Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 16.05.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 16.05.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

 

Χριστόφορος Βερναρδάκης – Υπουργός Επικρατείας

Όσος δημοσιονομικός χώρος προκύπτει, όσες δυνατότητες υπάρχουν, θα επιστρέφονται στη κοινωνία και στον κόσμο, επεσήμανε ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλώντας στο ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και στον Αλφόινσο Βιτάλη.

Οφείλουμε να επιστρέψουμε, πρόσθεσε ο κ. Βερναρδάκης, στη κοινωνία γιατί έχασε πολλά λόγω της σκληρής λιτότητας. Φέραμε και περάσαμε την 13η σύνταξη, να δούμε από εδώ και πέρα τις δυνατότητες για αύξηση της 13ης σύνταξης, όποτε αυτό είναι δυνατόν.

Πρέπει να συζητηθεί και το θέμα των αυξήσεων των μισθών στο Δημόσιο Τομέα, ανέφερε ο κ. Βερναρδάκης και σημείωσε πως προχωρήσαμε στην αύξηση του κατώτατου και του υποκατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Στην  επόμενη περίοδο, στα επόμενα χρόνια, είπε ο κ. Βερναρδάκης, πρέπει να δούμε επανόρθωση όλων των δικαιωμάτων που αποστερήθηκαν από την κοινωνία , οι μισθοί στο δημόσιο τομέα πρέπει να τεθούν σε επόμενη φάση προς συζήτηση, τώρα δεν έχει ακόμα ωριμάσει αυτή η συζήτηση.

Ο Υπουργός Επικρατείας άσκησε κριτική στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «μιλάνε με στερεότυπα, χωρίς να γνωρίζουν τι συμβαίνει, όπως για τις επιχειρησιακές συμβάσεις και τις 7 μέρες εργασίας κ.ά».

Τόνισε ότι στις ευρωεκλογές «θα έχουμε πολύ θετικό αποτέλεσμα , ένα έστω και μικρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω ότι θα το έχουμε».  Στρατηγική μας πρόσθεσε είναι η νίκη στις βουλευτικές εκλογές και εκτίμησε ότι θα είναι πολύ μεγάλη η νίκη.

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές επεσήμανε ο υπουργός: «θέτω το ερώτημα, θα μείνει μετά την Δευτέρα ο κ. Μητσοτάκης; Εφ΄όσον θέτει τον πήχυ, αν δεν έχει ικανοποιητικό αποτέλεσμα , στο δημοψήφισμα που θέλει να μετατρέψει τις ευρωεκλογές, τι θα κάνει, θα μείνει;»

 

Κώστας Αρβανίτης – υποψήφιος βουλευτής, ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ο Κώστας Αρβανίτης, υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μίλησε στον Ανδρέα Παπασταματίου («Απολύτως Σχετικό») στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Ο κ. Αρβανίτης, αναφερόμενος στις Ευρωεκλογές,  χαρακτήρισε «πολύ κρίσιμη αυτή τη μάχη» και «ως επί το πλείστον για τα ελληνικά ζητήματα», ενώ όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα πιθανά αποτελέσματα των ευρωεκλογών και τις προσδοκίες που καλλιεργεί η αξιωματική αντιπολίτευση, είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης με τους στόχους δεν τα πάει πάρα πολύ καλά».

Εκτίμησε μάλιστα ότι «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές θα φέρει ανακατωσούρα στο κόμμα της ΝΔ», ενώ χαρακτήρισε ακροδεξιά την πολιτική του προέδρου της ΝΔ.

«Φανταστείτε τι σημαίνει για την Ελλάδα να βγει πρώτη δύναμη η δύναμη Βέμπερ, η ακροδεξιά δηλαδή ουσιαστικά, η δύναμη του κ. Μητσοτάκη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανίτης και διευκρίνισε ότι «το «ακροδεξιά» πηγαίνει προσωπικά στον κ. Βέμπερ και στον κ. Μητσοτάκη».

Ο υπ. ευρωβουλευτής υπογράμμισε την πολιτική σχέση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του επικεφαλής της αξιωματική αντιπολίτευσης, λέγοντας, πως «ο κ. Βέμπερ έσπευσε λίγες ώρες μετά τις κυβερνητικές αποφάσεις να απαντήσει με αυστηρότητα και πήρε και στον κ. Μητσοτάκη ένα-δύο 24ωρα να εκλαϊκεύσει αυτό που είπε ο βασικός του σύμμαχος».

Στην παρατήρηση, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν καταψήφισε αυτά τα μέτρα ανακούφισης, ο κ. Αρβανίτης απάντησε: «το ότι τα ψήφισε στη Βουλή είναι το άκρον άωτον της υποκρισίας… σουρεάλ είναι».

Κληθείς να σχολιάσει τις αρνητικές παρατηρήσεις του διοικητή της ΤτΕ, για τα μέτρα που πέρασε η κυβέρνηση στη Βουλή, ο κ. Αρβανίτης χαρακτήρισε αποτυχημένο υπουργό Οικονομικών τον κ. Στουρνάρα λέγοντας πως  «αυτός που είχε χάσει όλους τους στόχους στην κυβέρνηση Σαμαρά δεν δικαιούται να λέει πως θα πιάσουν οι άλλοι τους στόχους» και συμπλήρωσε «έχει θέματα ο κ. Στουρνάρας…».

Στην ερώτηση πως θα επηρεάσει η Συμφωνία των Πρεσπών την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος στην Μακεδονία, ο υπ. Ευρωβουλευτής εκτίμησε ότι θα επηρεάσει θετικά στον ΣΥΡΙΖΑ και σε κάποιες περιοχές όπως «στην Κοζάνη και στην Φλώρινα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα με διαφορά. Απελευθέρωσε δυνάμεις η Συνθήκη των Πρεσπών» είπε ο κ. Αρβανίτης «και μένουνε κάποιες μικρές δυνάμεις φασιστών και περιθωριακών, που διαμαρτύρονται με ότι πιο συντηρητικό υπάρχει στον εκκλησιαστικό χώρο». Και αναφερόμενος σ’ αυτές τις ακραίες δυνάμεις ο κ. Αρβανίτης είπε χαρακτηριστικά «ο φασίστας δεν είναι πολίτης. Τον πολίτη ο ναζί τον έβαζε στον φούρνο στο Άουσβιτς».

Σταμάτης Μαλέλης – γραμματέας επικοινωνίας, ΚΙΝΑΛ

Είμαστε τρίτο κόμμα ως ΚΙΝΑΛ και υπάρχει μια συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι το κοινό στοιχείο των δημοσκοπήσεων μέχρι τώρα, εκτίμησε ο γραμματέας επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, Σταμάτης Μαλέλης στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου.
Ο στόχος του ΚΙΝΑΛ είναι να φτάσουμε ή και να περάσουμε το 10%, σημείωσε.

 

Γιώργος Δημαράς – υφυπουργός Περιβάλλοντος

Έγινε δεκτή η τροπολογία που αλλάζει το νόμο σχετικά με το κτηματολόγιο και δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό να αποφασίζει κατά περίπτωση παρατάσεις. Αυτό δήλωσε μιλώντας στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Δημαράς. Θα δώσουμε όσες παρατάσεις χρειάζεται ο κόσμος, πρόσθεσε ο κ. Δημαράς, ενώ εξήγησε ότι μέσα στην εβδομάδα θα είναι έτοιμη και η εγκύκλιος, ώστε να μπορεί κανείς να δηλώνει την περιουσία του με το Ε9 και με την προϋπόθεση ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα μπορεί να αποδείξει την ιδιοκτησία της.

 

Σπύρος Δανέλλης – υποψήφιος ευρωβουλευτής, ΣΥΡΙΖΑ

Νομίζω ότι πάμε σε μια αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος και θα φανεί και στις ευρωεκλογές. Είναι βέβαιο ότι κυρίως μετά τις εθνικές εκλογές το πολιτικό σκηνικό θα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που είναι σήμερα, εκτίμησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Δανέλλης στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου. Σημαντικός καταλύτης για αυτή την αναδιάταξη έδωσαν για παράδειγμα οι Πρέσπες και ώθησαν σε ανακατατάξεις, επεσήμανε.
Στις 26 Μαΐου ψηφίζουμε για το ποια Ευρώπη θέλουμε, αλλά και το αν θέλουμε την ενωμένη Ευρώπη, αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο όλων των Ευρωπαίων ψηφοφόρων, τόνισε ο κ. Δανέλλης.