Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 26.02.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 26.02.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

 

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου – υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Πρωτοβουλίες όπως αυτή που υπήρξε χθες με την «Γέφυρα» -όπου υπογράφουν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι- είναι μια από τις πολλές που συντελούνται αυτή την περίοδο και σκοπεύουν σε δυο πράγματα: στην ανάδειξη ενός προοδευτικού πόλου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, δήλωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στο Πρώτο πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή.
Βλέπουμε μια αυτοοργάνωση προοδευτικών κινήσεων που μπορεί να είναι και από φορείς που να μην ήταν ταυτισμένοι μέχρι πρότινος. Πολλοί από αυτούς -όπως φάνηκε και χθες- μπορεί να έκαναν και επιμέρους κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε. Αλλά εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ζητούμενο, πρώτον δεν θέλουμε μια παλινόρθωση της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης Δεξιάς, αλλά θέλουμε ένα προοδευτικό μέτωπο για να έχει προοδευτική προοπτική η χώρα σε αυτή τη νέα εποχή και δεύτερον, θέλουμε μια διαφορετική προοδευτική Ευρώπη.
Αυτοί οι άνθρωποι συνεχίζουν και λένε ότι δεν θέλουν ακροδεξιό πρόσημο στην Ευρώπη, δεν θέλουν νεοφιλελευθερισμό, δεν θέλουν μια παλινόρθωση μιας συντηρητικής Δεξιάς στη χώρα μας, αυτό δείχνει συνέπεια αξιών, τόνισε η υπουργός.
Αυτό που ειπώθηκε από τους ομιλητές χθες -επεσήμανε η κ. Ξενογιαννακοπούλου- είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν μια ανεπανάληπτη ιστορική συγκυρία εκείνης της εποχής που εξέφρασε ένα κοινωνικό ριζοσπαστικό ρεύμα με τις συνθήκες εκείνης της εποχής. Τελευταία στιγμή του ενιαίου ιστορικού ΠΑΣΟΚ ήταν το 2011-12, τότε έγινε και η μεγάλη εσωτερική ρήξη όχι μόνο στελεχών, αλλά και η αποχώρηση της μεγάλης κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ και πήγε πιο αριστερά. Η μετατόπιση τότε και ακόμη περισσότερο τώρα του ΚΙΝ.ΑΛ προς μια κεντροδεξιά κατεύθυνση αφήνει αυτό το κενό, της προοδευτικής έκφρασης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς το οποίο κλήθηκε μέσα στην κρίση να εφαρμόσει μια προοδευτική διακυβέρνηση για την κρίση και με προοπτική για το μέλλον και σαφώς έχει την δική του ταυτότητα και ιστορία.
Ερωτηθείσα για την κριτική που ασκείται για τα πρόσωπα η υπουργός ανέφερε ότι η κριτική συνίσταται στο ότι τα ίδια πρόσωπα είναι καλά και άξια όταν είναι σε έναν φορέα και τα ίδια πρόσωπα εν μια νυκτί εκφράζουν μόνο τον εαυτό τους. Και πολλοί είτε από το ΚΙΝ.ΑΛ, είτε από την ευρύτερη κεντροαριστερά βγαίνουν με εκφράσεις υβριστικές , απαξιωτικές, όλα αυτά είναι αδυναμία πολιτικών επιχειρημάτων, υπογράμμισε η υπουργός.

 

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος – βουλευτής, ΚΙΝΑΛ

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί μέρος της προοδευτικής λύσης στη χώρα, δήλωσε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου.
Όσοι μείναμε στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και σήμερα κατά συνέπεια του ΚΙΝ.ΑΛ  δεν εξαγοραζόμαστε, δεν μας ενδιαφέρουν καρέκλες, διαφορετικά θα είχαμε φύγει και θα ήμασταν υπουργοί της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς μείναμε για αρχές και αξίες που έχει ο προοδευτικός χώρος και που είχε το ΠΑΣΟΚ και σήμερα έχει το ΚΙΝ.ΑΛ και θα τις υπηρετήσουμε, διότι αυτές δεν τις υπηρετεί ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΝΔ, τόνισε ο κος Κωνσταντινόπουλος.

