Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 27.05.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 27.05.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

 

Φώτης Κουβέλης – υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής 

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου («Απολύτως Σχετικό») στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, για τα αποτελέσματα των εκλογών και την επόμενη μέρα.

Ο κ. Κουβέλης παραδέχτηκε πως το εκλογικό αποτέλεσμα συνιστά «αναμφισβήτητα» ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν αποδέχθηκε τον χαρακτηρισμό στρατηγική.

Ο υπουργός Ναυτιλίας είπε πως «αν και η συμπεριφορά της κυβέρνησης ήταν υπέρ της μεσαίας τάξης συγκρινόμενη με την πολιτική στάση των προηγουμένων κυβερνήσεων, η μεσαία τάξη στάθηκε αρνητική απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ στην χθεσινοβραδινή εκλογική αναμέτρηση, γιατί, αυτή είναι η εκτίμησή μου, περίμενε πάρα πολλά από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Όσον αφορά το περιεχόμενο της αναμέτρησης για τις ευρωεκλογές, ο κ. Κουβέλης υποστήριξε, ότι το περιεχόμενο αυτής της αναμέτρησης (εθνικός χαρακτήρας) δόθηκε εκ των πραγμάτων.

Ο υπ. Ναυτιλίας επιβεβαίωσε πως αρχικώς τάχθηκε υπέρ της επιλογής των εθνικών εκλογών στον προγραμματισμένο χρόνο, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπήρχε τόσο μεγάλη διαφορά.

Σχετικώς με τις εξελίξεις, ο κ. Κουβέλης τόνισε πως οι εθνικές εκλογές θα θέσουν πλέον ανοιχτά το ζήτημα μεταξύ των δύο πόλων της συντηρητικής και της προοδευτικής πολιτικής, και εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνος ο οποίος συγκροτεί και εκφράζει ηγεμονικά την προοδευτική πολιτική και τον προοδευτικό πόλο. Όπως είπε «ο λόγος που διατυπώνει το Κιν. Αλλ. είναι αναντίστοιχος με την πραγματικότητα» καθώς με την συμπεριφορά του το προηγούμενο διάστημα δεν υπηρέτησε την προοδευτική πολιτική αντίθετα την πολέμησε.

Τέλος, σχετικώς με τις εκπλήξεις στα μικρότερα κόμματα, ο κ. Κουβέλης είπε πως δεν πίστευε ότι το κόμμα του κ. Βαρουφάκη θα είχε αυτό το ποσοστό.

 

Θοδωρής Ρουσόπουλος – πρώην υπουργός, ΝΔ

Οι πολίτες ήθελαν να στείλουν ένα σαφές πολιτικό μήνυμα και το έστειλαν στις ευρωεκλογές. Ο κόσμος εμπιστεύεται τη ΝΔ και θα της δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση και πιστεύω ότι αυτός ο στόχος είναι πλέον εφικτός, εκτίμησε ο πρώην υπουργός της ΝΔ και υποψήφιος βουλευτής στη Β΄Αθηνών στον βόρειο τομέα, Θοδωρής Ρουσόπουλος στο Πρώτο πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή. Η μείωση της Χρυσής Αυγής είναι ένα εύρημα πολύ ενδιαφέρον, συμπλήρωσε. Θεωρώ ότι ο κόσμος -βλέποντας την δυναμική της ΝΔ- θα προστρέξει κατά μεγαλύτερο ποσοστό για να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια στις εθνικές εκλογές που θα γίνουν γύρω στις 30 Ιουνίου, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσόπουλος.
Ο πρωθυπουργός ανακάλυψε λίγες μέρες πριν τις εκλογές ότι έχουμε πλεονάσματα τα τελευταία χρόνια κυρίως μιας πολιτικής που καταπνίγει την οικονομία και καταπιέζει τον Έλληνα πολίτη, ο πολίτης όμως αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα. Οι σώφρονες πολιτικοί γνωρίζουν ότι η επομένη των εκλογών είναι εκείνη η μέρα που τα δύσκολα τα διαχειρίζονται εκείνοι που έχουν κερδίσει τις εκλογές και τα δύσκολα σε ό,τι αφορά την απερχόμενη κυβέρνηση είναι άλλης κλίμακας, σημείωσε.
Ο κ. Ρουσόπουλος αναλύοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών επεσήμανε ότι υπάρχει ένα άθροισμα που οδηγεί σε αρνητικό πρόσημο- αποτέλεσμα για τον κ. Τσίπρα, αναμενόμενο τουλάχιστον εδώ και ένα χρόνο. Έπαιξαν ρόλο όλα αυτά που έκανε ή δεν έκανε, ακόμη έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι εμφανίστηκε ο κ. Τσίπρας με τελείως διαφορετικό πρόσωπο στον δημόσιο βίο του και τελείως διαφορετικό εσχάτως στον ιδιωτικό του βίο και αυτό ενόχλησε κυρίως τους αριστερούς του ψηφοφόρους και ακόμη έπαιξαν ρόλο προσθετικά τα όσα έκανε ή δεν έκανε, πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος.

