Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 17.01.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

Σπύρος Δανέλλης – ανεξάρτητος βουλευτής

Δεν θα μπορούσα να είμαι το μοιραίο πρόσωπο που θα ρίξει την κυβέρνηση. Αντιλαμβάνομαι πλήρως το μεγάλο βάρος που επωμίζομαι. Είμαι ανεξάρτητος βουλευτής και θα παραμείνω μέχρι το τέλος ανεξάρτητος, δήλωσε ο Σπύρος Δανέλλης στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο.  Είμαι βέβαιος ότι οι τρεις συνάδελφοί μου Θεοδωράκης, Λυκούδης, Μαυρωτάς θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε. Ο κ. Δανέλλης χαρακτήρισε ατόπημα τις δηλώσεις βουλευτών του ΠΟΤΑΜΙΟΥ που συσχέτισαν την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε στην κυβέρνηση με την στάση του κόμματος στη συμφωνία. Ο ανεξάρτητος βουλευτής επιβεβαίωσε τις απειλές που δέχθηκε όλο αυτό το διάστημα στο πρόσωπό του αλλά και προς την οικογένειά του και τις χαρακτήρισε υπόκοσμο.

Δημήτρης Χατζησωκράτης – μέλος Εκτ.Γραμμ. ΚΙΝ.ΑΛ / μέλος Εκτ. Επιτροπής ΔΗΜΑΡ

Είμαστε σε θετική κατεύθυνση για τη συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο είναι ανοιχτό το ζήτημα και όλα θα κριθούν στη συνεδρίαση και στην απόφαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ την ερχόμενη Κυριακή, δήλωσε στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΚΙΝ.ΑΛ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν «ναι ή όχι στη συμφωνία των Πρεσπών, ενδιάμεσες απαντήσεις δεν μπορούν να σταθούν, είναι μείζον το ζήτημα», τόνισε ο κ. Χατζησωκράτης.

Σωκράτης Φάμελλος – αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος και Ενέργειας

Οι απειλές εναντίον βουλευτών που ψήφισαν υπέρ της ψήφου εμπιστοσύνης ανεξαρτήτως κόμματος μάς δυναμώνουν για να προχωρήσουμε την απόφαση και να βοηθήσουμε στον τομέα των εθνικών θεμάτων την πατρίδα μας,  δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου. Το ζητούμενο για την πατρίδα μας -σημείωσε- δεν είναι το μείζον ζήτημα της ψήφου εμπιστοσύνης και της ψήφισης της συνθήκης των Πρεσπών, πιο μείζον από όλα και κεντρικό θα είναι η επιλογή της συνέχισης και εμβάθυνσης της προοδευτικής δημοκρατικής πορείας της χώρας μας που θα επηρεάσει και την ευρωπαϊκή συζήτηση. Διότι -όπως επεσήμανε- η πρόταση του νέου δημοκρατικού ευρωπαϊκού πόλου θα κατατεθεί και στις ευρωεκλογές του Μαΐου, αλλά και στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ο υπουργός ανέφερε ότι, περιμένει από όλους τους βουλευτές να ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους και την πατριωτική μας υποχρέωση για να βελτιώσουμε τη θέση της χώρας ως προς τα συμφέροντά της προς όφελος της ειρήνης και της ευημερίας των πολιτών.
Νομίζω -πρόσθεσε σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών- ότι πρέπει να κλείσουμε, να βοηθήσουμε και να πιέσουμε την αποκόλληση της ΝΔ από τις ακροδεξιές συνδέσεις που έχει. Ορισμένα στελέχη της ΝΔ υποστηρίζουν μια έντονα εθνικιστική άποψη, η οποία υπονοεί ότι δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στη γειτονική χώρα να υπάρχει ως κρατική οντότητα, μια εντελώς ανιστόρητη άποψη.
Αυτή η ευκολία -εκτίμησε ο υπουργός- με την οποία παίζουν μικροκομματικά παιχνίδια για ένα εθνικό ζήτημα αποτελεί αρνητικό χαρακτηριστικό και στη συζήτηση που γίνεται στο ΚΙΝ.ΑΛ, διότι το ΚΙΝ.ΑΛ για μικροκομματικούς λόγους απαρνιέται μια μόνιμη διπλωματική του θέση για τα εξωτερικά θέματα.

Δημήτρης Κρεμαστινός – βουλευτής, Κίνημα Αλλαγής

Είμαστε συντεταγμένο κόμμα, δεν είμαστε κόμμα αλαλούμ. Ό,τι αποφασίσει η πλειοψηφία του Κινήματος Αλλαγής για την συμφωνία των Πρεσπών. Αν δεν ακούσει την πλειοψηφία ο κος Θεοχαρόπουλος δεν θα είναι καλό, δήλωσε στη Φωνή της Ελλάδας ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κρεμαστινός και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο.
Η συμφωνία έχει και θετικά, αλλά έχει και αρνητικά, τη γνώμη μου θα την καταθέσω στα όργανα του κινήματος, σημείωσε ο πρώην υπουργός. Σε ό,τι αφορά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ο κ. Κρεμαστινός επεσήμανε ότι οι 151 ψήφοι είναι ένας ρευστός αριθμός, ωστόσο θεωρητικά ο κ.Τσίπρας μπορεί να φτάσει μέχρι τον Οκτώβρη του 2019.