Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 14.05.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 14.05.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου – υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Φαίνεται ότι διαμορφώνεται ένα ισχυρό ρεύμα για μια προοδευτική και κοινωνική Ευρώπη, δήλωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σε συνέντευξή της στο Πρώτο πρόγραμμα και στον Αλφόνσο Βιτάλη. Δεν αντιμετωπίζονται η Ακροδεξιά και ο νεοφασισμός με ξόρκια και ωραίες κουβέντες, αλλά με αλλαγή πολιτικής και το ρεύμα σε όλη την Ευρώπη είναι να ενώσουν δυνάμεις οι Σοσιαλιστές, η Αριστερά, οι προοδευτικοί, οι Οικολόγοι που θέλουν πραγματικά μια εναλλακτική πολιτική, επεσήμανε. Τώρα είναι η στιγμή ενός ευρύτερου προοδευτικού ρεύματος και πιστεύω ότι θα αποτυπωθεί στις ευρωεκλογές, τόνισε η υπουργός.
Ερωτηθείσα για τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη ότι δεν εγγυάται η ΝΔ την 13η σύνταξη η κ. Ξενογιαννακοπούλου υποστήριξε ότι ο ίδιος είπε την αλήθεια για το πρόγραμμα της ΝΔ. Έχουμε να κάνουμε με δυο διαφορετικές πολιτικές- συμπλήρωσε- και ο λαός αυτή τη φορά δεν είναι εγκλωβισμένος σε έναν μνημονιακό μονόδρομο, αλλά έχει να επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία που υλοποιούν ένα διαφορετικό μείγμα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής, ή ένα πισωγύρισμα στο πιο σκληρό νεοφιλελεύθερο δρόμο που επαγγέλλονται ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη του;
Σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού η υπουργός ανέφερε ότι είναι όλες κοστολογημένες, αλλά και στο επίπεδο της ανάπτυξης και της καλής οικονομίας έχουμε την αναγνώριση από όλους τους θεσμούς, όπως είπε χαρακτηριστικά.

 

Δημήτρης Πλουμπίδης – υποψήφιος ευρωβουλευτής, ΣΥΡΙΖΑ

Εύχομαι ο κόσμος στις εκλογές της 26ης Μαΐου να επιλέξει να πάει να ψηφίσει και να μην πάει για μπάνιο. Αν πάει για μπάνιο ενισχύουμε ό,τι χειρότερο για την Ευρώπη, είπε μιλώντας στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Πλουμπίδης.

 

Εύα Καϊλή – υποψήφια ευρωβουλευτής, ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Από τις περιοδείες μου και την επαφή με τον κόσμο, βλέπω πολύ ζεστή ανταπόκριση που δεν θυμίζει καθόλου την εποχή των ευρωεκλογών του 2014, δήλωσε η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ, Εύα Καϊλή στο Πρώτο πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή, συμπληρώνοντας ότι θα αποτυπωθεί σίγουρα στο αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών και ελπίζοντας ότι θα αποτυπωθεί και στις ευρωεκλογές.
Από τη σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ προκύπτει ότι είναι προφανές ότι χρειάζεται και μια δύναμη σταθερότητας και προόδου που να μπορεί πολιτικά να δώσει απαντήσεις, σημείωσε η κ. Καϊλή, επισημαίνοντας ότι το κοινωνικό κράτος χτίστηκε από την δική μας παράταξη και αυτή η παρακαταθήκη υπάρχει στα στελέχη μας.
Είναι κρίσιμες αυτές οι ευρωεκλογές ως προς τις αλλαγές που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια ως προς την άνοδο των αντισυστημικών κομμάτων, το Brexit και πιστεύω ότι για αυτό το λόγο θα έχουμε συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές.

 

Μιχάλης Σπουρδαλάκης – υποψήφιος ευρωβουλευτής, ΣΥΡΙΖΑ

Πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με βραχεία κεφαλή, εκτίμησε σε συνέντευξή του ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Σπουρδαλάκης στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου.

 

Πρόδρομος Προδρόμου – κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρου

Η Τουρκία θέλει να εντάξει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και την Ενέργεια, προκειμένου να οδηγήσει τα πράγματα σε μοιρασιά για το φυσικό αέριο. Για αυτό και προκαλεί με τον “Πορθητή”, είπε στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου. Εκτίμησε ωστόσο ότι όσο διαρκεί αυτή η ένταση από την πλευρά της Τουρκίας δεν είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για επανέναρξη των συνομιλιών.
Ο κ. Προδρόμου είπε επίσης ότι αυτό που συμβαίνει στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί εισβολή στα θαλάσσια σύνορά μας και πως η Άγκυρα επιδιώκει την στρατιωτικοποίηση της έντασης.
Η Τουρκία παίζει το παιχνίδι της έντασης και προσπαθεί να μας παρασύρει σε αυτό. Εμείς διατηρούμε την ψυχραιμία μας και συνεχίζουμε να βλέπουμε τα πράγματα καθαρά τόνισε ο κ. Προδρόμου.