Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 14.02.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 14.02.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

 

Κώστας Χρυσόγονος – ανεξάρτητος ευρωβουλευτής

Ο Κώστας Χρυσόγονος, συνταγματολόγος και ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, μίλησε στον Ανδρέα Παπασταματίου στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ για την συνταγματική αναθεώρηση και ενδεχόμενη υποψηφιότητά του στις ευρωεκλογές.

Ο κ. Χρυσόγονος διέψευσε τις πληροφορίες ότι θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις Ευρωεκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες ευρωεκλογές, δεν θέλω. Επιστρέφω στο Πανεπιστήμιο και τη δικηγορία».

Αναφερόμενος στην αντιδικία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τον δεσμευτικό χαρακτήρα των αλλαγών στα αναθεωρητέα άρθρα, που θα αποφασιστούν στην παρούσα Βουλή, ο συνταγματολόγος διευκρίνισε: «Άλλο πράγμα η κατεύθυνση της αναθεώρησης και άλλο πράγμα το προτεινόμενο περιεχόμενο της διάταξης». Ο κ. Χρυσόγονος εξήγησε ότι δεν μπορεί η επόμενη Βουλή να κινηθεί στην αντίθετη κατεύθυνση σε ένα προς αναθεώρησιν άρθρο, αλλά δεν δεσμεύεται ως προς το ακριβές περιεχόμενο και το πώς θα υπηρετηθεί η κατεύθυνση, που είχε αποφασιστεί στην προηγούμενη Βουλή.

Ο κ. Χρυσόγονος εκτίμησε ότι με την παρούσα συνταγματική αναθεώρηση θα επιτευχθεί κάποιος εξορθολογισμός, αλλά δεν γίνονται βασικά βήματα και ως τέτοια ανέφερε την κατάργηση της κυβερνητικής προνομίας για την εκλογή  της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων και την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου. Το τελευταίο θα είχε την δυνατότητα να καταργεί τον αντισυνταγματικό νόμο με ισχύ έναντι πάντων και να μην χρειάζεται οι πολίτες να προσφεύγουν ξανά στην Δικαιοσύνη, προκειμένου να ωφεληθούν από αποφάσεις του ΣΤΕ, που έχουν ισχύ, μόνο στην υπόθεση που εκδικάστηκε.

 

Κώστας Μπακογιάννης – υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων

Η αυτοδιοίκηση είναι η πολιτική της αληθινής ζωής γιατί έχει να κάνει με την καθημερινότητα όλων μας, τα πραγματικά μας προβλήματα και τις λύσεις που μπορούμε να δώσουμε. Η κεντρική πολιτική σκηνή, η Βουλή, τείνει να υποτιμάει πολλά προβλήματα που είναι το ψωμοτύρι της αυτοδιοίκησης, τα πεζοδρόμια, η καθαριότητα, ο φωτισμός κλπ. Τα θεωρούν μικρά, που όμως είναι μεγάλα και κάνουν τη ζωή μας λίγο καλύτερη. Επιμένω επί μία δεκαετία σε αυτά, γιατί τα μικρά κάνουν και τα μεγάλα.

Το ελληνικό κράτος είναι υπερσυγκεντρωτικό, έχουμε μετρήσει τις αρμοδιότητες που έχει το κεντρικό κράτος και είναι 22.500 ενώ η αυτοδιοίκηση έχει μόλις 650 αρμοδιότητες. Αυτό ερμηνεύει γιατί έχουμε και μεγάλα υπουργικά συμβούλια διατηρώντας ένα ξεπερασμένο και αρτηριοσκληρωτικό μοντέλο διοίκησης, χωρίς να κάνουμε βήματα στην αποκέντρωση.   Παρ’ όλα αυτά η αυτοδιοίκηση έχει μεγάλο βαθμό αυτονομίας και δεν μπορεί κανείς να κρύβεται πίσω  από εύκολα άλλοθι και δικαιολογίες. Η Αθήνα σήμερα χρειάζεται έναν υπεύθυνο και υπόλογο για όλα δήμαρχο που θα δίνει μάχες. Ίσως δεν τις κερδίσει όλες,  αλλά να τις δώσει όλες. Δεν μπορεί να κάθεται στο γραφείο του, πρέπει να είναι έξω, στις γειτονιές, στις πλατείες.

