Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 24.01.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 24.01.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

 

Νίκος Μωραϊτης – βουλευτής ΚΚΕ

To KKE καλεί το λαό της  Αθήνας να πάρει μαζικά μέρος στη συγκέντρωση που θα γίνει στην Πλατεία Ελευθερίας στις 18.30 το απόγευμα, να καταδικάσει τη συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ που ουσιαστικά είναι τα σχέδια του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ στην περιοχή, να καταδικάσει τον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό,  δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραϊτης στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου.
Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί ενάντια στη συμφωνία, θα την καταψηφίσει, επεσήμανε ο κ. Μωραϊτης. Αυτή η συμφωνία φέρνει την υπογραφή του ΝΑΤΟ, αλλά επίσης έχει και σπέρματα αλυτρωτισμού, διευκρίνισε. Αυτή η συμφωνία έχει σκοπό να μπει η γείτονα χώρα στο ΝΑΤΟ κάτι που συντελεί στους σχεδιασμούς των δυνάμεων για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, υπογράμμισε.

 

Νίκος Καραθανασόπουλος – βουλευτής ΚΚΕ

Λέμε «όχι» στη συμφωνία των Πρεσπών, αυτό όμως το «όχι» έχει δυο άξονες, πρώτον «όχι» στα σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή και «όχι» στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό, δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος στο Πρώτο πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή, εξηγώντας γιατί το «όχι» του ΚΚΕ είναι διαφορετικό από το «όχι» των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Λέμε ότι είναι μια επικίνδυνη συμφωνία, γιατί επικεντρώνεται στην ονοματολογία -κάτι στο οποίο ήμασταν ανέκαθεν υπέρ της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό- κανένα όμως από τα υπόλοιπα κόμματα που αντιτίθενται στη συμφωνία δεν αμφισβητεί ότι πρέπει να ενισχυθεί η παρουσία των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, να ενταχθούν τα Σκόπια στην ΕΕ, κανένας δεν αμφισβητεί την υπόθεση της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας, υποστήριξε.

 

Νίκος Ξυδάκης – κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ

Υπάρχει ευθύνη πολιτική και ηθική των βουλευτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι αντιτίθενται. Πρέπει οι εκφράσεις τους, οι χαρακτηρισμοί τους και το κλίμα που καλλιεργείται να μην είναι εχθροπάθειας, αλλά να είναι μετριοπάθειας, ευθύνης και σοβαρού πολιτικού διαλόγου, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου, καταδικάζοντας την επίθεση που δέχθηκε η κ. Τζάκρη.
Ερωτηθείς για το αν ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών έπρεπε να γίνει και αν ήταν δεσμευτικό για την κυβέρνηση ο κ. Ξυδάκης είπε ότι, το όποιο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν δεσμεύει ποτέ καμία κυβέρνηση, δεν είναι δεσμευτικό. Και έφερε ως παράδειγμα το πολιτικό αποτέλεσμα που παρήχθη από το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών του 1992, το οποίο -όπως είπε-  ουδέποτε ίσχυσε. Η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου υπέγραψε την ενδιάμεση συμφωνία, ούτε στη Βουλή ήρθε για συζήτηση η τότε συμφωνία, ανέφερε.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις των πρώην πρωθυπουργών για τη συμφωνία και ο ίδιος αναμένει μια δήλωση του κ. Σημίτη ο κ. Ξυδάκης είπε ότι θεωρεί ότι το οφείλει έναντι της υστεροφημίας του και της ιστορίας του, υπήρξε ηγέτης της χώρας, πρέπει να μιλήσουν οι πρώην πρωθυπουργοί και θα κριθούμε όλοι.

 

Θόδωρος Μαργαρίτης – μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΔΗΜΑΡ

Το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται σε κρίση και θεωρώ ότι έπρεπε το σύνολο των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και το ΚΙΝ.ΑΛ και το ΠΟΤΑΜΙ αντί να έχουν ένα ηχηρό όχι, ή ένα ηχηρό ναι στις Πρέσπες να πήγαιναν στη ψήφο «παρόν» και θα είχε αποφευχθεί η κρίση στο Κίνημα Αλλαγής,  εκτίμησε ο Θόδωρος Μαργαρίτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Ξενοφώντα Ζηκίδη και Έλενα Καραγιάννη.
Η απόφαση της Εκτελεστικής επιτροπής είναι ότι η ΔΗΜΑΡ έχει αποχωρήσει, μένει να γίνει μια ΚΕ, μέχρι τότε είμαστε σε κατάσταση ρευστή, οι διαρκείς συζητήσεις θα οδηγήσουν και σε οριστικές αποφάσεις, σημείωσε.
Διαφωνώ με την διαγραφή του Θεοχαρόπουλου, υπογράμμισε, αλλά πιστεύω ότι μέσα από το Κίνημα Αλλαγής πρέπει με την κριτική μας να εξαντλήσουμε τα περιθώρια, γιατί ο μεγάλος στόχος είναι να παραμείνει ισχυρός και ενιαίος φορέας η κεντροαριστερά απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, συμπλήρωσε. Και ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα μέλη της ΔΗΜΑΡ να διασπαστούν και κάποιοι να ακολουθήσουν τον κ. Θεοχαρόπουλο και το Κίνημα  αν δεν επιτευχθεί ομόφωνη συμφωνία στο πως θα κινηθούν στο θέμα.
Η αριθμητική δεδηλωμένη της κυβέρνησης είναι δεδομένη, αλλά δεν είναι κατανοητό σε ποια προγραμματική βάση κινείται, πρόσθεσε.