Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 27.02.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 27.02.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

 

Τάσος Πετρόπουλος – υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης

Ο κ. Μητσοτάκης έχει πει ότι θα μειώσει οριζόντια σε ποσοστό 5% τις εισφορές, αυτό σημαίνει μείωση των κύριων συντάξεων που θα ξεπερνά τα 2,5 δις ευρώ, εκτίμησε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου. Αν επικρατήσει το σχέδιο Μητσοτάκη οι συντάξεις θα μειωθούν από την πρώτη χρονιά και αν καταργήσει τον ΕΦΚΑ δεν θα μπορούν να γίνουν οι ρυθμίσεις οφειλών, σημείωσε ο υφυπουργός.
Ερωτηθείς για την τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα ότι δεν μπορεί να έχει στην ασφαλιστική πρόνοια το Δημόσιο το μονοπώλιο,  ο κ. Πετρόπουλος επεσήμανε ότι όπως λέει το Σύνταγμα το κράτος έχει την ευθύνη να μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση και για την χορήγηση αξιοπρεπών συντάξεων. Η γενική καθολική και υποχρεωτική ασφάλιση υπάρχει από το Σύνταγμα, η κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, πρόσθεσε.

 

Μυρσίνη Ζορμπά – υπουργός Πολιτισμού

Για πολιτική αυτοκτονία της ΝΔ μίλησε η υπουργός Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά, στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο, αναφερόμενη στην υπόθεση Νίκου Γεωργιάδη. Η κ. Ζορμπά είπε ότι αποτελεί πολιτική αυτοκτονία ένα κόμμα να στέκεται αλληλέγγυο σε κάτι απεχθές. Η υπ.Πολιτισμού μίλησε και για την υπόθεση της κεντροαριστεράς καθώς και στα ζητήματα που αφορούν στο κτήριο που κρύβει την Ακρόπολη.

 

Ανδρέας Νεφελούδης – γενικός γραμματέας υπουργείου Εργασίας

Εδώ και ενάμιση χρόνο συζητάμε για το θέμα της «Raxevsky»,  κάναμε πολλές προσπάθειες για να αναστρέψουμε την κατεύθυνση προς το κλείσιμό της, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου, αναφερόμενος και στους 120 εργαζόμενους της εταιρείας που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 14 μήνες και κινδυνεύουν να χάσουν και τις αποζημιώσεις τους. Τελευταία συνάντηση εργαζομένων και εκπροσώπων της εταιρίας έγινε στο γραφείο μου, σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι απολύσεις είναι κίνηση απελπισίας.
Ερωτηθείς για τις 3ετίες ανέφερε ότι θα βγει κείμενο οδηγιών προς τους επιθεωρητές εργασίας για τον υπολογισμό των τριετιών. Τον Φεβρουάριο θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι με το νέο μισθό τους, ανέφερε ο κ. Νεφελούδης.