Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 23.01.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 23.01.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

Δημήτρης Σεβαστάκης – βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Οι αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων είναι δεσμευτικές και τις διεθνοποίησαν και τις ανέβασαν ως αμετάκλητο στοιχείο και νομικά δεσμευτικό, δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Σεβαστάκης στο Πρώτο πρόγραμμα και στην Έλενα Καραγιάννη.
Ο κ. Σεβαστάκης είπε ότι η συμφωνία των Πρεσπών έχει να αναμετρηθεί με το τετελεσμένο, λειτουργεί ως απάντηση στο τετελεσμένο, δηλαδή καταστρέφει, ανατρέπει τον μακεδονισμό ως ένα σύστημα που αοριστολογεί προς την ιστορία, τον ιστορικό μακεδονισμό τον ξεχωρίζει και μια σημαντική παράμετρος είναι η παραδοχή και ο προσδιορισμός των συνόρων και οι πρόνοιες για την πολιτιστική διαφορά που περιλαμβάνονται στον προσδιορισμό της γλώσσας, νοτιοσλαβικές γλώσσες, άλλη ταυτότητα. Μια συμφωνία τηρείται με βάση τους όρους ισχύος, σημείωσε.

 

Κώστας Ζουράρις – βουλευτής, συνεργαζόμενος με ΑΝΕΛ

Δεν πρόκειται να υπερψηφίσω τη συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ο βουλευτής, συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο κατάθεσης από τη ΝΔ πρότασης μομφής, ο κ. Ζουράρις εξήγησε ότι δεν πρόκειται να την ψηφίσει, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως στην αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να σηκωθούν τα κόκαλα των προγόνων του και να τον κυνηγήσουν. Για τον κ. Καμμένο ο οποίος προσανατολίζεται να στηρίξει μια πρόταση μομφής, ο κ. Ζουράρις είπε ότι του είναι αδιάφορο, ενώ δήλωσε πως επιμένει στην προσέγγιση πως ο κ. Τσίπρας είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης.
Τέλος ο κ. Ζουράρις επεσήμανε ότι ισχύει για πάντα η παλαιότερη δήλωσή του ότι δεν ρίχνει κυβέρνηση αριστεράς.

 

Κώστας Δουζίνας – βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρόεδρος Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Eξωτερικών Yποθέσεων της Βουλής

Θα περνούσε ούτως ή άλλως το νομοσχέδιο για τη συμφωνία των Πρεσπών,  γιατί οι συνήθεις συνεδριάσεις των Επιτροπών αυτών έχουν καθαρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα και θα πήγαινε στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο ακόμη και αν δεν έπαιρνε την πλειοψηφία, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Πρώτο πρόγραμμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής, Κώστας Δουζίνας και στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου.
Σε ό,τι αφορά το Σύνταγμα της FYROM ο κ. Δουζίνας ξεκαθάρισε ότι η γείτονα χώρα έκανε ακριβώς αυτά που έπρεπε και είχαν συμφωνηθεί με την συμφωνία. Αυτά που λέει η ΝΔ σε ό,τι αφορά το Σύνταγμα των Σκοπίων είναι τεχνικά ζητήματα τα οποία και η ΝΔ γνωρίζει ότι λύνονται ακριβώς έτσι. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι τα ζητήματα αλυτρωτισμού έχουν επίσης λυθεί.
Ερωτηθείς για την πρόταση δυσπιστίας που ενδέχεται να καταθέσει η ΝΔ, ο κ.Δουζίνας είπε ότι είναι καλοδεχούμενη, γιατί σε κάθε περίπτωση υπάρχει η ψήφος εμπιστοσύνης με 151 βουλευτές προς την κυβέρνηση, οπότε η πρόταση μομφής δεν θα περάσει.

 

Παναγιώτης Μπαλτάκος

Είμαστε στην εκκίνηση δημιουργίας Πατριωτικού Μετώπου με τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ, του ΛΑΟΣ, της Δύναμης Ελληνισμού, αλλά και 45 πολιτικών προσώπων, από την Καραμανλική Δεξιά, δήλωσε στη Φωνή της Ελλάδας και στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο, ο Παναγιώτης Μπαλτάκος. Πρόθεσή μας -ανέφερε- είναι η εκλογική συνεργασία με επικεφαλής τον Πάνο Καμμένο.

 

Πάνος Σκουρλέτης – υπουργός Εσωτερικών

Η πρόταση μομφής είναι μια σπασμωδική κίνηση που προσπαθεί να αποφύγει επί της ουσίας την συζήτηση και την αντιπαράθεση για το Μακεδονικό, δήλωσε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης στο Πρώτο πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή. Η ΝΔ αποφεύγει μια συζήτηση νηφάλια, αλλά και την επί της ουσίας πρόσκληση εκ μέρους του πρωθυπουργού προς τον κ. Μητσοτάκη να κουβεντιάσουν οι δυο τους αναλυτικά επί της συμφωνίας. Η ΝΔ επιλέγει να απευθυνθεί σε παρωχημένα εθνικολαϊκιστικά αντανακλαστικά ενός μέρους της κοινωνίας χωρίς να θέλει να κάνει μια υπεύθυνη συζήτηση, πρόκειται για μια γκρίνια χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, σημείωσε.
Ερωτηθείς για την στάση του Πάνου Καμμένου στο θέμα ο υπουργός είπε ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει απασφαλίσει και προκύπτει ένα ερώτημα. Όλα αυτά που λέει, τώρα τα ανακάλυψε;  Και αν τα έχει ανακαλύψει τόσο καιρό, γιατί σιωπούσε στο πλαίσιο αυτής της συγκυβέρνησης; Νομίζω ότι ουσιαστικά απομειώνει το όποιο κύρος πολιτικό του έχει απομείνει με τον τρόπο που πολιτεύεται ο κ. Καμμένος και εκτιμώ ότι καλύτερα να είχε ολοκληρώσει τη συνεργασία του με την ολοκλήρωση του προγράμματος τον περασμένο Αύγουστο, επεσήμανε ο κ. Σκουρλέτης. Και συμπλήρωσε ότι αποδεικνύεται ότι ήταν συγκυριακή η συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.
Ερωτηθείς για το αν ο κ. Καμμένος συζητά το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας με τον κ. Μπαλτάκο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χαρακτηρίσει τον κ. Μπαλτάκο ακραίο δεξιό, ήταν λοιπόν ακροδεξιός ο κ. Καμμένος, τώρα πέρασε απέναντι;  Ο κ. Σκουρλέτης απάντησε λέγοντας ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα του πολιτικού αυτοπροσδιορισμού και τελικά αυτές οι πιρουέτες αγγίζουν τα όρια της πολιτικής ψυχανάλυσης και ψυχιατρικής.
Αν αισθάνεσαι άνετα να συνομιλείς με τον κ. Μπαλτάκο, τότε ουσιαστικά πρέπει να αποδοκιμάσεις όλη την προηγούμενη σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα του κ.Καμμένου, είναι ένας δικός του εσωτερικός πολιτικός διχασμός, δεν αφορά εμάς, υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ και γενικότερα στην κεντροαριστερά ο υπουργός υποστήριξε ότι ο συνδυασμός της συμφωνίας των Πρεσπών με την έξοδο από το 3ο μνημόνιο επιτάχυνε πολιτικές διεργασίες και τα ήδη αποδυναμωμένα κόμματα του κεντροαριστερού χώρου πλέον βιώνουν μια κρίση ταυτότητας και στρατηγικής η οποία τα χαρακτήριζε τα τελευταία χρόνια.