσιοδότηση-παραίτηση στον Πάνο Καμμένο για να την καταθέσει στον πρωθυπουργό ακριβώς όταν έπρεπε στον αγώνα που κάνουμε για να μην ψηφισθεί η Συνθήκη των Πρεσπών».
Ο υφυπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το μέχρι τώρα κυβερνητικό έργο στο ηθικό κομμάτι, που ήταν η βάση της κρίσης και διευκρίνισε ότι αν δεν υπήρχε το θέμα των Πρεσπών, δεν θα ετίθετο ποτέ θέμα εμπιστοσύνης.

Ο κ. Μαυραγάνης απηύθυνε παράκληση στους συναδέλφους του που το σκέπτονται ακόμα να έρθουν σε σύμπραξη με την ίδια τους την ψυχή, γιατί διαφορετικά θα είναι υπόλογοι απέναντι στον εαυτό τους.

 

Τάσος Πετρόπουλος – υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Θα υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης, εκτίμησε σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου. Είναι ώρα ευθύνης για τον καθένα και πρέπει να δείξει αν πραγματικά εννοεί να βρίσκεται στο πλευρό του ελληνικού λαού και να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας. Είναι πια το πεδίο που ο καθένας θα δείξει τι θέλει και με ποιον πρόκειται να πάει μετά τις εκλογές, τόνισε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά τα του υπουργείου του ο υπουργός είπε ότι θα προωθήσουν το ζήτημα της ρύθμισης για τις ασφαλιστικές οφειλές μέχρι και 120 δόσεις και πριν τον Μάρτιο θα έχει ολοκληρωθεί η εν λόγω ρύθμιση.

Προφανώς -επεσήμανε- τα υπόλοιπα κόμματα που εντάσσονται στον προοδευτικό χώρο έχουν άμεση υποχρέωση και ευθύνη να ανταποκριθούν σε αυτή την ιστορική στιγμή. Η ΝΔ -πρόσθεσε- θα αναγκαστεί να αποκαλύψει τα σχέδιά της, γιατί και αυτή θα αναγκαστεί να μιλήσει επί αυτών των προτάσεων, γιατί δηλαδή λέει όχι και πρέπει να τοποθετηθεί. Οι συντάξεις για τη ΝΔ είναι μια περιττή αναπτυξιακή δαπάνη για τη χώρα και θεωρεί ότι είναι προτιμότερη η κατάργησή τους, ή η μείωσή τους και η μεταφορά της διαχείρισης των θεμάτων αυτών σε ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα, σημείωσε. Είναι βέβαιο ότι η ΝΔ θα προχωρήσει σε κόψιμο των συντάξεων, εκτίμησε ο κ. Πετρόπουλος.

 

Θόδωρος Παπαθεοδώρου – βουλευτής, Κίνημα Αλλαγής

Η γελοιοποίηση και η απαξίωση τόσο της πολιτικής όσο και του τρόπου που αυτή η κυβέρνηση πολιτεύεται δεν είναι καινούριο πράγμα. Με τον ίδιο πολιτικό αμοραλισμό με τον οποίο ξεκίνησε, με τον ίδιο πολιτικό αμοραλισμό με τον οποίο πολιτεύτηκε, με αυτόν τελειώνει. Δεν μου προκαλεί καμία εντύπωση. Όλα γίνονται α λα Τσίπρα, δήλωσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Θόδωρος Παπαθεοδώρου στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου.
Συνταγματικά η κυβέρνηση θα μπορούσε να λειτουργήσει και με λιγότερους από 151 βουλευτές, πολιτικά δεν το έχει κάνει κανένας, σημείωσε. Κάνουν τα πάντα για να κλείσουν κάποιες υποθέσεις ακόμα και όταν τις κλείσουν θα επιλέξουν τον χρόνο των εκλογών και τότε θα τις χάσουν, εκτίμησε ο κ. Παπαθεοδώρου.
Σε ό,τι αφορά τις Πρέσπες, το Κίνημα Αλλαγής θα καταψηφίσει τη συμφωνία, επεσήμανε.
Ερωτηθείς για την συνάντηση χθες στελεχών από την κεντροαριστερά με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μουσικής ο κ. Παπαθεοδώρου είπε ότι, “χθες πήγαν 3-4 παλιά στελέχη που κάποια στιγμή πέρασαν από την κεντροαριστερά και είδαν το φως το αληθινό στον ΣΥΡΙΖΑ και πάρα πολλοί που είναι στον ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως -πρόσθεσε- εκεί που πήγαινε να γίνει SYRIZASFRIENDS, τελικά έγινε συγκέντρωση ΣΥΡΙΖΑ και ήρθαν 2-3 παιδιά από τα παλιά τα οποία έχουν περάσει από παντού. Δεν είναι μεγάλο το κακό, δεν μας λείπουν”, συμπλήρωσε.

 

Παναγιώτης Σγουρίδης – αντιπρόεδρος ΑΝΕΛ

Δεν ψηφίζουμε πρόταση μομφής από την πλευρά της ΝΔ. Αν κατατεθεί θα είναι υποκριτική. Εκτιμώ ότι και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αλλά και η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσουν, δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης στο Πρώτο πρόγραμμα και στη Φωνή της Ελλάδας και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο. Και ο Μάιος είναι καλή ημερομηνία για να προκηρυχθούν εκλογές, σημείωσε. Το διαζύγιο δεν ξέρω αν είναι βελούδινο, αλλά είναι ένα έντιμο διαζύγιο, πρόσθεσε. Θα περίμενα από τους υπουργούς των ΑΝΕΛ να παραιτηθούν, σημείωσε.

 

Παναγιώτης Ρήγας – αναπληρωτής υπουργός Άμυνας

Ο κ. Αποστολάκης ως νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι εξαιρετική και απαραίτητη επιλογή, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας στο Πρώτο πρόγραμμα και στο Θάνο Σιαφάκα. Έχει στρατιωτικές αλλά και διπλωματικές ικανότητες και καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στα εθνικά μας θέματα. Ο κ. Ρήγας είπε ότι με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης η κυβέρνηση έχει και την δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωρήσει στη νομιμοποίηση του έργου της και να φτάσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, οπότε θα γίνουν οι εκλογές.
Ο κ. Ρήγας μίλησε για προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης των βουλευτών που σκοπεύουν να στηρίξουν την κυβέρνηση από το κόμμα της ΝΔ.

 

Κώστας Ζαχαριάδης – διευθυντής Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ

Νομίζω ότι συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις να τοποθετηθούν οι βουλευτές και να δώσουν μια πλειοψηφία καθαρή στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να συνεχίσουν μέχρι τον Οκτώβρη του 2019, δήλωσε ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης στο Πρώτο πρόγραμμα και στην Έλενα Καραγιάννη.
Η συμφωνία των Πρεσπών δεν ταυτίζεται με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, σημείωσε. Θεωρώ ότι είναι κρίσιμες στιγμές και ο καθένας θα σταθμίσει τι πρέπει να γίνει και στις δυο ψηφοφορίες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, επεσήμανε. Πιστεύω ότι και στην ψήφο εμπιστοσύνης και στη συμφωνία των Πρεσπών θα υπάρχει ένα καθαρό 151, εκτίμησε ο κ. Ζαχαριάδης.

 

Ιωάννης Σαρίδης – βουλευτής, Ένωση Κεντρώων

Ο κ. Τσίπρας έχει δεν έχει τη δεδηλωμένη θα φέρει την κύρωση της συμφωνίας στη Βουλή, εκτίμησε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννης Σαρίδης , μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Έλενα Καραγιάννη. Πρόσθεσε δε ότι για ένα τέτοιο θέμα δεν επιτρέπεται να αποφασίσει το κοινοβούλιο χωρίς τη νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό, η οποία θα δινόταν μόνο με εκλογές. Αναφορικά με τη δική του στάση, ο κ. Σαρίδης επανέλαβε με έμφαση ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι  φτάσαμε στο σημείο να εγκριθεί η Συμφωνία με την ψήφο του κ. Θεοδωράκη και των βουλευτών του Ποταμιού.