 

Κώστας Ζαχαριάδης – διευθυντής ΚΟ, ΣΥΡΙΖΑ

Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα ήταν μια σημαντική απόσταση – ρωγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με αυτό που είχε αποτυπωθεί στις εκλογές του Σεπτέμβρη 2015 , άρα για εμάς είναι καθαρό μήνυμα και μας υποχρεώνει να προσφύγουμε στην λαϊκή ετυμηγορία, δήλωσε ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας μεγάλος πολιτικός πόλος του πολιτικού μας συστήματος, σημείωσε. Το μήνυμα από την χθεσινή κάλπη για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές, πρόσθεσε.
Θα προσπαθήσουμε να εκφράσουμε τον προοδευτικό πολιτικό πόλο, βεβαίως η προοδευτική παράταξη στην Ελλάδα είναι πλειοψηφική και βάζουμε τα διλήμματα και τα ερωτήματα στον λαό και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και θα δώσουμε την μάχη, συμπλήρωσε.

 

Γιώργος Βλάχος – βουλευτής, ΝΔ

Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε τροχιά παράδοσης της εξουσίας, εκτίμησε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου.
Εμείς ως ΝΔ έχουμε πει ότι βάζουμε το πλαίσιο, τις κατευθύνσεις και πως θα αγωνιστούμε. Θεωρούμε ότι είναι αδιέξοδο το να παραμένουν αυτή η φορολογία και να επιμένουμε σε αυτές οι ασφαλιστικές εισφορές, όλα αυτά πρέπει να μαζευτούν, σημείωσε. Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην αλλαγή του κλίματος, στην αναπτυξιακή τροχιά, τόνισε ο κ. Βλάχος.

 

Σάκης Παπαδόπουλος- βουλευτής, ΣΥΡΙΖΑ

Έπρεπε να στραφούμε περισσότερο στα μεσαία στρώματα, δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Για τη συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι έπρεπε να εξηγήσουμε τις Πρέσπες περισσότερο να ενημερώσουμε και να κάνουμε συμμαχίες, πρόσθεσε. Ασφαλώς έγιναν λάθη που πρέπει να διορθώσουμε, συμπλήρωσε.

 

Σπύρος Καρανικόλας – αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου ΚΙΝΑΛ

Ηχηρό και σκληρό μήνυμα στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ εξέπεμψαν οι χθεσινές εκλογές όπως είπε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Αναμενόμενα και μη» με τους Γιώργο Πίκουλα και την Κωσταντίνα Δημητρούλη ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου ΚΙΝΑΛ Σπύρος Καρανικόλας ενώ για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές και ειδικότερα τις μετεκλογικές συνεργασίες τόνισε χαρακτηριστικά πως κομματικά συμφέρει το ΚΙΝΑΛ να βγει αυτοδύναμη η ΝΔ, αλλά η παλινόρθωση της δεξιάς παράταξης δεν θα ήταν καλό για τον τόπο, για τη χώρα.