Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 22.01.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 22.01.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

Θανάσης Θεοχαρόπουλος – Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ

Η απόφαση λήφθηκε απολύτως συλλογικά στα όργανα της ΔΗΜΑΡ σε ό,τι αφορά τη θέση μας που είναι υπέρ του «Ναι» της Συμφωνίας των Πρεσπών, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητος βουλευτής, Θανάσης Θεοχαρόπουλος στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου. 

Η ΔΗΜΑΡ είχε πει καθαρά ότι αν φύγουν οι ΑΝΕΛ και δεν υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία πρέπει ο πρωθυπουργός να δεσμευτεί ότι θα πάει σε εκλογές άμεσα, επισήμανε. Όμως η κυβέρνηση πήρε πλειοψηφία, ωστόσο η θέση μας παραμένει στο ότι οι εκλογές χρειάζονται, αλλά δεν μπορεί σήμερα να είναι προϋπόθεση της ψήφισης της Συμφωνίας, υπογράμμισε. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επιβεβαίωσε ότι ισχύει ότι του πρότειναν να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΙΝ.ΑΛ.

Η θέση μου ήταν να εκφράσουμε και τους κεντροαριστερούς πολίτες και να ψηφίσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών και να είμαι υποψήφιος σε μια Περιφέρεια της Αθήνας με σταυρό και αυτή η πρότασή μου απορρίφθηκε από την κα Γεννηματά, επισήμανε.

Τις επόμενες μέρες θα αποσαφηνιστεί αν φύγει και η ΔΗΜΑΡ από το ΚΙΝ.ΑΛ, ανέφερε, και διευκρίνισε ότι η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας, κάτι που οδήγησε στη διαγραφή του. Εγώ υπηρετώ τη συλλογική απόφαση της ΔΗΜΑΡ,  είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος, συνεπώς πρόκειται περί απομάκρυνσης της ΔΗΜΑΡ από το ΚΙΝ.ΑΛ, η οποία είναι επιλογή της κα Γεννηματά. 

Ο κ. Θεοχαρόπουλος μίλησε για την τηλεφωνική επικοινωνία του Γιώργου Παπανδρέου μαζί του λίγα λεπτά μετά τη διαγραφή του από το ΚΙΝ.ΑΛ και εξέφρασε -όπως είπε – την έκπληξή του και δήλωσε απολύτως προβληματισμένος ο πρώην πρωθυπουργός με όλες τις εξελίξεις εντός του ΚΙΝ.ΑΛ, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον κ. Παπανδρέου, σημείωσε.

Ερωτηθείς για το τι θα κάνει ο κ. Θεοχαρόπουλος την επόμενη μέρα, είπε ότι θα αποφασίσει η ΔΗΜΑΡ πώς θα κινηθεί συλλογικά, παραμένουμε στην αντιπολίτευση και οι πρωτοβουλίες θα ληφθούν το προσεχές διάστημα. Και τόνισε ότι το ΚΙΝ.ΑΛ είναι ΠΑΣΟΚ και οι φίλοι του.

Κατερίνα Νοτοπούλου -Υφυπουργός Εσωτερικών στο τομέα Μακεδονίας και Θράκης

Βλέπουμε ότι με τη νέα ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε η κυβέρνηση και τη συζήτηση στη Βουλή, διαλύονται κόμματα, ενώ η ελληνική κυβέρνηση βγαίνει πολύ πιο δυνατή. Αυτό σημαίνει ότι φτιάχνεται ένας νέος δημοκρατικός πόλος στην καρδιά του οποίου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε η υφυπουργός Εσωτερικών στο τομέα Μακεδονίας και Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή. 

Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών η υφυπουργός είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να πάει σε ένα debate με τον κ. Τσίπρα για να διευκρινίσει τη θέση του και τι έχει κάνει η ΝΔ μέχρι σήμερα πάνω στο θέμα, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει ήδη τα οφέλη που φέρει μια τέτοια συμφωνία, κάτι που όπως είπε γίνεται στην Βόρεια Ελλάδα σε ό,τι αφορά την διαβαλκανική συνανάπτυξη. Δεν μας προβληματίζει ότι η Τουρκία δεν θέλει τη συμφωνία και εμμένει στην αναγνώριση της γειτονικής χώρας με το όνομα που είχε μέχρι τώρα; ανέφερε η κ. Νοτοπούλου.