Στο ερώτημα που θα βρεθούν τα χρήματα και με δεδομένο ότι κινούμαστε σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Όλα αυτά θέλουν σχέδιο, σύστημα δουλειά αλλά γίνεται. Μπορούμε να σχεδιάσουμε και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που να βασίζονται στη συμμετοχή και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.  Η Αθήνα, στην καθαριότητα π.χ. έχει πρόβλημα, είναι πολύ βρώμικη πόλη, δεν πρέπει να δούμε όλο το μοντέλο, τον μηχανισμό από την αρχή; Η πραγματικότητα λέει ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε να μιλήσουμε για σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Δεν μιλάω για ιδιωτικοποίηση, για απολύσεις.

Τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο, κοστολογημένο πρόγραμμα, ένα επιχειρησιακό σχέδιο, με χρονοδιαγράμματα, πηγές χρηματοδότησης για να ξέρουμε που θέλουμε να πάμε, αλλά και ο δημότης να ξέρει ότι εμείς δεσμευόμαστε και θα το ακολουθούμε ως οδικό χάρτη τα επόμενα χρόνια.

Θέλουμε ο επισκέπτης να έρχεται στην Αθήνα και να βρίσκει μία σύγχρονη, φιλική, ευρωπαϊκή μητρόπολη, αντάξια του μέλλοντός μας, γι’ αυτό επιμένουμε στον πολιτισμό της καθημερινότητας.

Και στο δήμο Αθήνας έχει γίνει ότι κάνει και το κεντρικό κράτος, γιατί ποτέ δεν λειτούργησαν και δεν αξιοποιήθηκαν τα επτά διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων. Κάθε διαμέρισμα πρέπει να είναι ένα μικρός δήμος, αυτό σημαίνει αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων, πόρων και μέσων.

Η διαφορά μεταξύ των υποψηφίων θα κριθεί στις προτάσεις και στο πρόγραμμα που θα καταθέσουμε. Όμως σημασία έχει ότι μετά τις εκλογές θα βρεθούμε συνοδοιπόροι και πρέπει όλοι μαζί να προχωρήσουμε μπροστά. Να βρούμε τα κοινά πεδία, που μπορούμε να συμφωνήσουμε και να κάνουμε όσο μπορούμε καλύτερα τη δουλειά μας.

 

Μιχάλης Καρχιμάκης

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί να αναφέρεται σε παλαιό και νέο πολιτικό σύστημα όταν αθωώνει τη διακυβέρνηση Καραμανλή και έχει καραμανλική πτέρυγα στο εσωτερικό του και όταν καταρρίπτει τη διαδρομή της Μεταπολίτευσης και επικαλείται και μιμείται τον Ανδρέα Παπανδρέου» ανέφερε ο Μιχαλης Καρχιμάκης σε συνέντευξή του στο ΠΡΩΤΟ πρόγραμμα, στην εκπομπή ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ με τη Μαρία Γεωργίου και τον Βαγγέλη Παπαδημητρίου.

Ο κ. Καρχιμάκης αναφέρθηκε και στην κατάθεση του Θεόδωρου Τσουκάτου λέγοντας ότι «κανείς δε συμφωνεί με αυτά τα φαινόμενα, η δικαιοσύνη πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Ότι έγινε, έγινε την περίοδο που πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ο Γ.Παπανδρέου».

 

Πάνος Ρήγας – υπουργός Άμυνας

«Γιατί αρνείται ο κ.Μητσοτάκης ν’ αποκαλύψει τις προθέσεις του για τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο; Μήπως υπάρχει ένα κρυφό σχέδιο με πρωταγωνιστές τον κ.Ευάγγελο Βενιζέλο, είτε τον κ.Αντώνη Σαμαρά;» αναρωτήθηκε ο κ. Πάνος Ρήγας, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, στην εκπομπή GPS και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο.