Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 25.02.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 25.02.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

 

Σωκράτης Φάμελλος – αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Η συμφωνία των Πρεσπών κλείνει οριστικά το ζήτημα οποιασδήποτε συζήτησης περί δήθεν μειονοτήτων και από τις δυο χώρες και είναι προφανές ότι το δημοσίευμα του BBC  δεν έχει καμία βάση, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι και καμία χώρα δεν αναμιγνύεται στις υποθέσεις της γειτονικής, σημείωσε.
Με μικροκομματικά και αισχρά προπαγανδιστικό τρόπο διαχειρίζεται η ΝΔ και το ΚΙΝ.ΑΛ το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών, πρόσθεσε. Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει μεγάλες πολιτικές γκάφες για αυτό το θέμα, μιλώντας για αποσχιστικές τάσεις στη Βόρεια Ελλάδα και καταλανοποίησή της. Πρώτα λοιπόν έπρεπε να υπερασπιστούν το εθνικό συμφέρον και μετά να κάνουν κριτική, βλέπετε πόσο έχουν ξεπέσει πολιτικά, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για την κίνηση της κεντροαριστεράς «Γέφυρα», ο υπουργός επεσήμανε ότι δεν είναι ένα εγχείρημα το οποίο είναι δικό μας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά -όπως είπε- υποστηρίζουμε τη διατύπωση προοδευτικού και δημοκρατικού λόγου στην Ελλάδα και χρειάζεται συνεργασία των προοδευτικών, οικολογικών και αριστερών δυνάμεων.
Αναφερόμενος στις πολεοδομικές αυθαιρεσίες που κρύβουν την Ακρόπολη ο κ. Φάμελλος είπε ότι υπάρχει τοποθέτηση του κ. Σταθάκη του αρμόδιου υπουργού, ώστε να προφυλαχθεί το ιστορικό και αρχαιολογικό κεφάλαιο της χώρας μας.

 

Θάνος Μωραϊτης – υφυπουργός Υποδομών 

Οι πρωτοβουλίες για την κεντροαριστερά θα αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών Θάνος Μωραϊτης στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο.
Σχετικά με τη δήλωση του Γ.Παπανδρέου ο οποίος χαρακτήρισε ψηφοθηρική την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία, ο κ. Μωραϊτης είπε ότι σέβεται τον κ. Παπανδρέου και δεν θέλει να σχολιάζει και να ερμηνεύει τις δηλώσεις του. Ωστόσο επεσήμανε ότι δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεται την ανάγκη να βρεθεί ένας κοινός βηματισμός σε μια σειρά από θέματα.

 

Θόδωρος Φορτσάκης – βουλευτής, ΝΔ

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στις βασικές θέσεις του, δεν μπορεί να μετασχηματιστεί ενώ η ελληνική κοινωνία μετασχηματίζεται, εκτίμησε ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Θόδωρος Φορτσάκης στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Αλφόνσο Βιτάλη, Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου. Και επεσήμανε ότι τα πρόσωπα που μπήκαν στην κυβέρνηση δεν εκφράζουν κάτι σημαντικό, είναι πρόσωπα που στην πολιτική ήταν πρόσωπα δεύτερης, ή και τρίτης σημασίας, δεν σηματοδοτεί μια αλλαγή προς την κεντροαριστερά.
Ερωτηθείς για το δημοσίευμα του BBC ο κ. Φορτσάκης είπε ότι αποδοκιμάζει πλήρως το δημοσίευμα του BBC, με ψυχραιμία να δούμε το θέμα και η κυβέρνηση πρέπει να το απαντήσει δια της διπλωματικής οδού.
Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι οι τράπεζες συμφωνούν και βαίνει προς την ορθή κατεύθυνση να προστατευτεί η πρώτη κατοικία για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το δάνειο, με επισήμανση ότι θα πρέπει να βρεθεί μια ανταμοιβή και για τους συνεπείς δανειολήπτες.

Γιάννης Αμανατίδης – βουλευτής, ΣΥΡΙΖΑ 

Το δημοσίευμα του BBC επιχειρεί να εγείρει ένα ανύπαρκτο θέμα, γιατί ουσιαστικά η γειτονική χώρα είναι υποχρεωμένη στα θέματα αλυτρωτισμού να πάρει μέτρα. Άρα, λοιπόν, η ύπαρξη της μακεδονικής μειονότητας -το ανύπαρκτο αυτό θέμα- κλείνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο με την συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Γιάννης Αμανατίδης στο Πρώτο πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή.  Η εν λόγω συμφωνία δεν αναγνωρίζει καμία εθνότητα, καμία εθνικότητα, αλλά μόνο υπηκοότητα και ιθαγένεια, σημείωσε.
Ερωτηθείς για το αν βλέπει σκοπιμότητα πίσω από το δημοσίευμα του BBC είπε ότι η υποδαύλιση πρέπει να διερευνηθεί και απαντήθηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, πρόσθεσε. Υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών και εκεί αν υπάρχει κάποιο κίνητρο είναι αυτό, υποστήριξε ο κ. Αμανατίδης.
Στην Ελλάδα η μόνη μειονότητα που υπάρχει είναι η μουσουλμανική μειονότητα, συμπλήρωσε ο κ. Αμανατίδης.

 

Χρήστος Μαντάς – κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ΣΥΡΙΖΑ

Δεν κινδυνεύουμε από την διεύρυνση του προοδευτικού πόλου, πρέπει όμως να είμαστε σοβαροί και προσεχτικοί σε αυτά τα βήματα, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου. Και πρόσθεσε ότι οι δυο υφυπουργοί που μπήκαν στην κυβέρνηση, καλοδεχούμενοι κατά τ` άλλα, ωστόσο νομίζω ότι δημιούργησε προβληματισμούς αυτή η κίνηση.
Δεν μπορεί όμως να κατανοήσει πολύς κόσμος αυτή την ακραία επιθετικότητα του ΚΙΝ.ΑΛ σε κορυφαία πολιτικά ζητήματα που στρώνει το χαλί στην δεξιά- ακροδεξιά ΝΔ, υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για το δημοσίευμα του BBC ο κ. Μαντάς είπε ότι είναι καταδικαστέα τέτοια δημοσιεύματα και υποστήριξε ότι η ίδια η συμφωνία των Πρεσπών κλείνει το θέμα.