Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 22.05.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 22.05.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

 

Κώστας Γκιουλέκας – βουλευτής της ΝΔ

Οι πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις δημιουργούν μια δυσαρμονία. Η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές και με διαφορά, δήλωσε στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας.

Ευάγγελος Αντώναρος – πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, ΝΔ

Στο 1,2 η διαφορά υπέρ της ΝΔ σύμφωνα με δημοσκόπηση για την Επικράτεια που έχει στα χέρια του υψηλό στέλεχος της ΝΔ. Πρόκειται για δημοσκόπηση μεγάλης και γνωστής εταιρίας είπε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ευάγγελος Αντώναρος στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο.
Σχετικά με την δήλωση του Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου ότι στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτή την ώρα, ο κ. Αντώναρος ανέφερε ότι ο κ. Αβραμόπουλος έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται για την ηγεσία της ΝΔ και ότι αυτό δεν είναι καινούριο. Όλοι ζυγίζονται και θα κριθούν από το αποτέλεσμα, συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι οι δουλειές στο σπίτι γίνονται από την νοικοκυρά ο κ. Αντώναρος δήλωσε πως, εάν αυτή η δήλωση είχε γίνει από κάποιον στο εξωτερικό η απάντηση θα ήταν η πολιτική γκιλοτίνα.
Τέλος στο ερώτημα, αν θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, απάντησε με ένα κατηγορηματικό όχι και αναφέρθηκε στην πολιτική κίνηση που ετοιμάζει και η οποία θα έχει ρόλο και συμμετοχή στις εκλογές.

 

Γιάνης Βαρουφάκης – επικεφαλής, ΜέΡΑ25

Η Ευρώπη διαλύεται. Η σύγκρουση είναι μεταξύ προοδευτικών πολιτικών και των διαφορετικών μορφών αυταρχισμού.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επικεφαλής του ΜέΡΑ25 στην Ελλάδα και υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος (DiEM25) στην Γερμανία, μίλησε στον Ανδρέα Παπασταματίου («Απολύτως Σχετικό») στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι το ΜέΡΑ25 είναι το μοναδικό πανευρωπαϊκό κόμμα, με ταυτόχρονη παρουσία σε 11 χώρες και αναφέρθηκε σε μία Ευρώπη, που διαλύεται με την σημερινή της μορφή, γιατί όπως είπε όχι μόνο η χώρα μας βρίσκεται στο καναβάτσο, αλλά και άλλες χώρες ασφυκτιούν.

Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, το ΜέΡΑ25 είναι το μόνο κόμμα, που έχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την Ευρώπη, για πράγματα που μπορούν να γίνουν την επόμενη μέρα και έχει ήδη έτοιμο το πρόγραμμά του για τις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 μίλησε για την ανάγκη πράσινων επενδύσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και αναφερόμενος στην Ελλάδα, επεσήμανε πως δεν υπάρχουν πραγματικές επενδύσεις στη χώρα πέραν αυτών «κάποιων αρπακτικών ταμείων που έρχονται να κάνουν το φαγοπότι και το γλέντι τους πάνω στις σάρκες του ελληνικού λαού».

Ο κ. Βαρουφάκης απάντησε στα σχόλια για την υποψηφιότητά του στην Γερμανία, εξηγώντας πως καθώς ηγείται του ΜέΡΑ25 για τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να είναι στο ευρωψηφοδέλτιο, όπως άλλωστε και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί. Κι όπως είπε, η υποψηφιότητά του στη Γερμανία σηματοδοτεί ότι είναι μεγάλη πλάνη να θεωρούμε πως υπάρχει σύγκρουση βορρά-νότου στην Ευρώπη. «Η σύγκρουση είναι μεταξύ προοδευτικών πολιτικών και των διαφορετικών μορφών του αυταρχισμού», τόνισε. Κι επεσήμανε ότι «η εργατική τάξη της Γερμανίας δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα σε μια χώρα που κολυμπάει στο ευρώ».

Ειδικώς για τις αρνητικές αναφορές από στελέχη τις γερμανικής αριστεράς, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε πως δεν διασπά την αριστερή ενότητα στην Γερμανία η υποψηφιότητά του και η κάθοδος του DiEM25, καθώς υπάρχει ήδη ένας εμφύλιος πόλεμος μέσα στο Die Linke και η κάθοδος του κόμματός του δημιουργεί τουλάχιστον συνθήκες συζήτησης.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του προέδρου της ΝΔ στον ρόλο της νοικοκυράς, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως «ο κ. Μητσοτάκης καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες να στηρίξει όσο γίνεται περισσότερο το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ» και τον κατηγόρησε ότι «είναι ιδεολογικά προσκολλημένος σ’ ένα παρωχημένο μοντέλο κοινωνίας», προτρέποντάς τον μάλιστα «να ξανακρυφτεί σ’ εκείνη την τρύπα του σεξισμού απ’ την οποία προήλθε η παράδοσή του».

Σε αντιδιαστολή, όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, το ΜέΡΑ25 είναι βαθιά φεμινιστικό κόμμα και κίνημα και υποστηρίζει την πλήρη ισονομία στην πράξη, αφού σε κάθε όργανο από την ίδρυσή του έχει 50-50 συμμετοχή γυναικών και ανδρών.

Τέλος, μιλώντας για τις προοπτικές του ΜέΡΑ25 στις επερχόμενες εκλογές, σημείωσε πως έχουν γεμίσει όλα τα αμφιθέατρα στις εκδηλώσεις του κόμματος, κάποια από αυτά ασφυκτικά κι όπως είπε «εκεί γίνονται ωραίες και άγριες συζητήσεις». «Το τι θα γίνει στην κάλπη θα το δείξει η κάλπη» κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.