Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 18.02.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 18.02.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

 

Γιώργος Στύλιος – βουλευτής ΝΔ

Ο βουλευτής Άρτας της ΝΔ Γιώργος Στύλιος, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στη Στεφανία Χαρίτου («Απολύτως Σχετικό») για τον ανασχηματισμό, τη Συνταγματική Αναθεώρηση αλλά και τις δηλώσεις του κ. Κουκοδήμου, επίσης βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να χρειαστεί 4ο Μνημόνιο.

Όπως τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ «Ο ανασχηματισμός δηλώνει εκλογές και την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να διαλύσει το Κίνημα Αλλαγής και να προσεταιρισθεί πολλά από τα στελέχη του».

Για την Συνταγματική Αναθεώρηση ο κ. Στύλιος ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δημιουργήσει πρόβλημα με την εκλογή ΠτΔ και να οδηγήσει τη χώρα πάλι σε εκλογές. Τέλος κληθείς να σχολιάσει την άποψη του κ. Κουκοδήμου ότι η χώρα μπορεί προχωρήσει σε 4ο Μνημόνιο ο κ. Στύλιος εξήγησε ότι «το δεδομένο είναι ότι είμαστε σε επιτήρηση και πρέπει να έχουμε πλεονάσματα 3,5%. Πριν από 10 ημέρες είχαμε μια δήλωση του κ. Δραγασάκη για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτά τα επιπλέον χρήματα θα τα δώσουν οι Έλληνες πολίτες. Είναι δεδομένο ότι η Κυβέρνηση σε συμφωνία με τους δανειστές προσπαθεί να δώσει μια λύση σε σχέση με την πρώτη κατοικία. Είναι δεδομένο ότι θα γίνουν 5000 πλειστηριασμοί γιατί δεν πάμε καλά στα οικονομικά. Αν λοιπόν αναγκάζεσαι να βγεις στις αγορές με υψηλά επιτόκια 3,5% πολύ πιθανόν είναι να πας σε 4ο Μνημόνιο».

 

Γιώργος Πεταλωτής – πρώην υπουργός ΠΑΣΟΚ

Είναι ψευδέστατα, σπέκουλα και προβοκάτσια τα όσα λέγονται για δήθεν συμφωνία του Γιώργου Παπανδρέου με τον Αλέξη Τσίπρα, πίσω από την υπουργοποίηση των κυρίων Μωραΐτη και Τόλκα, δήλωσε ο κ. Γιώργος Πεταλωτής.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε ότι όλα αυτά είναι λάσπη που εκτοξεύεται από κάποιους για να πλήξουν τον Γιώργο Παπανδρέου, που όπως όλα δείχνουν θα είναι υποψήφιος στην Αχαϊα. είναι σπέκουλα που δεν  γίνεται τυχαία. Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι όλοι ξαφνιάστηκαν, δεν το περίμενε κανείς δύο στελέχη του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργοί, να ενταχθούν στο κυβερνητικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι μεταγραφές αυτού του είδους, που γίνονται με ευθύνη κυρίως της κυβέρνησης οδηγούν τους πολίτες να απαξιώνουν το πολιτικό σύστημα,  είναι μια εικόνα που βάλλει τους θεσμούς της ίδιας της δημοκρατίας, τόνισε ο κ. Πεταλωτής.
Ο κ. Πεταλωτής τόνισε  ότι είναι ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύει και θεωρεί ότι όλα αυτά γίνονται χωρίς βλάβη στο πολιτικό σύστημα  και στη δημοκρατία καλλιεργώντας την ψευδαίσθηση ότι το προοδευτικό μέτωπο χτίζεται με συγκολλήσεις προσώπων, με διευθετήσεις προσωπικές και αλισβερίσια. Όμως, πρόσθεσε, τα προοδευτικά μέτωπα χτίζονται πάνω σε βαθιές αξίες αρχές και πολιτικές θέσεις και όχι με δολώματα υπουργικές θέσεις για λίγους μήνες ούτε χτίζονται με συγκολλήσεις προσώπων που προέρχονται από την άκρα δεξιά και έχουν κυβερνητικές θέσεις.
Ο κ. Πεταλωτής  τόνισε ότι το ΚΙΝΑΛ μπορεί να έχει ευθύνες ότι καθυστέρησε να οργανωθεί, να δώσει το πολιτικό στίγμα, αλλά υπάρχει κόσμος που το στηρίζει και του οποίου την εμπιστοσύνη πρέπει να κερδίσουν και ελπίζει αυτό να γίνει με το επικείμενο συνέδριο. Η πολιτική αυτή αδυναμία του ΚΙΝΑΛ, πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής, δεν έχει να κάνει σε τίποτα όμως με τον  εκμαυλισμό συνειδήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και με όλες τις ψευδεπίγραφες προσκλήσεις για προοδευτικά μέτωπα.

 

Χριστόφορος Βερναρδάκης – υπουργός Επικρατείας

Η συμμετοχή των δυο προσώπων όπως του κ. Μωραϊτη και του κ. Τόλκα στην κυβέρνηση σηματοδοτεί ένα βήμα για ένα ευρύ προοδευτικό μέτωπο. Ο στόχος ήταν να σηματοδοτηθεί και αυτή η διάσταση, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Αλφόνσο Βιτάλη και Στεφανία Χαρίτου.
Υπάρχουν αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για αυτή την προσέγγιση σε στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ, αλλά το μείζον είναι η κεντρική μας πολιτική κατεύθυνση να σηματοδοτήσουμε με πολλούς τρόπους και με πολλές πρωτοβουλίες αυτή την δημιουργία του προοδευτικού πόλου συμπαράταξης των δυνάμεων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς.
Ερωτηθείς για τις επιλογές στο ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βερναρδάκης είπε ότι θα σηματοδοτήσει την προοδευτική συμπαράταξη την οποία θέλουμε να εκφράσουμε. Άρα θα είναι ένα ψηφοδέλτιο που κορμός του θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και θα εκπροσωπηθούν και κοινωνικές συνιστώσες, αλλά και πρόσωπα που εκπροσωπούν την προοδευτική συμπαράταξη, σημείωσε ο υπουργός.

 

Θόδωρος Φορτσάκης – βουλευτής ΝΔ

Σήμερα η οικονομική κατάσταση στη χώρα είναι πολύ καλύτερη, δεν θα απαιτηθεί τέταρτο μνημόνιο, δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο, δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Θόδωρος Φορτσάκης στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο.

 

Γιώργος Κυρίτσης – βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει διεύρυνση με προσωπικότητες και δυνάμεις της Αριστεράς. Αυτό περιμένει ο κόσμος της Αριστεράς, εκτίμησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου.
Ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά ότι δεν ξέρει για ποιον λόγο επέλεξε ο πρωθυπουργός τους κους Τόλκα και Μωραϊτη και πρόσθεσε ότι προφανώς θα έχει τους λόγους του.

 

Αντώνης Κοτσακάς – μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ΠΑΣΟΚ. Δεν πρέπει να χάσουμε τα στοιχεία της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Μπορεί όμως να συμβεί συριζοποίηση του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο Αντώνης Κοτσακάς, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο.