Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 28.01.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 28.01.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

 

Δημήτρης Παπαδημούλης – ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Η συμφωνία των Πρεσπών με το που θα κυρωθεί οι πάντες θα αποκαλούν τον βόρειο γείτονά μας όχι σκέτο Μακεδονία, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, αλλά Βόρεια Μακεδονία,  δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου.
Όσο περνά ο χρόνος όλο και περισσότερο θα πείθονται ότι αυτή ήταν η καλύτερη πατριωτική λύση, επεσήμανε ο κ. Παπαδημούλης σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών και η ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί πολύ, ιδιαίτερα η οικονομία στη Βόρεια Ελλάδα. Η αίσθηση που έχω -εκτίμησε- είναι ότι μετά από ένα χρονικό διάστημα αυτό το εμπόριο φανατισμού που τώρα βλέπουμε και οδηγεί σε τραμπουκισμούς και έκνομες ενέργειες θα υποχωρήσει.
Ο κ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε στην συγκέντρωση -παρουσία του πρωθυπουργού- που θα γίνει απόψε σε κεντρικό ξενοδοχείο και όπου ο ίδιος θα κάνει τον απολογισμό της δράσης του ως ευρωβουλευτής και πρόσθεσε ότι, έχει έρθει η ώρα αυτή, που την πολιτική του μεγάλου δημοκρατικού προοδευτικού προσκλητηρίου για μια μεγάλη συμμαχία με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να  επιταχύνουμε και στην Ελλάδα.

 

Δημήτρης Καμμένος – ανεξάρτητος βουλευτής

Θα είναι μια κακή μέρα για τον κοινοβουλευτισμό η διάλυση των ΑΝΕΛ, αλλά δεν πρόκειται να διασώσω τον Πάνο Καμμένο, ξεκαθάρισε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Δημήτρης Καμμένος στο Πρώτο πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή, επισημαίνοντας ότι ο καθένας πρέπει να κάνει τις επιλογές του καθώς και ότι δεν ήταν επιλογή του η διαγραφή από τους ΑΝΕΛ. Με την διάλυση των ΑΝΕΛ οι ανεξάρτητοι βουλευτές φτάνουν στους 21 και η πρότασή μου είναι να συγκροτηθεί ΚΟ με 10 ανεξάρτητους βουλευτές και θα θέσω υποψηφιότητα για επικεφαλής της ΚΟ, σημείωσε.
Ο κ. Παπαχριστόπουλος έπρεπε να είχε φύγει εδώ και μήνες για να ξεκαθαρίσει τη θέση του εγκαίρως, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για την πιθανότητα συμπόρευσης με τους ΑΝΕΛ ο κ. Καμμένος εξέφρασε την άρνησή του να επιστρέψει στην ΚΟ των ΑΝΕΛ και -όπως είπε χαρακτηριστικά- έχει κάποια χιλιόμετρα να διανύσει ο Πάνος Καμένος μέχρι ο ίδιος να καταφέρει να συνομιλήσει στο τραπέζι μαζί του ( με τον Δ.Καμμένο).
Ο ίδιος επιβεβαίωσε τη συνάντησή του με τους κ. Μπαλτάκο και Καρατζαφέρη σε βραδινή έξοδο και εκτίμησε ότι θεωρεί δύσκολο να συνεργαστεί ο κ. Καρατζαφέρης με τον Πάνο Καμένο.

 

Γιάννης Αμανατίδης – βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Νομίζω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα και οι εκλογές όποτε και αν γίνουν θα δείξουν ότι κατοχυρώνονται οι κατακτήσεις που έχουν γίνει και οι εμβληματικές νομοθετικές αποφάσεις τις οποίες έχει προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι αυτές πρέπει να διευρυνθούν, δήλωσε ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου. Η διεύρυνση αυτών των κοινωνικών κατακτήσεων μπορεί να χωρέσει ανθρώπους που θα προσπαθήσουν για αυτό το όραμα, σημείωσε.
Ο διχαστικός λόγος συσκοτίζει τον ουσιαστικό πολιτικό διάλογο, δεν πολώνει μόνο ή φανατίζει, συσκοτίζει τις πολιτικές επιδιώξεις και δεν μπορεί ο πολίτης να αποφασίσει ουσιαστικά, εκτίμησε ο κ. Αμανατίδης αναφερόμενος στο πολωτικό κλίμα που επικρατεί στην πολιτική σκηνή. Πρέπει με επιχειρήματα και ψυχραιμία να γίνεται ο πολιτικός διάλογος, το να γυρίζουμε πίσω σε πρακτικές του παρελθόντος ενισχύεται η ακροδεξιά, σημείωσε.

 

Μάρκος Μπόλαρης -υφυπουργός Εξωτερικών

Ό,τι συμφωνήσαμε με τους βόρειους γείτονές μας ισχύει. Δεν έχουν καμία προοπτική αν δεν σεβαστούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά θα το σεβαστούν, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο. Αναφορικά με τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με άξονα τη συμφωνία ο υφυπουργός εξήγησε ότι δεν είναι προσωπικές αλλά επιθέσεις που αφορούν στο πολίτευμα της δημοκρατίας. Τέλος σε σχέση με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Πάνου Καμμένου ο κ. Μπόλαρης είπε ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει αυτοεγκλωβιστεί σε μια ρητορική και τώρα κορυφώνει με κραυγές και σενάρια. Ο κ. Καμμένος απλώς εντείνει την απομόνωσή του, επεσήμανε.

 

Δημήτρης Κρεμαστινός – βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ

Οφείλει το ΚΙΝ.ΑΛ -μετά την αποχώρηση του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και της ΔΗΜΑΡ- με τις υπάρχουσες δυνάμεις να δημιουργήσει ένα ενιαίο κόμμα, αυτό είναι και το μήνυμα του συνεδρίου, δήλωσε ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ, Δημήτρης Κρεμαστινός στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Ξενοφώντα Ζηκίδη και Έλενα Καραγιάννη. Οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς πρέπει να είναι ενωμένες, επανέλαβε.
Ο ίδιος δήλωσε κατά των μετακινήσεων των βουλευτών από κόμμα σε κόμμα.