Ερωτηθείσα για το αν θα επηρεάσει τις αυτοδιοικητικές εκλογές η εν λόγω Συμφωνία είπε ότι, «είναι άλλο το διακύβευμα των συγκεκριμένων εκλογών, όπως τα θέματα καθημερινότητας και εξωστρέφειας της πόλης.  Το ερώτημα των αυτοδιοικητικών εκλογών θα είναι ποια Θεσσαλονίκη θέλουμε», σημείωσε η υφυπουργός. Διατηρούμε εξαιρετική σχέση με τον κ. Μπουτάρη, συνεργαστήκαμε στενά και άριστα, είμαι απολύτως σίγουρη ότι ο κ. Μπουτάρης θα είναι μέσα σε ένα ευρύ, προοδευτικό, δημοκρατικό μέτωπο, επισήμανε. Επιδιώκω να έχω τη συμμετοχή του στα αυτοδιοικητικά δρώμενα και είμαι βέβαιη ότι αυτό συμβαίνει και θα συμβεί ανέφερε. Νομίζω ότι τις εκλογές θα τις καθορίσουν η ψήφος και η συμμετοχή των πολιτών.  Και το πιο κρίσιμο ζήτημα είναι να εμπλακούν οι άνθρωποι της γενιάς μου, εκτίμησε η κα Νοτοπούλου.

Βασίλης Λεβέντης -Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων

Θα ψηφίσει κατά ο κ. Σαρίδης στη Συμφωνία των Πρεσπών, διότι πρέπει να κατάλαβε το λάθος του που υπερψήφισε τον προϋπολογισμό, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου.

Ερωτηθείς για το αν θα συμπλεύσει πολιτικά με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ο κ. Λεβέντης το απέκλεισε, λέγοντας ότι ο κ. Καμμένος δηλώνει Καραμανλικός και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων θεωρεί τους Καραμανλήδες ότι είχαν προδώσει την Κύπρο και η Κύπρος είναι εξίσου μεγάλο θέμα με τη Μακεδονία, όπως είπε. Και υποστήριξε λέγοντας: «ο κ. Καμμένος λέει ότι συνομιλεί με 45 Καραμανλικούς, μπορώ εγώ να συνυπάρξω σε ένα τέτοιο δεξιό παραλήρημα;».  Ποτέ δεν είχαμε επικοινωνία με τον κ. Καμμένο, διευκρίνισε.

Η οικογένεια Λεβέντη προδότες δεν γίνονται και δεν υπάρχει περίπτωση ο Μάριος Γεωργιάδης να πάει στη ΝΔ. Ο γιος Λεβέντη δεν μπορεί να βρεθεί στη δεξιά, ξεκαθάρισε ο κ. Λεβέντης.

Ο πρωθυπουργός μπορούσε να είχε κάνει σύσκεψη αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, πολλές συζητήσεις στη Βουλή για το θέμα και να είχε πάει με συναίνεση εκεί που πήγε, υποστήριξε. Η ευκαιρία που έχει τώρα ο πρωθυπουργός είναι να οπισθοχωρήσει και να πάρει πίσω τη Συμφωνία, σημείωσε.

Στέργιος Πιτσιόρλας – Αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης

Η ΔΗΜΑΡ είναι κομμάτι από τη μήτρα της αριστεράς, προφανώς και υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο. Σε ό,τι αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Πιτσιόρλας διευκρίνισε ότι «τα πράγματα έχουν κριθεί, διαμορφώνεται σαφής πλειοψηφία για το ζήτημα, μπαίνουμε σε καινούργια περίοδο και η ΝΔ βρίσκεται σε αδιέξοδο τακτικής», είπε χαρακτηριστικά.

Για το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής ο κ. Πιτσιόρλας επισήμανε ότι μ’ αυτόν τον τρόπο η ΝΔ θα αποδείξει απλώς ότι παραμένει μειοψηφία.