Γιάννης Μανιάτης – βουλευτής, ΚΙΝΑΛ

Δεκάλογο προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας θα θέσει το ΚΙΝΑΛ στις πολιτικές δυνάμεις που θα αναδειχθούν από τις κάλπες με στόχο την κυβερνητική συνεργασία υπό όρους μετά τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές υποστήριξε ο κ. Γιάννης Μανιάτης βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ειδικότερα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή “Αναμενόμενα και Μη” με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη και τον Γιώργο Πίκουλα ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι το ΚΙΝΑΛ θα θέσει κατ’ αρχάς πριν από τις εκλογές στη διάθεση των πολιτών έναν δεκάλογο προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας προκειμένου να μας ψηφίσουν και εν συνεχεία το ίδιο αυτό σχέδιο διακυβέρνησης θα το θέσουμε και στο πρώτο, δεύτερο ή  τρίτο κόμμα που θα αναδειχθεί μετά τις εκλογές προκειμένου να αναζητηθούν συνεργασίες εφόσον φυσικά οι πολίτες καταστήσουν το Κίνημα Αλλαγής ρυθμιστικό παράγοντα. Ο ίδιος σημείωσε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα απαντήσει στο ερώτημα με ποιον αλλά πως θα κυβερνηθεί η χώρα διότι αυτό είναι που ενδιαφέρει τον πολίτη και το ΚΙΝΑΛ δεσμεύεται να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να κυβερνηθεί η χώρα με προοδευτικό τρόπο. Το πολιτικό δίλημμα σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη είναι ξεκάθαρο οι Έλληνες θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε πολιτικές διχασμού και συντήρησης έτσι όπως εκφράζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ ή θέλουν μία Ελλάδα εθνικής ενότητας και προοδευτικής διακυβέρνησης που εκφράζει το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ; Ο ίδιος λοιπόν κατέληξε ότι «εμείς ως ΚΙΝΑΛ λοιπόν βάζουμε το πολιτικό δίλημμα όποιος από οπουδήποτε θέλει να κυβερνήσει, να αναλάβει ευθύνες στη βάση του προοδευτικού προγράμματος μας, εμείς θα συζητήσουμε για το πως θα κυβερνηθεί η χώρα». 

 

Θοδωρής Δρίτσας – πρώην υπουργός ΣΥΡΙΖΑ

Η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται η κ. Γεννηματά σημαίνει στρατηγική νίκη των ιδεών του κ. Μητσοτάκη και του κ. Βορίδη, δήλωσε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο.
Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα στην κεντροαριστερά ο κ. Δρίτσας είπε ότι υπάρχουν παγίδες, όμως είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε συμβεί εδώ και καιρό. Για τον κίνδυνο αφομοίωσης των δυνάμεων που θα συνεργαστούν ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι κανείς δεν μπορεί να αφομοιωθεί αν δεν είναι αφομοιώσιμος. Τέλος για την σύσκεψη στελεχών στο γραφείο του κ. Τσακαλώτου διευκρίνισε ότι δεν είχε άρωμα εκλογών και πως ήταν μια φιλική συνάντηση κατά την διάρκεια της οποίας στελέχη και υπουργοί κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους σε μια σειρά από θέματα.

 

Νίκος Μουζέλης

Ο ΣΥΡΙΖΑ σιγά σιγά θα προχωρήσει σ έναν σοσιαλδημοκρατικό δρόμο, δήλωσε ο Νίκος Μουζέλης, ένας εκ των πρωταγωνιστών της Πρωτοβουλίας «Γέφυρα», στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο. Ωστόσο δεν θα πρέπει να γίνει κομματική επέκταση του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε. Η «Γέφυρα», η δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου θα αποτελεί ανάχωμα και στο νεοφιλελευθερισμό αλλά και στον λαϊκισμό, πρόσθεσε.

 

Μαρία Ρεπούση – πρώην βουλευτής, ΔΗΜΑΡ

Η Μαρία Ρεπούση, καθηγήτρια του ΑΠΘ και πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ για την «Γέφυρα» και το εγχείρημα διαμόρφωσης ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου.

Η κα Ρεπούση είπε ότι βασικός στόχος είναι η ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου και μέσω της διαμόρφωσης μιας νέας πολιτικής, να προκύψει ένα νέο πολιτικό υποκείμενο.

Σύμφωνα με την κα Ρεπούση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πυλώνας του προοδευτικού χώρου και γι’ αυτό τον κάλεσε να πάρει και ο ίδιος τις ανάλογες πρωτοβουλίες. Κάλεσε μάλιστα το ΚΙΝΑΛ να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θ’ αφήσει, καθώς, όπως είπε, εντός του υπάρχουν δύο γραμμές.

Η κα Ρεπούση είπε πως αυτό το εγχείρημα για τον προοδευτικό πόλο έχει ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς αιτία της κατάρρευσης της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας είναι πως ένα μεγάλο κομμάτι της κοίταξε προς την Χριστιανοδημοκρατία και ταυτίστηκε μαζί της. Υπογράμμισε, πως δεν πρόκειται για εύκολο εγχείρημα, καθώς υπάρχουν αγκυλώσεις, αντιστάσεις και άμυνες.

Τέλος η κα Ρεπούση αναφέρθηκε και σε ένα πρώτο «δια ταύτα» αυτής της προσπάθειας, ζητώντας την διαμόρφωση ενός ψηφοδελτίου για το ευρωκοινοβούλιο, που θα εκφράζει αυτές τις δυνάμεις (του προοδευτικού χώρου), ενώ υπογράμμισε ότι οι πολίτες ψηφίζουν ακροδεξιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί ζουν σε ένα μέλλον παρατεταμένης φτώχειας.